Uneori avem nevoie de o evadare din cotidian şi, cum vara se apropie cu paşi repezi, o plimbare la piscină poate fi o idee bună, mai ales dacă facem şi puţină mişcare.
Înotul este un sport care pune în mişcare toate grupele musculare, atât pe cele superioare, cât şi pe cele inferioare, muşchii spatelui, ai abdomenului şi feselor.
Înotul are cele mai multe efecte benefice asupra organismului, dintre toate sporturile. Datorită mediului acvatic în care se desfăşoară exerciţiile fizice, corpul este scos de sub gravitaţie, astfel încât, în apă, el cântăreşte o zecime din greutatea pe care o avem în mod normal.
Acest lucru este relaxant pentru articulaţii, care nu trebuie să suporte o greutate înzecită şi nici presiunea asupra lor, atunci când facem exerciţii fizice. Uşurinţa mişcărilor alungeşte muşchii şi ajuta la menţinerea supleţii trupului.
Cine poate practică înotul?
Un mare avantaj al înotului este acela că poate să fie practicat de persoane din toate categoriile de vârstă, inclusiv nou-născuţii. Înotul dezvoltă reflexele mișcărilor bebeluşilor, ajută la creşterea imunităţii şi rezistenţa la factorii externi.
Femeilor gravide, cât şi persoanelor care se recuperează după un traumatism ortopedic, le este recomandat acest tip de mişcare, datorită relaxării coloanei lombare.
Beneficiile înotului
Înotul are o multitude de beneficii, dar le voi aminti pe cele mai importante. Dezvoltarea sistemului pulmonar, pentru că atunci când suntem în apă şi apa exercită o presiune asupra corpului nostru, avem nevoie să inspirăm complex. Nu doar pentru a ne menţine la suprafaţă în apă, ci şi pentru oxigenarea musculaturii care se află în mişcare.
Dacă în timpul iernii aveţi mâinile şi picioarele reci, acum este momentul să lucraţi pentru ele. Înotul dezvoltă sistemul cardiovascular, datorită poziţiei orizontale pe care o căpătaţi în apă şi datorită efortului fizic depus, sângele pompat de inimă ajunge mult mai repede la extremităţi decât dacă staţi în poziţie verticală.
Tonifică musculatura şi asta datorită presiunii şi a rezistenţei apei faţă de cea a aerului, presiune exercitată asupra corpului. Imaginaţi-vă cât ar fi de dificil să alergaţi cu greutăţi prinse de picioare.
Acest sport dezvoltă coordonarea, pentru că majoritatea stilurilor de înot cer o coordonare perfectă între membrele superioare şi cele inferioare.
Cel mai important beneficiu al practicării înotului este pierderea în greutate şi arderea grăsimilor. În timpul unei ore de nataţie puteţi pierde până la 600-1000 de calorii, depinde cât de intens lucraţi. Atunci când înotaţi, concentraţi-vă atenţia asupra mişcărilor muşchilor şi asupra respiraţiei, având grijă să le efectuaţi corect.
Cel mai plăcut lucru, după o oră intensă de înot, este să vă relaxaţi plutind pe apă, eliberând mintea de toate problemele.
Nu uitaţi că înainte de a intra în piscină să faceţi o mică încălzire pe uscat, a muşchilor, ca să fiţi siguri că nu veţi avea cârcei sau contracturi musculare.
Anca Spulber