Trucuri pentru o conversaţie productivă

Pentru oricine este vital să ştie cum să comunice clar şi eficient, atât în conducerea unei companii, în vânzarea ideilor de afaceri dar și în general, în viața de zi cu zi. Deşi comunicarea verbală reprezintă doar unul dintre instrumentele prin care mesajului  ajunge la angajaţi, clienţi şi investitori, felul în care vorbeşti şi asculţi este ceea ce face diferenţa.

Relaxează-te. Stresul generează irascibilitate, ceea ce conduce la furie, iar aceasta stopează comunicarea. Studiile au arătat că un exerciţiu de relaxare de un minut va dezvolta activitatea creierului care este esenţială pentru comunicare şi pentru luarea de decizii. Încearcă să detensionezi părţile tensionate ale corpului, inspirând şi expirând, încordându-le, iar apoi relaxându-le.

Fii prezent. Când te concentrezi pe respiraţia şi pe relaxarea ta, atenţia este atrasă într-un moment prezent şi discursul interior se opreşte pe moment. Dacă aducem acest prezent într-o conversaţie, auzim tonurile subtile ale vocii care dau înţeles emoţional cuvintelor vorbitorului. Acest lucru îţi va permite să recunoşti imediat când o conversaţie începe să devieze.

Fii tăcut. Dezvoltarea aptitudinii de a sta tăcut te va ajuta să acorzi atenţie totală la ceea ce alţii spun. Pentru a ascuţi această aptitudine, încearcă un exerciţiu cu un clopoţel online. Apasă butonul pentru a porni, iar apoi concentrează-te pe sunet. În timp ce se estompează ascultă cu mai multă atenţie. Ascultă clopoţelul de mai multe ori. Cu aceeaşi intensitate trebuie să asculţi pe cineva.

Fii pozitiv. Fă un inventariu mental al stării tale. Eşti obosit sau vioi, neliniştit sau calm? Apoi întreabă-te “Sunt optimist în ceea ce priveşte această conversaţie?”. Dacă există vreun dubiu, anxietate sau frustrare – amână. Dacă nu poţi, cel puţin mental repetă conversaţia, pentru a te ajuta să identifici situaţiile compromiţătoare.

Confirmă valorile. Pentru a avea o conversaţie echilibrată şi corectă, toată lumea trebuie să fie clară şi directă în legătură cu valorile, intenţiile şi obiectivele. Dacă valorile tale nu sunt asemănătoare cu cele ale persoanelor cu care încerci să faci afaceri, problemele sunt inevitabile. Încearcă deci să descoperi cât mai devreme valorile persoanei respective. Dar ai grijă: unii oameni reuşesc să ascundăindiciile nonverbale şi îţi vor spune exact ce vrei să auzi.

Evocă amintiri. Începe conversaţia cu o expresie care transmite bunătate, compasiune şi interes. Dar aceasta nu poate fi falsificată. Dacă nu simţi asta, gândeşte-te la o amintire plăcută cu oamenii pe care îi iubeşti şi respecţi. Acest lucru îţi va relaxa muşchii ochilor şi îţi va aduce un zâmbet discret pe faţă, ceea ce va stimula un sentiment de încredere în  mintea interlocutorului.

Urmăreşte indiciile nonverbale. Ţine-ţi privirea asupra persoanei cu care vorbeşti, dar nu te holba. Rămâi concentrat şi nu te lăsa distras de gânduri interioare. Dacă o persoană vrea să ascundă un sentiment, din jenă sau din dorinţa de a induce în eroare, acest lucru ar putea să apară doar pentru un sfert de secundă. Aminteşte-ţi că expresiile minore îţi pot spune doar că o emoţie adevărată este ascunsă, dar nu îţi vor spune de ce sau dacă persoana o ascunde în mod intenţionat.

Vorbeşte cu căldură. Dacă vei coborî tonul şi vei vorbi mai rar, interlocutorul îţi va răspunde cu mai multă sinceritate. Când suntem nervoşi, entuziasmaţi sau speriaţi, ridicăm debitul şi intensitatea vocii, iar aceasta variază mult în viteză şi în ton. Pe de altă parte, o voce călduroasă, de susţinere, este semnul care generează mai multă satisfacţie, angajament, cooperare între membrii echipei.

Vorbeşte rar. Cuvintele rostite rar îi ajută pe oameni să înţeleagă ceea ce spui şi le intensifică respectul pentru tine. O voce joasă are un efect calm asupra unei persoane care se simte nervoasă, în timp ce una ridicată, rapidă, stimulează entuziasmul, furia sau frica.

Mădălina Misu

Sursa foto:

eanex.cz

sharkdiver.com