Profesionistul de miercuri: George A. Romero – regizor de filme horror

Pentru că Halloween-ul este  atât de aproape şi filmele de groază sunt mai populare ca oricând în această perioadă să intrăm puţin în atmosfera filmului de groază.  Pasionaţii acestor filme ştiu foarte bine cine este George A. Romero, iar pentru restul trebuie prezentat ca atare. George A. Romero este un regizor de film american, scriitor și actor. A devenit cunoscut datorită seriei de filme „Morții Vii”, care înfățișau o apocalipsă cauzată de zombii, acestea conținând și critici la adresa societății contemporane. Renumitul regizor s-a născut în New York şi după ce a absolvit colegiul „Pittsburgh’s Carnegie Mellon University” şi-a început cariera în film prin filme de scurt metraj şi reclame. Unul dintre primele sale filme comerciale, un segment din filmul „Mister Rogers’ Neighborhood” l-a determinat să se orienteze către filmele de groază. Împreună cu 9 prieteni a format o imagine pentru studio-ul de filmări Ten Production iar la sfârsitul anului 1960, ei au folosit aproximativ 10.000$ pentru a produce unul dintre cele mai celebre filme horror din toate timpurile „Noaptea morţilor vii” (1968) în co-producţie cu John A.Russo. Acest film a devenit un element definitoriu pentru filmele moderne de groază.

    Filmele care au urmat au fost mai puţin populare „There’s Always Vanilla”(1971), „Jack’s Wife / Season of the Witch”(1972) and „The Crazies” (1973).   În 1978, Romero s-a întors cu un alt film cu morţi vii „Dawn of the Dead” (1978). Cu un buget de doar 500.000 de dolari, filmul a obţinut peste 55 milioane de dolari şi a fost numit unul dintre cele mai bune filme culte de către Entertainment Weekly în 2003.  A filmat al 4-lea film cu morţi vii numit „Land of the Dead”, lansat pe 24 iunie 2005.   Romero a colaborat cu Hip Interactive, o companie de jocuri în crearea unui joc numit City of the Dead, dar jocul a fost anulat din cauza problemelor financiare ale companiei. În august 2006, un reporter de la Hollywood făcea două anunţuri despre Romero, primul a fost ca el va scrie şi regiza un film pe o poveste scurtă de Koji Suzuki, numit Solitary Isle, şi al doilea anunţ referitor la hotărârea lui Romero de a scrie şi regiza filmul „Diary of the Dead”, care a fost lansat pe DVD de Dimension Extreme, pe data de 20 mai 2008. Titlul noului film este „Survival of the Dead” produs de compania Blank of the Dead. Filmul a avut premiera la Festivalul de film Toronto International 2009.

   Romero a scris recent două nuvele originale cu morţi pentru Grand Central Publishing, prima nuvelă care a fost lansată în vara anului 2010, iar a doua a apărut la scurt timp după. În prezent Romero este separat de soţia sa Christine Forrest, pe care a întâlnit-o pe platourile de filmare de la Season of the Witch.

                                                                                                   Ana Cârstocea

Surse foto:

www.oddfilms.com

www.ew.com