Ce înseamnă să fii un tată bun?

Un tată bun este cel care face diferența în viața copilului său. Putere, disciplină și sprijin sunt cuvinte cheie atunci cand vine vorba să definim un părinte responsabil. Iată de ce trebuie să ții cont pentru a fi un tată bun pentru copilul tău.

Arată-i ce înseamnă disciplina. Discută  și explică-i pe înțelesul lui de ce nu este bine atunci când greșește, fără să recurgi la violență fizică.

Permite-i să greșească. Nu trebuie să pierzi din vedere faptul că și copii sunt oameni și că greșelile fac parte din procesul lor de dezvoltare. Totuşi trebuie să îi arăți că iresponsabilitatea nu este tolerată.

Fii deschis.  Este important să înțelegi că prezentul copilului tău este diferit de cel pe care tu l-ai avut, iar regulile și mentalitățile de atunci nu se mai aplică. Încearcă să vezi viața prin ochii lui. Lasă-l să trăiască conform vârstei și zilei de astăzi.

Învață-l să aprecieze lucrurile la adevărata lor valoare. Nu-ți lăsa copilul să ia tot ceea ce-i oferi ca atare. Vorbește cu el și explică-i în permanență despre valoarea lucrurilor astfel încât să înțeleagă faptul că, la un moment dat, va trebui să își câștige proprii bani.

Acceptă că sunteți diferiți. Fiecare persoană este diferită, iar tu și copilul tău nu faceți excepție. Chiar dacă îți seamănă fizic sau aveți firi apropiate, nu înseamnă că trebuie să-i impui să meargă pe același drum în viață. Respectă-i deciziile și sprijină-l să-și urmeze propria cale.

Petreceți timp împreună. Fă-ți timp pentru a-l petrece împreună cu copilul tău, prin activități care să-l încânte: mergeți la film, la meciul echipei preferate sau la o plimbare în aer liber. Discută cu el în permanență și ascultă-l.  Ajută-l la teme în fiecare seară, dacă este necesar.

Fii un bun exemplu. Nu-i impune copilului tău să nu facă ceva, atât timp cât tu faci acel lucru. Dacă vrei să nu fumeze sau să nu bea, atunci nu face nici tu asta. Învață-l ce înseamnă afecțiunea prin gesturi tandre față de mamă, evitând certurile în prezența copilului. Atunci când apar tensiuni în familie, este bine să le rezolvi cu calm, prin discuții.

Oferă-i sprijin. Ajută-l de fiecare dată când întâmpină probleme și ia-i partea atunci când are dreptate. Nu-i  face niciodată morală de față cu alți oameni. O să aprecieze asta, iar când o să crească, tu vei fi persoana la care va apela pentru sfaturi și confort emoțional.

Provoacă-l. Orice tată își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său. Oferă-i provocări care să-l ajute să se dezvolte. Îi dai astfel libertatea să se confrunte cu mici obstacole și să rezolve propriile conflicte. Îl poți ruga să îndeplinească o sarcină, de pildă să construiască ceva pentru casă.

Învață-l. Arată-i ce înseamnă curajul, sinceritatea sau bunele maniere și sacrifică-ți propriul confort pentru datoria de părinte. Chiar dacă vii seara de la serviciu și ești foarte obosit, copilul tău merită atenția și timpul pentru a-i explica orice are nevoie să afle.

Protejează-ți familia cu orice preț. Tu ești cel care aduce siguranță și confort familiei, așa că fă tot ce-ți stă în putere pentru asta. Ia-ți o a doua slujbă dacă aveți probleme cu banii și nu ezita să renunți la propria siguranță pentru a-ți feri familia de pericol. În acest mod, copilul tău va învăța ce înseamnă și cât de important este sacrificiul personal.

Arată-i dragoste necondiționată. Aceasta este, până la urmă, cea dintâi calitate a unui părinte. Indiferent de greșelile pe care le face copilul tău sau de momentele în care nu te ascultă, nu-l poți iubi mai puțin. Dragostea paternă este aceeași întotdeauna.

 Cătălina Ţurlan

Surse foto:

alisalagroue.wordpress.com

pjvanoverschot.wordpress.com