Să uităm de plictisitoarele destinaţii de vacanţă, pe insule greceşti sau la malul mării. Să creştem puţin adrenalina şi să alegem o destinaţie exotică, incitanta: safari! Sună bine, sună interesant, sună a Africa! Motive sunt destule pentru care să alegi o astfel de vacanţă, departe de stres şi de cotidian, însă hai să vedem ce lucruri importante într-un safari.
Mai întâi, să vedem ce înseamnă safari: pe lângă lux şi exotism, un safari reprezintă o excursie inedită, condusă de un ghid, în junglă sau în savană, de obicei cu scopul de a admira animalele în mediul lor natural, de a le fotografia şi de a înţelege o altă perspectivă asupra bogăţiei şi sălbăticiei naturii.
Deşi safari este specific Africii, sunt multe destinaţii asemănătoare pentru acesta: India, Australia, Antarctica, Alaska, Brazilia, orice habitat natural pentru animalele sălbatice reprezintă un loc perfect!
Dacă te-ai decis pentru o experienţă uluitoare şi plină de aventură, trebuie să te pregăteşti pentru ea. Cum? Iată câteva ingrediente de luat cu tine în safari!
Spiritul de aventură. Prin definiţie, safari înseamnă aventura, aşa că încarcă-te cu adrenalină şi dorinţa de a explora lumea! Până la urmă, vei vedea animale în habitatul lor natural, sălbatic, perindându-se printre copaci: girafe, bivoli, lei, te pot surprinde cu imagini ireale, iar în asta constă şi frumuseţea unui safari: niciodată nu ştii la ce să te aştepţi.
În plus, un safari înseamnă o călătorie către o altă lume, ciudat – mai paşnică şi în armonie naturală. Vor fi multe momente neaşteptate, aşa că respiră adânc şi bucură-te de călătorie: eşti în Africa! Este incredibil.
O cameră video de calitate. Nu vrei să ratezi momentele unice cu adevărat din excursia ta sau privelişti pe care vrei să le „decupezi” pentru a-ţi aminti cu drag, aşa că investeşte într-o cameră digitală bună, în cazul în care nu deţii una deja. În plus, vei putea fotografia, dar şi filma tot ceea ce îţi place.
Bineînţeles, cu o cameră digitală de calitate. Două carduri mari de memorie sunt perfecte pentru a nu trebui să te enervezi când e camera plină de poze şi filmuleţe. Este mai bine să previi stresul de a nu rata momentul în care apare un leu ce urmăreşte un pui de girafa printre tufişuri şi arbori înalţi, din cauza lipsei de spaţiu pe card.
Sfat: numărul de fotografii nu este important, ci experienţa vizual, bucură-te de ceea ce vezi şi surprinde doar esenţialul cu camera.
Un jurnal. Merită, pentru că vei avea ce scrie şi reciti peste câţiva ani, când îţi vei aminti de experienţele unice trăite într-un safari şi imaginile se vor recontura în mintea ta. Cu siguranţă vei descoperi noi perspective sau puncte de vedere asupra vieţii, merită să le şi scrii pentru a nu uita că ele te definesc.
Un ghid al animalelor. Sună comic, însă chiar merită să ai un astfel de ghid. Adeseori vei surprinde animale superbe, despre care nu vei şti nimic la momentul respectiv. Cel mai bine este să ai un ghid, ca să urmăreşti informaţiile despre fiecare specie în parte.
Hainele potrivite pentru vreme! Este un factor-cheie pentru femei. În Africa ninge – multe persoane nu realizează asta. În funcţie de timpul anului, de specificul ţării vizitate, vremea poate trece de la minus la plus, mai ales noaptea. Înainte de a porni în safari, informează-te puţin pe internet despre locul în care mergi şi despre starea vremii.
Esenţial este să iei măcar un pulover şi o jachetă cu tine, indiferent unde mergi. De asemenea, pantalonii comozi, atât scurţi, cât şi lungi. Şi neapărat, să aibă buzunare. Nu vei merge pe tocuri acolo, vei avea nevoie de haine utile, preferabil cu compartimente în care să încapă portofelul şi alte acte necesare.
O pălărie cu bor larg şi ochelari de soare. Este o necesitate pentru călătorii, pentru că te protejează de ploi, chiar şi de cele torenţiale, dar şi de soarele puternic. N-ai vrea să faci insolaţie în safari-ul vieţii tale! Îmbină utilul cu plăcutul, dacă poţi, şi alege o pălărie drăguţă, dar de calitate. La fel, o pereche de ochelari de soare pentru protecţia vederii, de razele UV, poate chiar şi nişte picături de ochi.
Medicamente şi protecţie faţă de boli. Este musai să îţi protejezi sănătatea, pentru că vei merge în sălbăticie. Boli sunt la tot pasul, în special în ţările exotice, aşadar fă-ţi injecţiile necesare şi ia medicamentele de protecţie împotriva malariei. Discută cu persoanele avizate în acest sens, care să te sfătuiască ce trebuie să faci.
Gustări şi apă. Dar nu le iei de acasă, ci direct de la destinaţie, trebuie să fii pregătită pentru orice îţi aduce fiecare zi petrecută în sălbăticie, poţi sta ore întregi departe de locul de cazare, aşa că ai nevoie de provizii zilnice: un litru de apă pentru fiecare persoană şi gustări care să îţi ajungă pentru câteva ore, cel mai bine ia-ţi batoane energizante, sunt şi uşor de purtat cu tine.
Un binoclu. Ca şi în filme, ai nevoie de un binoclu pentru a observa toate detaliile călătoriei. Poate nu vei sta în mijlocul animalelor, aşa că ai nevoie de un mod de a privi lucrurile în detaliu.
Ia persoanele importante cu tine, în această experienţă. Pentru mulţi oameni, o experienţă de unul singur este ideală pentru redescoperirea sinelui sau contemplarea naturii. Însă cu siguranţă te poţi bucura şi mai mult de safari dacă eşti alături de cei dragi ţie, cu care poţi să împărtăşeşti momente unice care să vă lege şi mai mult.
Andreea Enea
Surse foto: