Creierul este partea cea mai importantă a corpului uman. Aici se află funcţiile principale: memoria, atenţia, cunoașterea, aptitudini spaţiale şi vizuale, funcţiile executive. Pentru a te menţine sănătos, să fii puternic şi să-ţi păstrezi creierul în formă cât și, implicit, memoria, este necesar să-l antrenezi zilnic, prin diverse activităţi.
Creierul se extinde în funcţie de stimulii pe care îi primeşte, din mediul extern, iar modul în care îl antrenăm, va avea urmări benefice, în timp.
Iată câteva sfaturi şi metode de antrenare a creierului şi a memoriei, pentru a obţine rezultate bune.
Citeşte cărţi bune
Studiile au arătat că cei care citesc îşi stimulează imaginaţia. Aici intră cărţile bune, nu ziarele şi revistele, lectura stimulând creierul să lucreze şi să creeze imagini mentale. Aşa ne imaginăm scenele din cărţile pe care le citim, de multe ori, fiind în comformitate cu realitatea, sau total departe de adevăr. Imaginaţia, ce să-i faci?
Joacă-te
Nu, nu orice fel de jocuri care suprasolicită creierul într-un mod abuziv, ci jocuri de inteligenţă, care ajută memoria și duc la rezultate bune, testând mintea şi corectitudinea.
Meditează
Da, meditaţia ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a activităţii creierului. O dată la câteva zile (dacă nu în fiecare zi), în drum spre muncă sau spre şcoală, ori acasă înainte să adormi, poţi medita, pentru un creier mai sănătos.
Odihneşte-te
Creierul are nevoie de odihnă pentru a funcţiona cum trebuie. Un somn liniştit şi regulat ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la performanţa funcţionării creierului dar duce şi la performanţă în activităţile pe care le desfăşori. Studiile au arătat că lipsa somnului sau un somn cu întreruperi afectează memoria şi inhibă capacitatea creierului de a asimila noi informaţii.
Exerciţii fizice
Alergatul, mersul cu bicicleta sau cu rolele, aerobicul şi alte exerciţii fizice, ajută creierul să funcţioneze normal, memoria să fie mai bună şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui spre creier. Dacă adăugăm faptul că exerciţiile fizice ard calorii, te-am convins să le acorzi timp şi lor?
Minte sănătoasă în corp sănătos
Un regim alimentar echilibrat duce atât la un corp sănătos, cât şi la o minte sănătoasă. Studiile arată că alimentele bogate în proteine şi glucide (ouă, nuci, lapte, cereale, fructe) ajută la o hrănire sănătoasă a creierului, iar rezultatele vor fi pe măsură.
Fii pozitiv
Gândirea pozitivă ajută la creşterea eficienţei creierului şi la productivitatea mentală. Tot ceea ce trebuie să faci este să pui mereu binele înainte, să fii optimist, să te încurajezi în orice activitate şi să găseşti persoanele care să te încurajeze şi ele.
Combate rutina
Încearcă să faci lucruri neobişnuite, sau pe care nu le-ai mai făcut până acum. Ai încercat să lucrezi cu mâna stângă (dacă eşti dreptaci) sau cu mâna dreaptă (dacă eşti stângaci)? Activităţile care nu intră în rutina ta zilnică sunt benefice pentru creier, deoarece îl fac să gândească mai mult, stimulându-l.
Evită, pe cât posibil, televizorul
Studiile au arătat că privitul la televizor în mod constant afectează activitatea creierului şi a memoriei, mai târziu. Renunţă la televizor şi implică-te în alte activităţi care stimulează activitatea minţii, cum ar fi cititul unei cărţi, plimbările, sporturile.
Socoteşte
Lucrează cu numere! Renunţă la calculator şi fă calcule în minte pentru că, astfel, vei deveni mai activ mental şi-ţi vei păstra creierul în formă.
Învaţă alte limbi
Încearcă să înveţi o limbă străină, e o modalitate de a stimula activitatea creierului într-un mod folositor. Deşi e mai greu la început, creierul va depune mai mult efort și, mai târziu, se va obişnui. Apoi, poţi începe cu o altă limbă straină. Încearcă!
Memorează cântece
Cu siguranţă mulţi dintre voi au în minte o mulţime de melodii vechi. Dar ce spuneţi de una nouă? Îţi vei ajuta astfel creierul să se menţină în formă şi, deşi va fi greu la început, cu timpul va fi floare la ureche.
Învaţă cuvinte noi
Propune-ţi să înveţi mereu cuvinte noi, din alte domenii. Dacă obişnuieşti să citeşti site-uri de modă, încearcă să citeşti, măcar o dată pe zi, şi site-uri bussiness, sau pe tematică sportivă. Acest lucru ajută nu numai la buna activitate a creierului, dar te va ajuta şi pe tine în diverse probleme, la şcoală sau la muncă.
Socializează
Un studiu arată că dacă socializezi mai mult, extinzi durata memoriei. Persoanele care participă la activităţi sociale îşi îmbunătăţesc memoria, tot mai mult. Aşadar, socializează şi implică-te!
Andreea Onofriesei
Surse foto: