Părul sănătos este un ideal spre care ne îndreptăm toţi, indiferent de sex. Unele persoane apelează la tratamente cosmetice pentru a înfrumuseţa aspectul părului şi cheltuie sume incredibile pentru asta. Alte persoane folosesc tratamente naturale şi mai puţin costisitoare, care însă întârzie să-şi manifeste efectele. Lucrul cel mai bun pe care îl putem face pentru părul nostru este în primul rând să avem o alimentaţie echilibrată, bogată în vitaminele şi nutrienţii de care avem nevoie, atât noi, cât şi părul nostru. Alimentaţia ne va ajuta să ne hrănim din interior părul şi să-l facem să devină puternic şi strălucitor pe cale naturală.
Uleiurile hrănitoare..pentru un păr superb
Uleiurile omega- 3, care se gasesc în ouă, alune sau peste gras, păstrează părul strălucitor. Uleiul omega-3 poate fi extras şi din seminţe vegetale, dar cea mai buna sursa rămâne tot peştele gras şi ouăle. Proteinele conţinute în aceste alimente ajută de asemenea părul să crească puternic şi sănătos. În ouă se găseşte şi vitamina B12 care este esenţială pentru piele, unghii şi păr sănătoase.
Avocado
Cu conţinut ridicat de vitamina E, avocado ajută la menţinerea culorii vibrante a părului şi la prevenirea ruperii vârfurilor. Un fruct de avocado mediu conţine doza zilnică recomandată de vitamina E. Pentru persoanele cărora nu le place avocado, există soluţia preparării unei măşti pentru păr dintr-un avocado copt, 2 linguriţe de iaurt, un ou crud, o jumătate de linguriţă de ulei de rozmarin şi o linguriţă de ulei de jojoba. Această mască se aplică pe păr şi pe pielea capului înaintea spălării şi se lasă să acţioneze 20 de minute. Dupa 20 de minute, se spală părul cu şampon.
Uleiul de cocos
Uleiul din nuca de cocos este folosit în mod diferit de corpul nostru faţă de cum sunt folosite alte grăsimi saturate. Unul dintre cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos este faptul că poate să ne facă părul sănătos şi strălucitor. Uleiul de cocos poate fi folosit atât pentru gătit, cât şi pentru o mască de păr, care se aplică pe păr şi pe scalp şi se lasă să acţioneze 30 de minute după care se clăteşte. Nu în ultimul rând, datorită agenţilor antifungici pe care îi conţine, uleiul de cocos ajută şi la prevenirea mătreţii şi altor probleme ale scalpului.
Fructele bogate în vitamina C
Fructele care conţin vitamina C ajută şi ele la menţinerea sănătăţii părului. Din acest motiv, dietele sărace în vitamina C pot cauza uscarea părului. Antioxidanţii conţinuţi de aceste fructe ajută părul şi în lupta împotriva radicalilor liberi din mediu care dăunează părului. Şi sucul acestor fructe bogate în vitamina C poate fi aplicat pe păr, în urma amestecării lui cu şamponul.
Anca Antofie
surse foto:
http://www.roportal.ro
http://www.sfatulzilei.info