Ai colectat, Ai câştigat!

Toată lumea este iubitoare de natură, fie că preferă să petreacă câteva ore în parc sau să îşi petreacă sfârşiturile de săptămână la munte. Oamenii sunt legaţi în mod inevitabil de aceasta! Însă, în ce măsură, omul este conştient de răul pe care acesta îl aduce naturii, mediului înconjurător? Acum câţiva ani, am putea spune că era vorba despre un număr destul de mic, însă analizele îngrijoritoare cu referire la primejdiile aduse naturii din ultima vreme, n-au facut mai perceptivi la aceste aspecte, de la an la an societatea încercând să educe oamenii în vederea rezolvării acestor probleme. Aşadar, în ultimul timp ecologia a devenit o adevărată educaţie pentru viaţă, ale cărei obiective sunt menţinerea şi îmbunătaţirea calităţii mediului ânconjurător şi prevenirea problemelor viitoare ale acestuia.

Deşi la prima vedere este vorba de lucruri mărunte, acestea sunt esenţiale pentru un mediul sănătos şi curat de care să ne bucurăm. Printre aceste lucruri mărunte se numără cumpărarea pungiile biodegradabile în detrimentul celor de plastic şi a becurile economice în detrimentul celor clasice.  Începând din 2009 a fost introdusă aşa numita ecotaxă, care a consta în adăugarea a cel puin 20 de bani în plus la preţul iniţial al unei pungi de plastic. Scopul acestei taxe era acela de a veni în ajutorul mediului înconjurător şi implicit al nostru, de a nu mai întâlnii la tot pasul milioane de pungi de plastic. În vederea unui mediul curat, au început să fie comercializate pungiile biodegradabile, pungiile de hârtie sau chiar cele din material textil care se pot găsi atât în marile centre comerciale, cât şi în micurile magazine de cartier.  Mai mult decât atât, aceste sacoşe din material textil au depăşit un prim  nivelul al utilizării, ele devenind un trend, numărându-se printre acesoriile preferate de femei.

Becurile ecomonice sunt recunoscute ca fiind destul de prietenoase cu mediul înconjurător şi ecologice. În ultimul timp becurile clasice au fost înlocuite cu becurile economice, având avantajul atât de a fi mai sănătoase pentru mediu, cât şi de a fi mai puţin costisitoare cu privire la cheltuieliile pentru energie.

Un alt aspect care ţine de păstrarea unui mediu curat este colectarea selectivă a deşeurilor. De pecizat un lucru important, de care majoritatea oamenilor nu ştiu: deşeurile nu sunt gunoaie, ele sunt materiale care pot fi reciclate şi refolosite în cadrul unei noi producţii. Cu ajutorul containăriilor situate în anumite puncte special amenajate de-a lungul oraşelor, colectarea selectivă este la îndemţna oricui. Nu uita, containerul galben înseamnă plastic şi metal, containărul verde înseamnă sticlă şi, nu în cele din urmă, conatainărul verde este dedicat reciclării sticlei. În această perioadă, între 25 iunie – 28 iulie se află în desfăşurare o campanie la nivel naţional, “Ai colectat, Ai câştigat!”, sub egida  Eco-Rom Ambalaje care are în vederea susţinerea coletării selective. Prin colectarea a minim 10 deşeuri de ambalaje, poţi câştiga o  mulţime de alte premii printre care o zonă de picnic pentru oraşul tău sau chiar mare premiu care constă într-o maşină Ford KA.

Pe lângă aceste aspecte, există o mulţime de alte lucruri pe care le putem face pentru a proteja mediul înconjurător, în loc de a fi numai consumatori. Astfel, să nu uitam luminiile aprinse şi alte aparate electrocasnice. Pentru un consum de energie cât mai redus este recomandat să scoatem din priză toate aparatele pe care nu le folosim. De asemenea, nu trebuie sa facem abuz nici de apă, ea este una dintre principalele resurse esenţiale pentru supraveţuirea noastră pe pământ, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenţi la modul cum o folosim. De aceea, atunci cand spălăm vasele sau ne spalăm pe dinţi, este de preferat să închidem robinetul, în loc să îl lăsăm deschis.

Natura poate trăi fără noi, dar noi nu putem trăi fără natura. Haideţi să luăm atitudine!