Planificarea personală este o temă de educație pentru sănătate, ce include două modele care se completează reciproc în viețile noastre. Primul model este cel al planificării personale pentru viitor. Pornește de la premisa că orice om trebuie să se identifice în spațiul în care conviețuiește.
Trebuie să ai proiectată harta care să îți arate unde te afli în prezent și să punctezi locul unde vrei să ajungi. Orizontul tău trebuie să fie ținta spre care aspiri. Trebuie să o atingi! Odată atinsă, trebuie să îți proiectezi viitoarele ținte spre care să te îndrepți. Trebuie să îți adresezi constat întrebări ca: „Dintre toate obiectivele, care este cel mai important pentru mine în acest moment și ce pot face ca să îl îndeplinesc?”
Sistemele noastre psihice sunt construite diferit, astfel încât pentru unii planificarea personală este proiectată pe zile, pentru alții pe luni sau chiar pe ani. Trebuie să delimitezi ce reprezintă pentru tine termen scurt, mediu sau lung. Dacă îți structurezi obiectivele, îți vei optimiza încrederea în tine și în șansele de reușită.
Proiecțiile noastre sunt create de noi în funcție de personalitățile și de temperamentele noastre. Unii oameni renunță la a-și îndeplini anumite vise, din cauza unor obstacole care apar în calea atingerii lor. Tocmai de aceea, un model de planificare, pentru viitor, este demn de urmat. Cunoscându-ți visele, le poți aduce în prezent și poți lupta pentru îndeplinirea lor.
Voința este o formă conştientă de autoreglare a conduitei deoarece, în urma deliberărilor alegem în cunoștință de cauză varianta de acțiune. Imperativul „trebuie” este obligatoriu să fie inclus la începutul oricărei acțiuni pe care o desfășurăm.
Analiza SWOT este, cu siguranță, cea mai eficientă modalitate de planificare. Nu necesită mult timp pentru a fi realizată și analizată. Pentru cei care nu știu, SWOT înseamnă:
S-strenghts= puncte forte
W- weaknesses= puncte slabe
O- opportunities= oportunități
T-threats= amenințări
Acest instrument te poate ajuta să te regăsești să îți analizezi în timp util punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și amenințările. În acest fel, poți să hotărăști ce vei face pentru a evita eșecurile, pentru a transforma un punct slab într-unul forte etc. Iar după câteva luni, poți compara analizele și poți constata evoluția ta.
Ianula Gioga