Ritualurile de îngrijire a pielii ne pot obseda uneori, de aceea suntem atenţi atunci când ne expunem la soare, pe timp de vară, ca să nu ne alegem cu riduri. Dar ce ai face dacă ţi-am spune că toate eforturile tale de conservare a tinereţii pielii sunt anulate de cubuleţul de zahăr din cafeaua de dimineaţă, sau de prăjitura de la desert?
Adevărul, nu foarte dulce, despre cum ne îmbătrâneşte zahărul
Conform unui studiu publicat în British Journal of Dermatology, de fiecare dată când consumi un aliment îndulcit cu zahăr în organismul tău începe să aibă loc un proces numit glicaţie, ceea ce înseamnă că zahărul se va lipi pe fibrele de colagen, generând ruperea lor şi inflamarea ţesutului. Ulterior, pielea capată riduri, datorită scăderii tonusului.
Pentru că elastina şi colagenul joacă un rol foarte important în menţinerea supleţii şi elasticităţii pielii, distrugerea acestor proteine anti-îmbătrânire înseamnă ridarea, pierderea strălucirii şi fragilitatea ţesutului.
Ceea ce ar mai trebui amintit este faptul că, zahărul nu doar că distruge proteinele de colagen şi elastină, dar o dietă bogată în zahăr schimbă tipul tipul de colagen al pielii.
Prea mult zahăr în dietă transformă cel mai stabil tip de colagen (III) din corp, acela care menţine pielea în formă, într-un tip de colagen mai puţin stabil (I). Astfel, pielea devine considerabil mai vulnerabilă în faţa efectelor negative ale razelor solare, principala cauză a îmbătrânirii pielii.
Ceea ce tocmai ai aflat, te va face să te gândeşti serios înainte să mănânci prăjiturica aceea pe care ai ochit-o, nu-i aşa?