- Supă-cremă de mazăre
1 kg mazăre congelată
2 legături de ceapă verde
2 căţei de usturoi
1 ardei iute
1 morcov
½ ţelină
Ulei de măsline
Sare
Taie ceapa verde şi înăbuş-o în ulei încins. Păstrează câteva rondele pentru decor. Adaugă morcovul ras şi ţelina tăiată cubuleţe şi lasă-le să se înăbuşe bine. Separat, pune la fiert mazărea în apa cu sare. Când este aproape fiartă, adaugă legumele înăbuşite şi usturoiul zdrobit. Lasă să firabă încă 10 minute. Pasează totul cu ajutorul unui blender. Potriveşte gustul de sare şi lasă să dea în clocot. Serveşte supă fierbinte, cu rondelele de ceapă şi ardei iute.
Mancare de fasole cu soia
200 g soia granule
2 cepe
1 morcov
1 ardei gras
1 cană fasole
3 linguri de pastă de tomate
4 căţei de usturoi
Ulei
Cimbru
Sare, piper
Pune soia la înmuiat cel puţin 30 de minute în apă fierbinte. Între timp, căleşte ceapa şi usturoiul zdrobit. Adaugă morcovul tăiat rondele şi ardeiul gras tăiat cubuleţe. Lasă să se înăbuşe stinge cu pastă de tomate dizolvată în apă. Adaugă granulele de soia, usturoiul zdrobit şi fasolea fiartă separat. Pune un praf de sare şi piper şi aromatizează cu puţin cimbru. Lasă pe foc până când soia este fiartă.
Brioşe cu dulceaţă
1 borcan cu dulceaţă de vişine
500g faină
120g margarină
150g zahăr
150g nuci
2 linguri cu cacao
1 pliculeţ cu praf de copt
300 ml sirop de vişine
Topeşte margarina împreună cu zahărul la bain-marie, până obţii o cremă spumoasă. Încorporează nucile măcinate şi făina amestecată cu praful de copt şi cacao. Toarnă uşor siropul, amestecând energic pentru a nu se forma cocoloaşe. Compoziţia astfel obţinută, toarn-o în formele de brioşe unse cu margarină şi tapetate cu făină. Lasă la cuptor, la foc moderat, 30-35 de minute. Serveşte-le cu dulceaţă de vişine din belşug.
Poftă bună !