Te-ai decis să nu cumperi o mașină nouă. Acesta este un lucru bun – o mașină uzată poate să fie, de regulă, mai ieftină și aproape la fel de bună ca una nouă. În orice caz, vei fi nevoit, în continuare, să negociezi cu acei vânzători obositori și enervanți care îți dau bătăi de cap, pentru a scăpa de propunerile lor fără ca acest lucru să producă ravagii în contul tău bancar.
Iată câteva căi pentru a te pregăti pentru “Marea Negociere”:
Dă-ți seama ce tip de mașină ți-ai dori. Informează-te, caută pe internet păreri despre ceea ce îți dorești și verifică recenziile cu privire la mașina respectivă. Încearcă să afli prețul aproximativ al automobilului și să vezi ce valoare poate avea o asemenea mașină. Este, într-adevăr, mașina pe care ți-o dorești? Este ceea ce cauți? A folosit cineva prețul de concesiune de 2000$ mai mare decât prețul de concesiune de acum 2 ore? Află dacă există defecte de fabricație sau ireparabile și care sunt problemele cel mai des întâlnite la mașina pe care deja ai pus ochii.
Pășește cu încredere! Dealerii de mașini la mâna a doua sunt ca niște vulpi bătrâne – pot mirosi teama din interiorul tău. Odată ce ai pornit pe acest drum trebuie să îl continui, să mergi drept înainte, educat cu privire la mașina pe care ți-o dorești sau pe care ai vrea să o vezi, hotărât asupra unui preț și având mereu pregătit un as în mânecă. Când ești pregătit, poți obține cu ușurință ceea ce căutai.
Acel as din mânecă. Descoperi acel afiș cu prețul mașinii lipit pe unul dintre geamuri și înțelegi că nu este tocmai prețul la care te așteptai, nu? Prețul ar putea fi mai mare, mai mic sau ar putea fi vorba despre un afiș subtil, de dimensiuni foarte mici. Dacă ți-ai dus la bun sfârșit cercetarea, atunci vei ști cât ar putea costa mașina aleasă de tine.
Dacă te îndrepți spre o reprezentanță auto, niciodată, dar niciodată nu le spune consultanților cât ți-ai propus să cheltui. Dacă ai 25,000$ de cheltuit, spune-le că ți-ai propus să nu depășești suma de 18,000$. Ești conștient că va trebui să depășești această sumă, iar asta știe și dealerul.
Pleacă detașat. Va exista un moment în care consultatul de vânzări îți va spune că nu poate coborî sub un anumit preț. Prețul pe care ți-l va propune s-ar putea să fie mult mai mare decât cel despre care i-ai vorbit tu. Dacă pare destul de hotărât, pleacă. Fiecare consultant de vânzări are lecția învățată: el nu trebuie să lase un potențial client să plece fără să fi cumpărat de la el. Te vei împotrivi principiului de bază atunci când vei pleca. Ceea ce înseamnă că au o singură opțiune dacă vor într-adevăr să nu pleci și anume să scadă prețul achiziției.
Va mai putea exista o problemă destul de complicată. Dacă negociezi cu un consilier bătrân, cu mai multă experiență, s-ar putea să nu îi pese atât de mult de pierderea unui singur client. În orice caz, dacă negociezi cu un consilier nou și necopt, atunci s-ar putea să ai foarte mult noroc.
Succes!
Isabelle Perianu
Surse foto: