Despre Tantra, la Libraria Eminescu, impreuna cu Editura Herald

Tantra Herald 2 www.oriens.roGazdele evenimentului. www.oriens.ro

Marţi, 26 martie 2013, ora 18.30, la Librăria Mihai Eminescu din Bucureşti, a avut loc o prezentare de carte realizata de catre Editura Herald. Subiectul prezentarii a fost ocazionat chiar de titlul colectiei “Tantra”, o colectie care cuprinde texte valoroase din acest domeniu spiritual, intr-o paleta care atinge atat hinduismul, cat si buddhismul indian si tibetan, daoismul. Au fost invitati: Aurelian Scrima – director Editura Herald, Radu Bercea – indolog, Daniela Andreescu – scriitor, coach, Vlad Doroican, PR Editura Herald si moderator al intalnirii, Geta Vodislav – director Libraria Eminescu si gazda intalnirii.

Tantra Herald 1 www.oriens.roAurelian Scrima citind din Mircea Eliade. www.oriens.ro

Aurelian Scrima, a inceput seara cu un citat din Mircea Eliade: „Timp de mai multe generații, datorită ignoranţei, Occidentul a considerat tantrismul drept o luxuriantă şi periculoasă degenerescenţă a spiritualităţii indiene. Până de curând, doar a vorbi despre tantrism era considerat ca ceva de prost gust. Cred că actualmente avem dreptul să ne împotrivim acestei prejudecăţi care, pe scurt, reflecta mentalitatea pozitivistă şi excesiv moralizantă a europeanului mijlociu la sfârşitul secolului al XIX-lea. Fiind vorba de un fenomen spiritual oarecum străin de tradiţiile noastre şi, prin urmare, dificil de înţeles şi de asimilat, tantrismul reprezintă o nobilă şi cutezătoare creaţie a spiritului indian. În el se concentrează, se întrepătrund şi se fecundează reciproc toate tradiţiile spirituale autentice ale Indiei, de la cele mai vechi ritualuri vedice, până la cea mai recentă mistica vişnuită. Dar aceasta surprinzătoare concentrare de multiple tradiţii nu este sincretism. Este vorba aici, fără îndoială, de o noua sinteză.”

Intr-adevar, Tantra, precum o cosmica “ţesătură, urzeală” (acesta este sensul initial, etimologic) prezinta întregul univers fizic şi mental ca fiind asemeni unei ţesături în care părţile se unesc  într-un întreg, şi în care întregul se reflectă în toate părţile lui, precum intr-o holograma. Tantra oferă o viziune a iluminării şi transcendenţei, complet diferită de toate celelalte căi spirituale, sau de diferitele ramuri ale sistemului Yoga. Asa cum spune si Eliade, in Tantra s-a produs o sinteza, creindu-se o cale aparte care a inflorit apoi, atat in apropiere de caile ortodoxe hinduse, cat si de cele neortodoxe (jainism, buddhism), penetrand apoi cu putere in zone de interfata intre mari culturi, tocmai in buddhismul tibetan, Vajrayana, sau in spatii relativ izolate dar fecunde, cum a fost cazul șivaismului kașmirian. Tantrele sunt texte care conţin descrieri ale riturilor şi ritualurilor, ale formulelor sacre (mantra), diagramelor mistice (yantra), gesturilor (mudra), posturilor (asana), iniţierilor (diksa), ale yogăi sau practicilor mistice.

Tantra Herald 3 www.oriens.roRadu Bercea, discutand despre complexitatea abordarii. www.oriens.ro

