Cât de predispusă esti la cancer la sân?

Probabilitatea dezvoltării unui cancer de sân pe parcursul duratei medii de viaţă a femeii se cifrează la 7-8%. Cancerul de sân reprezintă 20% din totalul tumorilor maligne la femei şi este principala cauză a mortalităţii feminine prin boală canceroasă. Acesta este însă perfect curabil dacă este descoperit şi tratat încă din fazele incipiente ale bolii. Riscul de apariţie a cancerului la sân depinde de anumiţi factori precum istoricul familial de cancer (factorul genetic), stilul de viaţă şi istoricul medical personal.

 Factori care favorizează apariţia cancerului mamar

Riscul crescut de apariţie a cancerului de sân se explică prin existenţa hormonului sexual feminin estrogen şi în mod deosebit prin expunerea organismului la estrogen pe o perioadă mai îndelungată, ceea ce face din cancerul de sân o boală hormono-dependentă. Un risc crescut pentru cancerul de sân îl prezintă şi:

  1. Factorii endogeni (care ţin de pacient):
  • înaintarea în vârstă – Riscul apariţiei cancerului mamar creşte după vârsta de 50 de ani, atingând valoarea maximă la 75 de ani. Între 50 şi 70 de ani, riscul îmbolnăvirii este de aproximativ 5% .
  • femeile care au avut primul lor copil după vârsta de 30 de ani, sau cele care nu au avut copii sunt mai predispuse la cancerul de sân
  •  lipsa alaptării – alăptarea este un factor benefic, ce scade probabilitatea de apariţie a cancerului la sân. 
  • obezitatea – abundenţa ţesutului adipos poate duce la creşterea nivelului de estrogen la femeie şi prin urmare creşterea riscului de apariţie a cancerului de sân.
  •  tulburările endocrine (hipo- sau hipertiroidia şi excesul estrogenic).
          2. Factorii de mediu:
  • iradierea regiunii toracice (mai ales înainte de 30 de ani).
  • dieta bogată în grăsimi, proteine şi dulciuri rafinate – O alimentaţie prea abundentă favorizează apariţia cancerului de sân, deoarece excesul de grăsimi şi aditivii alimentari cunoscuţi sub denumirea de E-uri duc la producerea unei cantităţi însemnate de estrogeni la femei.
  • expunerea sânilor la radiaţii ultraviolete (mai ales la pacientele cu modificări de mastopatie). Spre exemplu, mersul la solar pentru întreţinerea bronzului are efecte negative asupra epidermei şi mai ales asupra glandelor mamare.
  • consumul de alcool– Obiceiul de a consuma unul sau mai multe pahare de alcool pe zi duce la o creştere uşoară a riscului de apariţie a cancerului de sân.
  •  stresul – este atît un factor de risc cât şi un factor de agravare. Implicaţiile stresului în cancer au fost studiate şi continuă să fie obiectul a numeroase studii. O legătură cauzală directă între stres şi cancer este greu de stabilit, însă stresul reprezintă fără îndoială atât un factor de risc important pentru apariţia cancerului, cât şi un factor important în estimarea evoluţiei bolii, a prognosticului ei şi a adaptării psiho-emoţionale la boală. Studiile indică o rată mai ridicată a cancerului la persoanele care au avut parte de mai multe evenimente stresante înainte de declanşarea bolii
  • contraceptivele orale – considerate ca factor de risc când sunt administrate înainte de prima sarcină sau pe o perioadă mai mare de 10 ani. Cât despre femeile la menopauză, se pare că tratamentul hormonal substitutiv bazat pe asocierea de estrogeni şi progestative, ar duce la o uşoară creştere a riscului pentru cancerul de sân.
  • expunerea prelungită la unde electromagnetice
  • fumatul (activ sau pasiv)

Care  e probabilitatea sa moşteneşti cancerul la sân?

Principala trasatură care permite recunoaşterea clinică a existenţei unei predispozitii genetice este istoricul familial pozitiv. Istoricul familial pozitiv reprezintă existenţa în familie a mai multor cazuri de cancer mamar, ovarian sau a ambelor forme. Acesta te predispune la cancerul de sân.

Identificarea modului de transmitere este foarte important întrucât în funcţie de acesta sunt interpretate analizele înlănţuirii genetice, adică a transmiterii unor particularităţi genetice. Prin intermediul analizelor înlănţuirii genetice se va localiza gena morbidă (răspunzătoare de constituirea predispoziţiei la cancerul mamar) în ADN.

Au fost identificate două gene morbide ale căror mutaţii se fac răspunzătoare de  predispoziţia pentru cancerul mamar. Cele doua gene au primit denumirea de BRCA1 (Breast Cancer) şi BRCA2. Mutaţiilor genelor BRCA1 li se atribuie iniţierea în aproximativ 45% dintre cancerele familiale de sân. O proporţie asemănatoare se datorează mutaţiilor genei BRCA2. Femeile care moştenesc mutaţiile genelor BRCA1 şi BRCA2 se confruntă cu un risc de 85% de a dezvolta boala. Spre deosebire însă de mutaţiile genei BRCA1, cele ale genei BRCA2 nu influenţează riscul apariţiei cancerului ovarian.

 

Este foarte important să vă cunoaşteţi nivelul de risc de apariţie a cancerului la sân pentru că numai aşa se  poate întocmi, împreună cu medicul, un plan corespunzător de prevenire şi detectare timpurie. Vă reamintesc, cancerul la sân este curabil dacă este depistat la timp.”, a explicat Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală şi doctor în ştiinte medicale, în cadrul Donna Medical Center.

 Donna Medical Center este o clinică dedicată sănătăţii femeilor specializată în depistarea cancerului mamar şi a colului uterin, precum şi în diagnosticarea afecţiunilor ginecologice și endocrinologice. Expertiza şi ultraspecializarea medicilor se concretizează în servicii medicale profesionale care au ca scop evaluarea corectă a stării de sănătate a pacientelor printr-un diagnostic precis şi rapid.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://www.donna-medicalcenter.ro,

http://www.facebook.com/donnamedicalcenter?ref=ts&fref=ts şi blogul

www.cancersan.blogspot.com

Donna Medical Center este localizat în clădirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti şi funcţionează de luni până vineri, între orele 9.00 – 20.00. Consultaţiile se fac pe baza de programare online pe www.donna-medicalcenter.ro  sau la telefon 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.