Cum să te comporți cu oamenii negativiști

Dacă printre colegii sau prietenii tăi se numără și negativişti, atunci știi că atitudinea lor nu este tocmai ușor de suportat. Când vine vorba să întreții o conversaţie, negativiştii sunt dificili. Orice ai spune, inevitabil vor vedea partea neagră a lucrurilor şi uneori au puterea să îți transmită viziunea lor. Soluția nu este să te lași prins în lumea lor negativă, ci să înveți cum să te comporți cu astfel de oameni.

Nu încerca să contrazici un negativist. Dezbaterile cu o persoană negativistă sunt inutile. Are idei fixe, pe care nu le poți schimba, indiferent de ceea ce ai spune. Orice argumente ai aduce, nu va renunța la  punctul de vedere propriu. Încearcă să faci comentarii constructive.

Dacă însă nu dă semne că ar accepta perspectiva ta, retrage-te din conversație. Altfel, va aluneca într-o direcție negativistă, iar tu vei lua aceeași cale, fără să-ți dai seama.

Empatizează cu el. Nu încerca să îi sugerezi ce să facă sau cum să se simtă prin expresii de genul ”relaxează-te” sau ”stai calm”. Nu vei face altceva decât să îi accentuezi starea. În schimb, ai putea să empatizezi cu el, ajutându-i să găsească singur propriile soluții.

Oferă-i ajutor. Unii oameni nu știu să ceară ajutorul în mod direct. Deși nu sunt conștienți de asta, nevoia de ajutor se exteriorizează prin lamentări. Ia atitudine și oferă ajutor. Un simplu ”Ești bine?” sau ”Ai nevoie de ajutor?” poate face minuni.

Abordează subiecte optimiste. Starea negativistă poate fi uneori declanșată de atingerea unor subiecte delicate pentru persoanele în cauză. Dacă observi acest lucru, schimbă subiectul. Cele mai noi filme, întâmplări cotidiene sau prieteni comuni sunt subiecte ce pot lumina conversația.

Ignoră comentariile negativiste. Încearcă să răspunzi unor astfel de comentarii cu un simplu „în regulă” sau „am înțeles”. Pe de altă parte, când negativistul face afirmații pozitive, răspunde-i cu interes și entuziasm. În acest fel, va observa că optimismul este răsplătit și va încerca să ia altă atitudine.

Laudă-l pentru lucrurile bune. Pesimiștii nu sunt pesimiști doar cu ceilalți, ci și cu ei înșiși. Dacă te simți abătut când eşti în preajma lor, imaginează-ți cum trebuie să se simtă el tot timpul. Încearcă să vezi lucrurile bune ale personalității lui sau activitățile la care se pricepe și laudă-l cât mai des pentru ele. La început s-ar putea să fie surprins și să-ți refuze complimentul, dar apoi va fi mulțumit. Este un pas mic spre schimbarea atitudinii negativiste.

Petreceți timpul în trei sau mai multe persoane. O altă personă implicată în conversație este binevenită, pentru că energia negativă nu va mai fi direcționată doar spre tine. Astfel, te concentrezi mai bine pe empatizare și pe modalitatea prin care îl poți ajuta pe negativist să-și schimbe starea.

Fii responsabil pentru felul în care îi percepi pe ceilalți. Fii atent atunci când etichetezi o persoană ca fiind negativistă. Până la urmă, negativismul este produsul percepției tale. Învață să interpretezi cuvintele sau gesturile, într-o manieră pozitivă. Poate fi greu la început dar, cu timpul, va fi floare la ureche.

Intră în contact cu negativiştii cât mai rar. Dacă nicio metodă nu dă roade, ar fi mai bine să nu mai ai tangenţe cu negativiștii. Dacă este vorba despre cel mai bun prieten, fă-l să înțeleagă gravitatea atitudinii lui și ajută-l să lucreze la ea.

Nu este sănătos să petreci prea mult timp cu oameni care te storc de energie. Timpul tău este valoros, așa că petrece-l cu oameni care au efecte pozitive asupra ta.

Cătălina Turlan

Sursa foto:

circusmums.com