Cacaoa poate încetini apariția disfuncțiilor în organism

Știai că antioxidanții pe care îi găsești din abundență în plantele de cacao, ajută organismul să se descurce cu radicalii liberi care declanșează schimbări negative în chimia corpului tău și ajută la prevenirea cheagurilor de sânge?

Un nou studiu condus de Giovambattista Desideri, MD, profesor asociat de medicină internă și de sănătate publică de la Universitatea L’Aquila din Italia sugerează că ingerarea zilnică a acestor antioxidanți din cacao poate fi un antidot pentru combaterea insuficienței renale ușoare. Indirect, antioxidanţii pot ajuta la îmbunătățirea fluxului sangvin cerebral.

Experții spun că mai mult de 6% dintre persoanele cu vârste de peste 70 de ani dezvoltă anual insuficiențe renale. Mai mult decât atât, aceste insuficiențe pot progresa spre demență și pot declanșa chiar boala Alzheimer. Antioxidanții din cacao pot ajuta sănătatea creierului prin protejarea neuronilor de deteriorare, îmbunătățesc metabolismul și capacitatea de memorare.

Aceeaşi antioxidanţi pot fi găsăţi şi în ceai, struguri, vin roșu si mere.

În cadrul studiului, 90 de participanți în vârstă, cu insuficiență renală ușoară au băut zilnic 990 de miligrame (ridicat), 520 mg (intermediar) sau 45 mg (scăzut), băuturi pe bază de cacao, timp de opt săptămâni.

Cercetătorii  le-au impus participanților la studio, o dietă pentru a elimina din alimentația lor alte surse de antioxidanți care puteau duce la un rezultat eronat.

Rezultatele pentru cei care au băut doza zilnică cu nivel ridicat, au fost îmbunătățiri  semnificative ale memoriei şi funcțiilor motorii. Participanții care au avut doza maximă de cacao au obținut rezultate mult mai bune față de cei care au băut doze mai mici.

Studiul oferă dovezi încurajatoare care ne conving de faptul că trebuie să introducem cacaoa ca parte a unui regim alimentar controlat caloric și nutrițional echilibrat.

Pentru studiu au fost alese persoane sănătoase din punct de vedere medical, fără afecțiuni cardiace, pentru a nu influența în mod eronat rezultatele studiului.

Având în vedere creșterea la nivel global a tulburărilor cognitive ce au un impact real asupra calității vieții individuale, Desideri afirmă că rolul antioxidanților din cacao este important, deoarece ajuta considerabil la prevenirea sau încetinirea progresiei insuficienței renale, a tulburărilor, și a bolii Altzheimer.

Sunt necesare mult mai multe studii pentru a valida rezultatele obținute până în prezent, pentru a determina eficiența în timp dar și cantitatea de cacao necesară pentru îmbunătățirea funcțiilor organismului.

Până atunci, puțină cacao consumată în fiecare zi nu poate să facă decât bine.

Oana Cone

Surse foto:

acneremovalmethods.com