Ce înseamnă antrenamentul Tabata?

Există mai multe feluri de antrenament iar dacă ne referim la exerciţiile cardio, aflăm că acestea sunt concepute pentru a îmbunătăţi rezistenţa şi pentru a stimula pierderea de grăsimi. Ceea ce le caracterizează sunt exerciţiile care se încadrează într-un ritm moderat de execuţie, deoarece tind să dureze de la o jumătate de oră, până la mai mult de o oră, în acelaşi ritm.

Tabata este numele unui tip particular de antrenament şi prezintă aceleaşi beneficii pe care le oferă şi exerciţiile cardio-vasculare. Singura diferenţă ar fi aceea că Tabata oferă mai mult „condiment”, este mai energic, mai alert. Timpul în care poţi efectua un astfel de antrenament este foarte scurt în comparaţie cu alte tipuri de exerciţii. Putem vorbi de un interval de 4 minute şi de nu ore întregi.

Iată trei motive pentru care ar trebui să înlocuieşti alergatul pe distanţe lungi cu antrenamentul Tabata:

Timpul

Probabil că te gândeşti la timpul pierdut atunci când ieşi să faci jogging. Intervalul începe de la o oră şi se întinde, cu certitudine, către două. Intervine plictiseala, aşa cum mulţi oameni declară. Antrenamentul Tabata este complet diferit. Chiar dacă nu ai la fel de mult timp, rezultatele scăderii în greutate sau ale îmbunătăţirii rezistenţei cardio vor apărea într-un timp foarte scurt.

Fiecare antrenament Tabata durează patru minute, este format din opt intervale de exerciţii în care lucrezi la intensitate maximă, timp de 20 de secunde. După aceste secunde, ai la dispoziţie 10 secunde pentru odihnă.

Pierdere în greutate

Cu siguranţă ai întâlnit mulţi oameni care susţin că singurul mod în care poţi slăbi este cu ajutorul jogging-ului. Nu putem nega acest lucru, doar că alergatul este una dintre cele mai încete metode de slăbire. Timpul este foarte lung, iar metabolismul şi inima lucrează destul de încet.

Tabata se lucrează la intensitate maximă, aşadar corpul tău va fi nevoit să lucreze mult mai repede. Acest lucru va face ca inima ta să bată din ce în ce mai tare, iar metabolismul să lucreze din ce în ce mai rapid. Corpul tău nu va arde grăsimi doar în timpul executării exerciţiului, ci şi după.

Fondatorul conceptului de Tabata a fost Izumi Tabata. Acesta a iniţiat un test care punea la încercare două grupuri de atleţi. Primul grup a fost instruit să facă exerciţii într-un ritm moderat (70%) – jogging, ciclism, înot etc.

Timpul era de o oră pentru fiecare antrenament dintr-o zi, pentru cinci zile pe săptămână şi pentru un total de şase săptămâni. Rezultatul acestui grup a fost că sistemul lor aerob a fost îmbunătăţit, însă cel anaerob a fost îmbunătăţit prea puţin. Altfel spus, nu au fost nişte rezultate spectaculoase.

Cel de-al doilea grup a făcut antrenamente timp de 4 zile pe săptămână pentru un total de 6 săptămâni, la fel ca cel de dinainte. Intensitatea a fost foarte ridicată (170%) pentru fiecare antrenament. Durata unui antrenament era de patru minute. Rezultatele acestui grup au fost mult mai bune decât cele ale primului. Sistemul aerob a crescut foarte mult (cu 28%).

Aşadar, asta înseamnă că grupul care a lucrat la intensitate maximă, adică a efectuat antrenamentul Tabata, a avut mult mai multe avantaje decât cel care a lucrat la intensitate moderată.

Practic, poţi să slăbeşti într-un timp mult mai scurt, practicând Tabata. Este recomandat persoanelor ocupate, oamenilor de afaceri, celor care pierd foarte mult timp pe zi, la birou. Numai patru minute pe zi sunt necesare, pentru ca apoi să ai un fizic de invidiat. Vei fi o persoană sănătoasă, energică şi veselă. Tabata poate face minuni.

Mădălina Tătaru

Sursa foto: tochka.net