Ce sunt “ochii roşii”?

Ochii roşii, sau conjunctivita, înseamnă înroşirea sau inflamarea membranelor (conjunctiva) care acoperă albul ochilor şi membranele de pe partea inferioară a pleoapelor.

Aceste membrane reacţionează la o gamă largă de bacterii, virusuri, alergii, iritaţii şi reacţii toxice, precum şi la bolile subiacente interiorului corpului.

Formele virale şi bacteriene de conjunctivită sunt foarte comune în copilărie, dar apar şi la adulţi. În general există mai multe consecinţe ale ochilor roşii. Ele pot fi clasificate în două feluri: infecţioase sau noninfecţioase. Vederea nu este afectată absolul deloc din cauza înroşirii ochilor!

Ce infecţii apar în urma conjunctivitei, care sunt simptomele acestora şi cum le poţi trata?

Principala cauză a  ochilor roşii, inflamaţi, este infectarea cu virus. Adenoviruşii fac parte din tipul de viruşi care sunt responsabili cel mai frecvent de infecţie. Simptomele cauzate de aceşti viruşi sunt, cel mai adesea, asociate cu o scurgere apoasă care nu este nici verde, nici galbenă.

Adesea apar şi simptome de-ale răcelii, cum ar fi nasul înfundat şi congestii sinusale. Pleoapele pot fi umflate. Din această cauză, privitul la lumină poate deveni dureros.

În timp ce ochii roşii nu pot fi trataţi de un antibiotic, cei care suferă de aşa ceva ar trebui să consulte un medic, această formă a ochilor roşii poate fi uşor asociată cu infecţia corneei (partea clară din faţa globului ocular).

Infecţia trebuie să fie detectată şi tratată corect. Conjunctivita este contagioasă!

Simptomele pot dura de la una, până la două săptămâni. Simptomele mai puternice se pronunţă în primele 3-5 zile, având o intensificare mai lentă în următoarele două săptămâni.

Bacteriile care generează conjunctivita

Stafilococii şi streptococii sunt cele mai obişnuite tipuri de bacterii care cauzează conjunctivita. Simptomele provocate de bacterii apar foarte repede şi se manifestă prin dureri ale ochilor, roşeaţă, mâncărime, scurgerea unui lichid gros de culoare galbenă sau verzuie, umflarea ganglionilor limfatici din faţa urechilor.

Această scurgere se manifestă îndeosebi după ce adormim. Cei care suferă cel mai mult din această cauză sunt copiii, deoarece se pot trezi cu „ochii lipiţi”, iar asta din cauza lichidului gros. Soluţia este un prosop cald aplicat pe ochi pentru a elimina substanţa neplăcută.

Pentru tratare nu utiliza alte medicamente decât cele prescrise de medic. De asemenea, nu folosi aceleaşi pastile pe care le-ai luat în urmă cu ceva timp, când sufereai din cauza altei infecţii, deoarece este foarte posibil ca acestea să nu ajute deloc, pentru că bacteria poate fi diferită.

O metodă foarte eficientă, sigură şi puţin înspăimântătoare pentru copii este punerea picăturilor în ochi. Copilul trebuie să stea întins în pat, după care vor fi puse câte picături trebuie. Ele trebuie puse în colţul interior al ochiului, chiar lângă podul nasului, după care lasă să se formeze un mic – aşa-numit „lac”.

Când copilul tău se va relaxa şi va deschide ochii, medicamentul va curge uşor în mucoasa infectată, de data aceasta nefiind nevoie de o „deschidere forţată” a ochilor.

Imediat ce observi că tu sau copilul tău suferiţi de conjunctivită, este absolut necesar să consultați un medic, iar asta din anumite motive. În primul rând, dacă motivul înroșirii este o bacterie, antibioticul este obligatoriu necesar.

În al doilea rând, dacă te confrunţi şi cu alte simptome, precum nas înfundat, tuse, dureri ale urechilor etc., există o mare probabilitate ca acestea să fi fost cauzate de aceeaşi bacterie, iar un antibiotic administrat pe cale orală ar fi necesar pentru a trata această infecţie, în acelaşi timp cu administrarea pastilelor sau a unguentului pentru ochi.

