Ce sunt cearcănele și ce putem face, dacă au apărut

Cearcănele (dark circles under eyes sau cernes) sunt o importantă problemă estetică, ce afectează multe persoane de ambele sexe și pot să se dezvolte chiar din adolescență. Aceste leziuni de la nivelul pielii nu sunt o simplă problemă cosmetică și prezența de cearcăne poate fi semnalul unor afecțiuni cutanate sau generale. Pentru a realiza un tratament eficient și pentru instituirea unor acțiuni preventive, trebuie să plecăm de la modul de apariție a acestor leziuni cutanate.

Cauzele care conduc la dezvoltarea de cearcăne și de pungi sub ochi sunt multiple și sunt caracteristice fiecărui pacient în parte, de aceea evaluarea unui pacient pentru a stabili o schemă de tratament individualizată pleacă cu o discuție amplă asupra istoricului de cearcăne și continuă cu realizarea unor analize de laborator, care, în final, vor conduce la schema de tratament adecvată.

Unul dintre factorii implicați în dezvoltarea de cearcăne este moștenirea genetică. Astfel, există familii în care marea majoritate a membrilor prezintă cearcăne, de multe ori de la vârste relativ mici.

Somnul este unul dintre cei mai importanți factori implicați în apariția de cearcăne. Astfel, prea puțin somn, prin afectarea circulației normale a sângelui, determină edem(umflarea ochilor ) și cearcăne, în timp ce prea mult somn intervine în sens negativ, deoarece poziția prelungită la orizontală determină o stagnare a lichidelor în zona pleoapelor care conduce la umflarea zonei respective (pungi la ochi) și favorizarea apariției de cearcăne.

Procesul de îmbătrânire al pielii determină ca pielea de sub ochi să devină mai subțire și fluxul de sânge mai redus, ceea ce conduce la apariția de ochi umflați și cearcăne. Alți factori care sunt implicați în apariția de cearcăne sunt stresul neuropsihic, deshidratarea,plânsul frecvent sau variații ale nivelului de hormoni din sânge (menstruația, sarcina etc.).

Există unii pacienți la care creșterea consumului de sare (atât ca atare cât și prin consumul de alimente cu conținut ridicat de sare) determină o reținere de apă în organism și conduce la apariția de ,,pungi sub ochi,, și dezvoltarea ulterioară de cearcăne. De asemenea, consumul excesiv de alcool și reducerea consumului de vitamine și minerale conduce la ochi umflați și apariția inesteticelor cearcăne.

Modul de îngrijire al pielii influențează de asemenea apariția de cearcăne. Astfel, expunerea la soare fără preparate de fotoprotecție adecvate tipului de piele și reacțiile alergice determinate de produsele cosmetice aplicate la nivelul ochilor (loțiune demachiantă, creme de întreținere, farduri etc.) pot determina sau agrava cearcănele.

Unele boli cronice de piele cum ar fi eczema atopică (atopia sau dermatita atopică) pot favoriza apariția de cearcăne la persoanele predispuse. De asemenea, hiperpigmentarea post inflamatorie (determinată de atopie, dermatită de contact la produse cosmetice sau alte inflamații cutanate locale) conduce la apariția sau agravarea de cearcăne.

Alți factori implicați în apariția de cearcăne sunt localizarea superficială a vascularizației sanguine în zona din jurul ochilor (ceea ce determină apariția de vase vizibile și modificări de colorație ale zonei), laxitatea cutanată și excesul de piele în zona respectivă.

Ce putem face pentru a reduce aceste cearcăne și pungi sub ochi:

Schimbarea stilului de viață – reducerea aportului de sare și a consumului de alcool, consumul de vitamine și minerale, hidratarea corespunzătoare vârstei, efortului fizic și temperaturii mediului ambiant.
Durata somnului să fie în jur de 8 ore / noapte cu evitarea substanțelor de tip nicotină și cafeină anterior de culcare.
Îngrijirea tenului corespunzător cu vârsta și tipul de ten, prin folosirea de produse dermatocosmetice adaptate, special concepute și alese prin colaborare cu medicul specialist dermatolog.
Protecție față de expunerea la soare, prin utilizarea permanentă de creme de fotoprotecție cu un grad de protecție adecvat tipului de piele și al reacției la soare a acesteia.
Evitarea produselor cosmetice cu efect alergizant, care determină reacții de tip mâncărime, înțepături, jenă, usturime sau care conduc la înroșirea tegumentelor în zonele în care au fost aplicate.
Utilizarea produselor cosmetice de camuflaj special concepute pentru cearcăne.

Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient în parte și constă în utilizarea unor preparate dermatocosmetice pentru tratamentul cearcănelor și realizarea unor intervenții de înaltă tehnologie de tip laser sau radiofrecvență.

Tehnologia de tip radiofrecvență exercită efecte favorabile în tratamentul pentru riduri (efect antirid) și cearcăne prin încălzirea uniformă și profundă la nivelul țesuturilor. Transferul de energie către fibroblaste (principala populație de celule) conduce la stimularea sintezei de colagen, fibre elastice și matrice fundamentală, cu efecte favorabile la nivelul aspectului cosmetic al zonei tratate.

Tehnologia nu implică anestezie, intervenție chirurgicală, pansamente etc. și nu intervine în sens negativ în nici un fel asupra vieții sociale și personale a pacientului. De asemenea, nu sunt necesare pregătiri laborioase pre intervenţie şi nici îngrijiri speciale post intervenţie. Modificările graduale, fără timp de recuperare și profilul redus de risc sunt elemente importante care asigură succesul acestor tratamente moderne eficiente în tratamentul ridurilor și al cearcănelor.

 Dr. Victor Clatici