Cum faci ornamente de mozaic pentru grădină

Vrei să creezi obiecte unice pentru decorul casei sau al grădinii tale? Iată ceva de bun gust, relativ simplu de realizat. Dacă te înarmezi cu o doză de răbdare, munca va ieși impecabil, la final.

Mozaicul este o artă, de asamblare a unor piese mici, organizate în diferite dimensiuni, forme și culori. Pentru a realiza un ornament de grădină mozaic, trebuie mai întâi să te organizezi, să colectezi și să pregătești materialele necesare.

Iată de ce ai nevoie:

–         baza de obiect

–         bucăți de țiglă, porțelan etc

–         şmirghel

–         perie de sârmă

–         cuțit

–         ochelari de protecție

–         prosoape vechi de baie

–         recipiente de unică folosință

–         linguri vechi de lemn

–         mortar

–         acril

–         clește

–         cuțit de unt

–         mănuși de protecție

Obiectele din metal, robuste, bine construite sau din lemn, terra-cotta, beton sunt obiecte de bază pentru un mozaic. Piesele decorative pentru mozaic vor adera la aproape orice suprafață, excepție făcând materialele fragile din plastic.

Toate materialele trebuie să fie curățate înainte de a le lipi. Unele materiale necesită îngrijiri speciale, şmirghel și o perie de sârmă pentru a îndepărta rugina și murdăria de pe suprafețele de metal (lopeți) pentru o mai bună aderență.

Poartă întotdeauna ochelari de protecție, deoarece piesele se pot destrăma greu, iar unele bucăți pot răni. Poți realiza mozaicul cum dorești, poți adăuga chiar și nasturi, butoane, monede, sticlă colorată care oferă o sclipire aparte.

Piesele de mozaic sunt aplicate pe obiectele de bază cu mortar amestecat cu acril. Se amestecă 2-3 căni de mortar uscat într-un recipient de unică folosință, la care se adaugă cantități mici de acril, cu o lingură de lemn, până când amestecul este suficient de consistent. Este de preferat să pregătești cantități mici de mortar, pentru că altfel se întărește după o perioadă relativ scurtă de timp.

Folosind un cuțit de unt, se pune o pată de mortar pe dosul bucății de mozaic și se poziționează punând presiuni ușoare pentru o mai bună aderență. Folosește cuțitul de unt pentru a înlătura excesul de mortar.

Poziționează mozaicul după bunul plac, lăsând suficient spațiu pentru chit. Lasă timp de 48 de ore obiectul gata realizat să se usuce, înainte de a chitui. Chitul proaspăt preparat se va lăsa 10 minute înainte de a fi aplicat. Asigură-te că porți mănuși de protecție, pentru a te feri de eventuale margini ascuțite. Cu o cârpă moale, umedă, lustruiește ușor întreaga suprafață.

Pentru a proteja suprafața de mozaic, două aplicații de sigilant sunt suficiente. Cu o pensulă mică, în aer liber, pentru o mai bună ventilație. Lăsați primul strat să se usuce 15 minute înainte de a fi aplicat al doilea strat. Iarna este de preferat să aduci ornamentele în interior pentru a le proteja de vreme rea.

Cu dibăcie, un lucru manual necesită trudă, dar și rezultatul la final este unul de excepție.

Ianula Gioca

Surse foto:

chigiy.com