În ultimul rând, doctorul este singurul care poate face cercetări cu privire la modul în care bacteria s-a înmulţit şi dacă s-a întâmplat asta. El va dori să excludă această variantă, cum că infecţia s-a răspândit în locuri în care simptomele nu ar putea fi recunoscute.

Bacteria „Chlamydia”

Conjunctivita care apare datorită acestei bacterii este una foarte rar întâlnită în Statele Unite ale Americii, dar foarte des în Africa şi în ţările din Orientul Mijlociu. În Europa cazurile sunt mai rare. Totuși, cei afectaţi de Chlamydia sunt adulţii şi adolescenţii.

Această formă de bacterie se poate transmite prin contact sexual. Bacteria este tratată, de obicei, cu eritromicină sau tetraciclină administrată oral, cu excepţia copiilor cu vârsta mai mică de 8 ani, din cauza unei posibile decolorări a dinţilor.

Ce condiţii noninfecţioase determină conjunctivita, care sunt simptomele acestora şi cum se tratează?

Alergiile

Simptomele alergice ale conjunctivitei sunt mâncărimile intense, lăcrimatul, dar şi umflarea membranei ochiului. Durerea este foarte mică sau chiar inexistentă. Cauzele cele mai frecvente sunt polenul, părul animalelor şi praful. Aceste alergii sunt sezoniere şi pot fi însoţite de alte alergii tipice, cum ar fi strănutul, mâncărimi ale nasului şi dureri în gât.

Chimicalele

Conjunctivita apare atunci când o substanţă chimică pătrunde în ochi. Exemplele sunt spay-urile de orice fel, ţigările, obiecte străine ochiului etc. În cazul în care păţeşti aşa ceva, este foarte important să clăteşti ochii imediat cu apă rece. Doctorul tău ar trebui contactat imediat, chiar dacă ai impresia că pericolul a trecut, deoarece aceste produse pot fi foarte dăunătoare. În această categorie intră produsele de curăţat mobila.

Boli care stau la baza conjunctivitei

Conjunctivita care se manifestă pe o perioadă îndelungată de timp ar trebui să te îngrijoreze. Asta înseamnă că suferi de o boală. Cel mai adesea poate fi vorba despre boli reumatice, cum ar fi artrita reumatoidă. Conjunctivita este asemănată cu boala Kawasaki (o boală rară care se manifestă prin febră la sugari şi copii), dar şi cu anumite boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colicii şi boala Chron.

Apariţia hemoragiei subconjunctivală

Conjuctivita apare şi atunci când vasele de sânge de la nivelul ochilor se sparg, acestea provocând hemoragiile. Acestea se pot întâmpla dacă stai cu capul în jos mai mult timp, dacă faci scufundări subacvatice etc. Acest tip de hemoragie, deşi pare înspăimântătare, este inofensivă. Ea „atacă” doar o mică parte a corneei şi nu afectează vederea.

Cum să tratezi conjunctivita acasă?

Nu trebuie să faci un obicei din asta. Este necesar şi important să asculţi sfatul medicului, să îl contactezi. Totuşi, sunt câteva metode prin care te poţi trata acasă, asta în cazul în care conjunctivita nu a avansat foarte mult. Aşadar, există nişte paşi de care nu ar fi rău să ţii cont. Compresa umezită cu apă caldă va ajuta la vindecarea simptomelor mai puţin plăcute.

Nu este recomandat să porţi lentile de contact, decât după ce probleme ochilor dispar. Medicul este singurul care te poate îndruma în legătură cu momentul în care poţi purta lentilele de contact. De asemenea, încearcă să nu foloseşti o vreme creme cosmetice şi machiaj. Zona ochilor trebuie să fie ferită şi protejată.

Cum se previne răspândirea conjunctivitei?

Formele infecţioase ale conjunctivitei sunt foarte contagioase şi se răspândesc prin contactul direct cu persoanele infectate. Dacă tu sau copilul tău suferiţi de conjunctivită, evitaţi să atingeţi zona ochilor cu mâinile, iar dacă o faceţi, spălaţi-vă foarte bine mâinile. Nu oferi nimănui batista pe care o ai. Ar fi recomandat să foloseşti batiste nazale de unică folosinţă, pentru că sunt mai practice. Dezinfectarea chiuvetei sau a mesei poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului.