Dobândirea rezistenţei necesare pentru înot nu este un proces ce trebuie grăbit. Este nevoie de multă dedicaţie şi perseverenţă, pentru ca un înotător să îşi dezvolte o musculatură adecvată şi să înveţe să respire corect. Pentru un începător, înotul frecvent, dar de scurtă durată în primele săptămâni, este soluţia ideală ca acesta să capete experienţă, dar şi rezistenţă în vederea distanţelor mai lungi într-un timp mai scurt. După fiecare zi de antrenament corpul are nevoie de o zi de odihnă, pentru a se reface.
Ritmul respiraţiei
Înotul dezvoltă muşchii respiratori şi musculatura spatelui, având influenţă asupra respiraţiei şi asupra corectitudinii ţinutei. Atunci când eşti sub apă trebuie să expiri, în acest mod atunci când vei scoate capul la suprafaţă, vei avea o capacitate mai mare de a inspira aer. Este recomandat să ieşi doar cu nasul la suprafaţă, pentru a nu-ţi încetini mişcările.
Picioare şi mâini
Trebuie să îşi menţii picioarele apropiate, pe cât poţi de mult. Când te ridici spre suprafaţă pentru a inspira, atinge-ţi degetele mari de la picioare între ele. Fiecare mână va fi întinsă în mod egal şi va trebui să se împingă cu aceeaşi forţă. Ţine capul aliniat cu coloana vertebrală pentru a căpăta o formă aerodinamică.
Antrenamentul
Poţi începe încălzirea cu câteva ture de piscină, pe zi ce trece încearcă să măreşti numărul de ture şi să diminuezi timpul necesar efectuării uneia. După ce ai terminat primele ture, este necesar să te odihneşti câteva minute, dar nu foarte mult, deoarece este necesar să îţi menţii pulsul constant.
Cristina Mîrzoi