Radu Bercea a facut o trecere in revista a fenomenului tantric si a expus principalele probleme legate de intelegerea pe deplin a teoriei si practicilor tantrice in lipsa unei linii de transmitere, in lipsa unui maestru care sa poata sa ghideze pasii celor care pasesc pe cale. Tantrismul, fie el de sorginte indiana sau tibetana, se bazeaza pe mistica, pe ritual, pe trecerea dincolo de lumesc si printr-o continua antrenare a simturilor pentru a percepe lumi subtile, concomitent cu elevarea constiintei si a cunoasterii de sine. Tantrismul nu inseamna renuntare, ci mai degraba acceptare a lumii asa cum este ea. De aceea, multe din practicile sale se bazeaza nu pe extragerea din lumesc, ci prin trairea aici si acum a realitatii. Tratate ca Vijnana Bhairava (aflata in colectia editata de Herald) prezinta 112 metode de transcendere si eliberare a spiritului care utilizeaza situatii exterioare sau manifestari corporale, sau atitudini, etc. Radu Bercea a amintit apoi, folosindu-se de originea tratatului Vijnana Bhairava) de culmea traditiei tantrice hinduse, șivaismul kașmirian, adus in fata publicului larg de cercetatori ca Lilian SilburnAndre Padoux si altii, de maestri autentici pe linie ca Swami Lakshman Joo si traducatori excelenti, precum Jaideva Singh. Maestri ai șivaismului kașmirian precum Abhinavagupta,Kshemaraja, au nevoie de o intelegere profunda, in contextul unei practici personale asidue. Nivelul unor asemenea lucrari nu este posibil a fi inteles la nivelul obisnuit al cititorului modern. De aceea si dificultatea de a percepe valoarea inestimabila a unor asemenea texte printr-o abordare obisnuita.

Tantra Herald 5 www.oriens.roDaniela Andreescu, despre traducere si contemporaneitatea tehnicilor lamaiste. www.oriens.ro

Daniela Andreescu a adus in discutie tantrismul buddhist, in special cel tibetan Vajrayana. Fiind de specialitate coach, Daniela Andreescu, in afara de traducator de profunzime prin prisma unei practici spirituale personale pe linia buddhista, a relevat contemporaneitatea unor tehnici stravechi. In prezent, coaching-ul urmareste sa aduca la suprafacta potentialitatile umane in vederea atingerii unui rezultat/ obiectiv profesional sau personal. Ceea ce este extrem de interesant, este faptul ca tantrele buddhiste (Theravada sau Mahayana), atat in original cat si rastalmacite pentru contemporani de catre diversi promotori precum Lama Yeshe, au darul de a face acelasi lucru, intr-o singura directie insa: purificarea mintii in vederea iluminarii, sau a conducerii altora pe calea iluminarii. Metodele insa sunt de multe ori extrem de simple si aplicabile, chiar intr-un context profesional. Daniela Andreescu a facut lectura din cartea Introducere in Tantra de Lama Yeshe.

Tantra Herald 4 www.oriens.roParte din publicul evenimentului. www.oriens.ro

Muzicianul Victor Marius Beliciu din trupa Turya Classical, ne-a acordat in doua reprize, cate un moment prielnic reflecţiei interioare cu ajutorul sitarului, instrument cu corzi specific indian.

Tantra Herald 6 www.oriens.roVictor Marius Beliciu incantandu-ne cu muzica la sitar. www.oriens.ro

Atmosfera a fost calda, prieteneasca, Libraria eminescu s-a dovedit o gazda admirabila. Au fost intrebari din public, si raspunsuri generoase asigurate de invitati. Au fost date 3 carti din colectie cadou celor mai bune intrebari. Seara a continuat cu cateva prajituri si ceai, un nou prilej de discutie, de data aceasta si mai apropiat pentru iubitorii genului spiritual si artistic.

Reamitim ca in centrul dezbaterii s-a aflat colecţia „TANTRA”, a Editurii Herald,colectie ce însumează deocamdata următoarele titluri:

  • André Padoux: „Tantra – tradiţia hinduistă”,
  • Dasgupta Shashi Bhushan: „Buddhismul tantric – Doctrine şi practici indo-tibetane”,
  • *** „Vijnana Bhairava – O sută douăsprezece metode de unire cu Divinul”,
  • Lama Yeshe: „Introducere în Tantra. Transformarea dorinţei ”,
  • Lu Kuan Yu: „Yoga daoistă – Alchimie şi nemurire”.

Pentru cei care vor sa (re)urmareasca desfasurarea evenimentului punem la dispozitie Inregistrarea realizata de privesc.eu şi pozele pe pagina de facebook a editurii aici.

Sursa articol : www.oriens.ro