Zece realizatori independenți de filme pe care trebuie să-i ştie oricine

În general tindem să ne uităm la filmele care sunt produse de realizatori care au cel puţin o producţie cunoscută sau au în distribuție un actor cât de cât faimos. Este foarte posibil ca din cauza aceasta să nu realizăm că lumea fimelor independente este de obicei mult mai interesantă şi mai frumoasă decât ceea ce ni se dă să vedem de către Hollywood.

Prin urmare am găsit 10 realizatori care au reuşit să impresioneze prin munca lor şi pe care îi recomandăm la următoarea vizionare de film:

1. Thomas McCarthy

Cele mai bune filme: The Station Agent (2003), The Visitor (2008), Win Win (2011).

Un actor excepţional, devenit realizator. Nu e singurul care a îmbrăţişat ambele cariere, dar se află printre cei care s-au exprimat mult mai bine în spatele camerei, decât în faţa ei. Filmele sale sunt despre oameni obişnuiţi şi întâmplările lor de zi cu zi, stilul său de abordare a lor fiind unul simplu şi nuanţat.

2.  Cristopher Smith

Cele mai bune filme: Creep (2004), Triangle (2009), Black Death (2011).

Pentru fanii genulul horror, acest realizator este ideal. Abordând temele specificice genului (în mod special supranaturalul), Smith a reuşit să facă filme care să rămână în mintea privitorului pentru mult timp, abordarea sa fiind una mai complexă decât a filmelor comerciale.

3. Steve McQueen

Cele mai bune filme: Hunger (2008), Shame (2011).

În 2011 Michael Fassbender a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi actori datorită rolurilor sale din X-Men: First Class, Jane Ezre, A Dangerous Method sau Shame.  Dintre toate aceste filme, ultimul este cel mai important pentru carierea sa datorită implicării lui Steve McQueen, fără de care actorul nu a ar fi reuşit să obţină celelalte roluri. Cei doi au format o echipă fantastică şi în Hunger, iar anul acesta deja au început un nou film numit 12 Years of Slave, în care va juca şi Brad Pitt.

4. Lyanne Ramsay

Cele mai bune filme: Ratcatcher (1999), Morvern Cellar (2002), We Need To Talk About Kevin (2011).

Specializată pe filme psihologice unde se pune accent pe partea întunecată a naturii umane, realizatoarea de filme a reuşit cumva să aducă puţină frumuseţe în producţiile sale. Ultimul ei film de până acum, Let’s talk about Kevin, a fost ales unul dintre cele mai deranjante filme din 2011 datorită poveştii dar în acelaşi timp a avut o distribuţie  care a făcut publicul să se uite în continuare la film (Tilda Swinton şi Ezra Miller).

5. Ben Wheatley

Cele mai bune filme: Down Terrace (2009), Killer List (2012).

A reuşit să se facă cunoscut printre iubitorii genului horror, deşi nu a avut experienţa pe acest domeniu. Primul lui film, Down Terrace, prezenta într-o manieră amuzantă povestea unui participant la crime organizate. Cu Killer List a reuşit, însă, să impresioneze prin poveste, distribuţie, muzică şi chiar violenţă.

6. Jeff Nichols

Cele mai bune filme: Shotgun stories (2007), Take Shelter (2011).

Avându-l ca actor principal în ambele filme pe Michael Shannon, acesta a reuşit să-şi transmită poveştile din filme mult mai bine şi mai uşor. Filmele sale sunt intense şi bine redate.

7. Jay şi Mark Duplass

Cele mai bune filme: The Puffy Chair (2005), Baghead (2008), Cyrus (2010).

Cei doi fraţi sunt apreciaţi datorită iniţiativei lor de a lăsa actorii să improvizeze prin lăsarea unor spaţii libere în scenariu. Momentan stilul lor este comparat cu cel al lui Judd Apatow, realizatorul următoarelor filme: Bridesmaids, The 40-year-old-virgin şi Knocked Up.

8. Nicolas Winding Refn

Cele mai bune filme: Pusher (1996), Pusher II: With Blood On My Hands (2004), Pusher III: I Am The Angel Of Death (2005), Bronson (2008), Valhalla Rising (2009), Drive (2011).

Până în 2011, realizatorul nu era cunoscut decât printre cei mai pasionaţi dintre cinefili. Dar  odată cu apariţia filmului Drive, o producţie dominată de violenţă și muzică inspirată din anii 1980 şi care l-a avut în rolul principal pe Ryan Gosling, totul s-a schimbat. Filmele sale sunt bine scrise şi prezentate.

9. Rian Johnson

Cele mai bune filme: Brick (2005), The Brothers Bloom (2009).

Reuşeşte să abordeze mai multe genuri fără să dea greş. A trecut de la crimă la comedie şi apoi la romantism, iar acum, în urmărul său film, va aborda genul sci-fi.

10. Jonathan Levine

Cele mai bune filme: All the boys love Mandy Lane (2006), The Wackness (2008), 50/50 (2011).

Cu siguranţa vom auzi în viitor de el datorită noului său film, Warm Bodies, care are în centru povestea de dragoste dintre o femeie şi un zombie cu ajutorul căreia cel mai probabil încearcă să imite succesul pe care l-a avut Twilight.

Filmele sale din trecut i-au demonstrat talentul şi faptul că ştie să vorbească cu publicul tânăr, lucru care reprezintă un avantaj.

 Anca Saftiuc

Surse foto:

www.cbc.ca

www.complex.com