Cum să-ți îmbunătățești statutul şi abilităţile sociale

Studiile arată că cea mai mare frică a oamenilor este vorbitul în public, urmată apoi de teama de moarte, ceea ce înseamnă că ar prefera mai degrabă să afle răspunsul în ceea ce privește acest ultim aspect decât să vorbească în fața străinilor.

Dacă vă luptați cu astfel de probleme nu este un capăt de lume și nu ar trebui să vă simțiți incomodați, deoarece majoritatea persoanelor au o oarecare reticență în ceea ce privește vorbitul în public sau interacțiunea cu alți oameni necunoscuți, puțini fiind cei care vor să schimbe asta.

Este ideal ca cineva cu un statut social important să aibă abilități oratorice și să capteze cu fiecare ocazie audiența. Există  numeroase cărți care își propun să ajute oamenii în atingerea acestui ideal, însă a fi un om de succes în viața socială, cu toate acestea, nu are neapărat de a face cu vorbitul. Iată deci cum vă puteți îmbunătăți abilitățile sociale, fără a fi nevoie să spuneți un cuvânt într-o adunare socială.

Asigurați-vă că sunteți abordabil! Acest lucru se reduce în principiu la două elemente: limbajul corpului și expresia facială, întrucât oamenii vor să decidă mai întâi dacă doresc să vă apropiați, înainte de a le spune vreun cuânt.

Limbajul corpului spune multe despre noi, așa că atunci când veți fi la o întrunire publică, reflectați puțin asupra a ceea ce ar putea să transmită limbajul corpului. Stai în picioare, în fața unui perete privind fix la el? Ei bine, asta ar putea să însemne „Te rog nu mă observa, aș vrea să nu fi fost aiciˮ! Stai cu brațele aduse la piept? Dacă e așa asta transmite un mesaj de genul: „Stai departe de mine, nu am de gând să-ți spun un lucru despre mine sau să te las să intri în viața mea!ˮ

Nu trebuie neapărat să fiți centrul atenției, însă dacă este așa, oamenii vor vrea mai mult să vă includă în conversațiile lor. Rămâneți deschis acestor oportunități și degajați o atitudine relaxată, chiar dacă nu vă simțiți tocmai confortabil. O astfel de poziție relaxată, deschisă lasă spațiu oamenilor să încerce să se apropie de dvs.

Acordaţi atenție și expresiei faciale, întrucât reprezintă un fel de poartă de acces pentru a înțelege modul în care te simți, iar din acest motiv, o față mult prea serioasă și rece  poate însemna diferența între a câștiga totul și a pierde totul! Acest lucru nu înseamnă neapărat că trebuie să blufați într-un cadru social pentru a câștiga interesul oamenilor, dar păstrați în minte faptul că fața este primul lucru pe care oamenii îl analizează așa că fiți atenți ce transmite.

Cei mai mulți oameni cred că a fi un bun partener de conversație are de-a face cu a vorbi cu încredere pe o largă foarte variată de subiecte, însă lucrurile nu stau chiar așa, iar înainte să vă pierdeți vremea studiind cele mai recente tendințe, amintiți-vă că într-o conversație trebuie să jucați două roluri importante: să știți să vorbiți și să ascultați activ!

Un alt pas este acela de a recunoaște și a vă adapta la normele sociale. Amintiți-vă că un cadru social este ca o societatea mai mică, cu propriile norme, valori și standarde. Spre exemplu, o ieșire într-un club de noapte va impune valori diferite față de lansarea publică a unei cărți, iar datoria dvs. ă este să știți să vă adaptați în funcție de situații.

Toate sfaturile de mai sus pot fi practicate în aproape orice situație, scopul lor fiind acela de a vă face să vă simțiți mult mai încrezători în diverse circumstanțe. Niciunul dintre ele nu vă impune să fiți în centrul atenției, ci mai degrabă să încercați să fiți un bun comunicator care trebuie să știe cu cine vorbește, ce trebuie să spună și cum să transmită cât mai corect mesajul.

Cea mai importantă în această ecuație este încrederea în sine, întrucât în a-i impresiona pe ceilalți contează mai mult siguranța pe care o avem cu privire la ceea ce spunem, decât mesajul ca atare!

Bujor Elena-Mădălina

Sursa foto:

dwellingintheword.wordpress.com