Ce culoare foloseşti, ca să-ţi spun cine eşti?

Culorile sunt cele care dau savoare vieţii noastre. O viaţă într-un ambient alb-negru nu ar avea farmec. Studiul culorilor, armonia lor, impactul asupra vieţii noastre a preocupat omul încă din Antichitate, iar cercetătorii contemporani nu fac altceva decât să readucă în atenţia publicului interacţiunea dintre om şi culoare, dar şi influenţa culorilor asupra psihicului, asupra stării de sănătate şi asupra mediului nostru de activitate.

Culorile ne pot ajuta să avem succes, punându-ne în starea interioară şi exterioară de a fi eficienţi şi plini de optimism.

Fără culori și fără lumină am fi mult mai săraci, mai nelinistiţi şi am pierde puterea de a înţelege şi de a stăpâni unele fenomene psihice şi emoţionale.

Sunt multe cărţi care ne vorbesc despre gândirea pozitivă şi eficienţa acesteia în mediul de business, dar sunt puţine surse care ne vorbesc despre modul în care culorile din lumea noastră exterioară ne influenţează subconştientul şi ne fac mai mult sau mai puţin eficienţi în întreaga noastră activitate.

De aici, importanţa studiului psihologiei culorii, deoarece culorile şi formele care ne înconjoară ne influenţează eficienţa şi sănătatea.

Observăm că în Occident a început să se pună un accent din ce în ce mai mare asupra mediilor de afaceri. Clădirile de afaceri arată luminoase şi, în general, armonioase, îmbietoare pentru ca angajaţii să aibă un mediu în care să se simtă confortabil şi să performeze eficient.

Chiar dacă nu ne vine să credem sau suntem mai puţin conştienţi de culorile din jurul nostru, subconştientul nostru înregistrează oricum culoarea şi o decodifică la nivel fizic şi psihologic printr-o stare globală şi printr-un un anumit nivel emoţional. Ştiaţi că emoţiile au culori?

Culoarea poate stimula memoria, poate spori eficienţa învăţării, poate dezvolta creativitatea şi imaginaţia oamenilor. Concomitent, culoarea ne umanizează prin trăirile pe care le declanşează, influenţându-ne conduita.

Culoarea este o trăsătură fundamentală a universului în care ne desfăşurăm activitatea, culoarea este o prezenţă permanentă, chiar dacă nici măcar nu o conştientizăm alături de noi, fiind atât de obişnuiţi să ne înconjoare.

Culorile ne pot oferi o stare de confort mult dorit, ne ajută să ne cunoaştem propria personalitate, pătrunzând în structura profunzimilor, ne ajută să ne exprimăm mai bine, ne orientează spre o rearmonizare cu ceea ce suntem sau vom deveni.

Culoarea este o formă de comunicare, înlocuind de cele mai multe ori limbajul.

Casele şi birourile sunt oglinzile noastre. Ele ne reflectă interesele, credinţele, valorile, pasiunile, personalităţile şi sufletele, ele reprezintă punctul de intersecţie dintre lumea interioară şi cea exterioară, fiind inundate de energia noastră, personală.

Culoarea hainelor, spun psihologii, ne trădează temperamentul şi modul de a gândi. Culoarea hainelor ne influenţează comportamentul, raţionamentul şi, nu în ultimul rând, anumite procese fiziologice. Alegerea corectă a nuanţei în care ne îmbrăcăm poate ameliora atât starea de spirit, cât şi problemele de sănătate.

Ai haine de care nu te mai desparţi? Ai pantofi a căror culoare te fascinează? Ai o culoare de make-up care ţi se potriveşte? Toate aceste preferinţe coloristice spun ceva despre tine şi despre personalitatea ta.

Există dieteticieni care afirmă că, în funcţie de culoare, alimentele pot îmbunătăţi digestia, pofta de mâncare, dar şi starea de spirit. Pentru că, spun cromoterapeuţii, atunci când mâncăm un anumit aliment, organismul nostru absoarbe nu numai substanţele nutritive conţinute de acesta, ci şi energia culorilor lor.

Specialiştii afirmă că preferinţele noastre culinare, chiar şi cele ale cromaticii culinare pe care o alegem, spun foarte multe despre noi.

Culorile nu sunt doar o încântare pentru ochi şi suflet. Folosite cu pricepere, ele au puterile unui vraci nevăzut. Cu toţii folosim cromoterapia, alegând, conştient sau nu, culorile care ne fac bine. Culoarea joacă un rol esenţial în sănătate.

Vibraţia este esenţa culorii, iar în calitate de culoare, de vibraţie, ea ajunge la conştiinţă, datorită diverşilor centri glandulari. Dorothee Koechlin de Bizemont ne prezintă culorile care corespund principalelor glande endocrine: roşu corespunde gonadelor, oranj corespunde celulelor Lyden, galben, plexului solar, verde, timusului, albastru, tiroidei, indigo, glandei pineale, violet, pituitarei.

Carole La Pan identifică o corespondenţă între zonele corpului şi culori:

Galben – splină, pancreas, vezică biliară;

Verde – sistemul respirator, inimă;

Roşu – sistemul circulator, rinichi, organe sexuale;

Portocaliu – sistemul reproducător;

Albastru – gât, tiroidă;

Violet – creier, sistemul nervos. Violetul este recunoscut de toată lumea drept calmant al stărilor de nervozitate şi un bun „încărcător de baterii”, în plan mental.

Prin această poveste am vrut doar să vă stârnesc curiozitatea, pentru că vor urma o serie de articole în care vom revela tainele fiecărei culori şi voi veţi putea înţelege mai bine, despre ceea ce aveţi nevoie, pentru a vă alege o cromatică a succesului.

Vă aştept ca şi tovarăşi de călătorie în lumea culorilor şi nu uitaţi că povestea spune că, la capătul curcubeului se află o comoară, aşa că la încheierea acestei călătorii, care abia a început, poate vă aşteaptă o surpriză.

Svetlana Sauciuc

Sursa foto:

koleksifoto.com

dieuwkeswaindesigns.wordpress.com