Sunt multe aspecte la care trebuie să te gândeşti atunci când vrei să cumperi o locuinţă. Atenţie însă, eşti pe cale să faci cea mai mare investiţie din viaţa ta, aşa că trateaz-o ca atare. Încearcă să nu te concentrezi doar asupra unui anumit aspect şi să le neglijezi pe celelalte. Iată câteva sfaturi folositoare la achiziţionarea unei case:
Alege cu atenţie zona
Când te gândeşti să achiziţionezi o locuinţă, acordă atenţie şi zonei în care se află aceasta. Interesează-te ce avantaje există în zona respectivă, spre exemplu, şcoli de elită. Astfel, vei avea de unde alege, când cei mici vor merge la şcoală. În plus, dacă te gândeşti să vinzi locul, o zonă cu astfel de avantaje va creşte valoarea proprietăţii.
Angajează un inspector
Ar fi bine să îţi angajezi propriul inspector. În acest fel vei putea avea încredere că îi pasă de siguranţa ta. Creditorul va avea, probabil, un inspector la îndemână, însă acesta va fi mult mai interesat să afle dacă valoarea locuinţei este estimată corect.
Când angajezi un inspector de locuinţe, asigură-te că acesta este un inginer cu experienţă. Astfel vei putea afla, din timp, despre potenţialele probleme care ar necesita reparaţii costisitoare.
Oferta
Înainte de a face o ofertă, interesează-te de preţul la care au fost vândute locuinţe similare aflate în aceeaşi zonă, în decursul ultimelor trei luni. Dacă acestea au fost vândute la un preţ cu 5% mai mic decât preţul de pornire, ar fi indicat să oferi un preţ cu 8 sau chiar 10 procente mai mic.
Cumpăr sau închiriez?
Nu este indicat să investeşti într-o locuinţă, dacă nu eşti pregătit să rămâi acolo. În cazul în care ai un job care nu permite stabilitate, poate ar fi mai indicat să închiriezi, deoarece achiziţionarea unei locuinţe este o investiţie importantă, pe termen lung.
Greşeli frecvente
Nu te grăbi să faci o ofertă la prima locuinţă pe care ai vizitat-o. Ar fi mai bine să te interesezi şi să compari mai multe locuinţe, în loc să te grăbeşti. Nu te sfii să pui întrebări agentului imobiliar şi asigură-te că acesta este un profesionist, calificat să răspundă nelămuririlor tale.
Încearcă să nu îţi etalezi emoţiile sau ataşamentul faţă de locuinţă, înainte de a o cumpăra. Aceasta l-ar putea detemina pe agent să crească oferta, ştiind că îţi va fi greu să renunţi. De asemenea, nu te lăsa influenţat de părerile agentului imobiliar şi nu face oferte sub presiune.
Obţinerea ipotecii
Teama de a fi respins atunci când încerci să obţii un împrumut pentru locuinţă, reprezintă un motiv de îngrijorare pentru cumpărători. Pentru a nu avea surprize în acest sens, asigură-te, mai întâi, că primeşti o pre-aprobare pentru împrumut, înainte de a începe să cauţi o locuinţă. Faptul că împrumutul tău a fost aprobat poate constitui un avantaj atât pentru ofertant cât şi pentru cumpărător, întrucât grăbeşte procesul de cumpărare.
Important
Oferă o atenţie deosebită întocmirii contractului de vânzare-cumpărare şi, eventual, poți introduce penalizări, în cazul în care vechiul proprietar nu părăseşte imobilul, la timp. După data prevăzută în contract, nu accepta că vânzătorul să mai rămână în imobil.
Toate cheltuielile făcute de acesta vor cădea în sarcina ta, deoarece se presupune că a rămas cu acordul noului proprietar. Astfel de datorii, lăsate în urmă, sunt greu de dovedit, chiar şi într-un proces care durează câţiva ani, noul proprietar ajungând în cele din urmă să plătească datoriile de întreţinere ale vechiului proprietar.
Monica Opincariu
Sursa foto:
janardproperties.wordpress.com
jenniferswebhome.com