Fructele în industria cosmetică

Zilele trecute ascultam un discurs al lui Art Pellegrino despre ingredientele naturale folosite în produsele cosmetice și, sincer, nu spunea nimic nou. Dar apoi a zis asta: ”Motivul pentru care plantele sunt o sursă de putere este evoluția.

Dacă oamenii sau animalele ar trăi într-un mediu ostil, ar putea să se miște. Dar plantele nu se pot mișca, așa că, dacă se întâmplă să crească într-un mediu uscat, deosebit de călduros ori în soare, sunt forțate să se adapteze – sau vor muri.”

Deși știam că ingredientele naturale sunt eficiente, logica declarației lui m-a ajutat să înțeleg. Procesul evoluției este cauza pentru care plantele conțin acești compuși naturali extraordinari care ne pot face să arătăm mai bine.  Asta explică și de ce fructul, care conține materialul genetic pentru o plantă, este îmbrăcat într-un strat generos de carbohidrați, vitamine sau minerale.

Diferite extracte din plante sunt disponibile pe piață, produse care ar putea fi potrivite fiecărui tip de ten și structură de păr.

Acizii alfa hidroxi pot fi găsiți în demachiante, exfoliante, creme de noapte și în seruri și se folosesc pentru exfolierea și hrănirea pielii. În comerț acizii alfa hidroxi sunt derivați din zahăr, fructe sau lapte și sunt utile pentru o exfoliere delicată care dezvăluie pielea nouă de sub stratul superior al acesteia. Pot ajuta în repararea pielii vătămate de soare.

Acidul ascorbic este tot un acid alfa hidroxi, poate fi găsit în cosmetice anti-îmbătrânire, creme cu filtru solar, creme hidratante. Cunoscut ca vitamina C, acidul ascorbic are o acțiune antioxidantă și este esențial în producția de colagen și refacerea celulelor.

HMC este un derivat din citrice și e folosit în multe creme de ochi fiindcă reduce vizibilitatea cearcănelor.

Uleiul de mere este extras din coaja merelor și combinat cu suc din pulpă. Conține acid malic, care echilibrează PH-ul și are acțiune antioxidativă. Are un miros plăcut. Uleiul de piersici este obținut din sâmburi. Este emolient și hidratant și are o acțiune similară uleiului de migdale.

Uleiul de avocado poate schimba soarta pielii tale, făcând-o să radieze de sănătate. Hrănește, protejează și înmoaie pielea. Când este nerafinat are culoarea verde închis și conține  vitamina A, B1, B2, D, E, acid pantotenic și lecitină. Este perfect pentru pielea uscată sau ridată.

Azi, datorită poluării și stilului nostru de viață, pielea omului modern e din ce în ce mai deshidrată, făcând ca uleiul de avocado să se potrivească aproape tuturor. Se absoarbe ușor în piele.

Fosfolipidele sunt substanțe grase care constituie o parte importantă din membrana unei celule. Fosfolipidele obținute din plante sunt asemănătoare celor umane și intră în straturile adânci ale pielii foarte rapid, acționând ca agenți de livrare pentru vitamine și umectanți.

Acizii grași din nucă de cocos sunt bogați în acid linoleic și linolenic, care hrănesc și recondiționează pielea. În produsele de îngrijire a părului, sunt combinați deseori cu aminoacizi bogați în sulf.

Uleiul esențial de lămâie extras din coajă este astringent, antibacterian și antiseptic. Când este aplicat pe o piele grasă poate reduce producerea de sebum. Uleiul de lămâie poate provoca fotosenzitivitate dacă e lăsat pe piele.

Dacă folosești deja un extract cosmetic din cele enumerate mai sus, felicitări! Dacă nu, e timpul să îți umpli coșul de cumpărături cu ingrediente inspirate din fructe.

Veronica Enuşcă

Surse foto:

wakemedvoices.org

silvieandmaryl.com