Filme SF pe care trebuie să le vezi

Cred că nu există persoană care să nu se întrebe: ce se afla „dincolo”? Ce lumi ascunse aşteaptă să fie descoperite?

Filmele SF (science-fiction) au reuşit, de-a lungul timpului, să abordeze temele unor alte universuri, alte lumi extraterestre, lăsând imaginarul bazat pe ştiinţă şi pe experimente să ne ofere viziuni.

Viziuni care să răspundă curiozităţii umane, dar care să explice, în mod alegoric sau pur metaforic, problemele politice şi sociale actuale, dar şi probleme filosofice precum condiţia umană.

Filmul SF este un gen de film care abordează ficţiunea şi ştiinţă, aşa cum o spune şi numele. La baza lui stau speculaţii ştiinţifice bazate pe reprezentările unor fenomene greu de acceptat de către mase: forme de viaţă extraterestre, percepţia extrasenzorială, călătoria în timp, descrise prin elemente futuriste precum nave spaţiale, roboţi sau alte tehnologii.

Adevăratul punct de reper pentru evoluţia filmului SF este Odiseea Spaţială a lui Stanley Kubrick („2011: A Space Odyssey”) din 1968, când genul SF a fost luat în serios în privinţa bugetelor alocate. De aceea, începem cu el seria de 10 filme SF de succes din 2000 până azi, chiar dacă nu a fost realizat după 2000.

Odiseea spaţială este „temelia” filmelor SF. Acţiunea filmului se petrece în viitor, în 2011 şi urmăreşte mai multe momente importante: maimuţele, misiunea pe lună a lui Roy Scheider Heywood Floyd, zborul pe Jupiter cu Discovery One şi finalul psihedelic.

Filmul este o poveste a evoluţiei: cândva, cineva sau poate ceva, a permis oamenilor să ajungă pe Lună prin plasarea unui monolit pe Pământ ce a ajutat evoluţia lor. În acelaşi mod, un monolit străin este descoperit de astronauţi pe Lună – aşadar, un alt moment în marcarea evoluţiei, ceea ce stârneşte o cursă contra cronometru între calculatoare (HAL) şi oameni (Bowman), pentru a câştiga o altă Revelaţie care poate aduce cu sine a treia specie.

O capodoperă din punctul de vedere tehnic şi inovativ, o provocare incitantă bogată vizual, filmul-cult Odiseea Spaţială este o experienţă SF care trebuie trăită la momentul potrivit.

Minority Report (2002)

Steven Spielberg ne aduce în anii viitorului – 2054, într-o poveste neo-noir de succes în Box Office. În timpul în care crimă este eliminată din Washington, datorită unui echipaj de elită numit Precrime: trei oameni talentaţi cu puteri speciale care pot vedea în viitor şi pot prezice crimele.

Tom Cruise joacă rolul liderului echipajului, Tom Anderton; la un moment dat, el însuşi este acuzat că va comite o crimă. El decide să afle misterul prin găsirea unui Raport („Minority Report”) care îi poate spune o poveste diferită şi poate dovedi că Anderton (Tom Cruise) este nevinovat.

Ceea ce fac din filmul lui Spielberg o viziune SF extraordinară este intriga complicată şi abordările psihologice, însă ceea ce publicul va ţine minte sunt scenele cu Tom Cruise într-un spaţiu plin de gadgeturi incredibile şi de holograme.

Seria Matrix (1999-2003)

Pentru generaţia noastră, din 2000 încoace, seria Matrix devine ceea ce Star Wars a fost în trecut. Asta pentru că The Matrix a oferit fanilor de SF cea mai frumoasă poveste a libertăţii imaginaţiei şi cea mai atipică de până atunci.

The Matrix expune încă de la început o serie de întrebări existenţiale filosofice: ce este realitatea? Lumea în care trăim este reală sau doar o iluzie? Filmul este cu mult mai inteligent şi mai bogat în conotaţii decât acţiunea propriu-zisă.

În plus, luptele slow-motion au inspirat următoarele filme SF de acest gen şi nu numai, însă nu s-au putut ridica la acelaşi nivel al scenelor originale. Şi îl avem în distribuţie pe Keanu Reeves!

Inception (2010)

Una dintre cele mai frumoase lumi – lumea viselor – stă la baza acestui fascinant film care a indus oamenii într-o stare şi mai profundă de neînţelegere a Universului şi a legilor care ne guvernează.

Într-o lume unde avem tehnologii care permit intrarea în mintea umană prin invadarea viselor, un hoţ talentat şi inteligent (Leonardo DiCaprio), împreună cu echipa sa, deţine puterea de a fura din subconştientul celor vizaţi cele mai mari secrete.

Pentru a-şi ispăşi păcatele, însă, va fi nevoit să apeleze la reversul medaliei – va trebui să planteze o idee în subconştientul cuiva, în loc de a fura ideea. Şi de aici, lumile se construiesc şi se deconstruiesc permanent, oferind o viziune extraordinară asupra puterii minţii umane.

Artificial Intelligence (2001)

Steven Spielberg ne prezintă alt film SF de succes: Inteligenţa artificială, povestea unui baiat-robot care va ajunge să-şi iubească mama (de origine umană), demonstrând că roboţii sunt capabili de a avea emoţii.

Rasa umană se retrage în interiorul continentelor şi creează roboţi realişti care să slujească oamenii. Aşa este creat artificial şi David, un băiat de 11 ani (Haley Joel Osment) care dezvoltă o iubire adevărată faţă de mama sa umană, care alege să-l adopte după ce adevăratul ei fiu rămâne în criostază, lovit de o boală incurabilă.

David ajunge să trăiască fericit ca robot în familia adoptivă, până când adevăratul David, cel uman, se întoarce acasă vindecat, iar viaţa robotului se schimbă dramatic.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Ce poate fi mai frumos decât un film care să ni-i aducă în atenţie pe Kate Winslet şi Jim Carrey? Combinaţia poate părea neobişnuită, însă filmul este unul de referinţă, plin de sentimente şi dileme interioare. Filmul ne prezintă o poveste de dragoste care lupta de la sine să nu se piardă. Vă recomand filmul din toată inima.

Joel (Jim Carrey) suferă când prietena sa Clementine (Kate Winslet) decide să apeleze la o tehnică de ştergere a memoriei şi îi urmează exemplul. Însă, pe parcurs, odată cu ştergerea amintirilor cele mai frumoase şi ascunse, realizează că încă o mai iubeşte şi poate nu este prea târziu să îşi corecteze greşeală.

Serenity (2005)

Acest film a fost bine primit de public şi de critici, câştigând numeroase premii precum Nebula, pentru cel mai bun scenariu şi Hugo pentru cea mai bună prezentare.

Viitorul din povestea SF se petrece pe o navă numită Serenity, care adăposteşte un pasager special, cu puteri telepatice. Rebelii de pe nava – eroii noştri – ajung să aibă grijă de acest pasager, în ciuda asasinilor care îi urmăresc: puterea militară care guvernează printr-un regim drastic şi creaturi periculoase care cutreieră spaţiul. Pentru suspans: cel mai mare pericol se poate ascunde însă chiar pe nava lor.

District 9 (2009)

District 9 este un film SF mai special, pentru că în sine, este o alegorie care prezintă problemele sociale cu care ne confruntăm şi astăzi vizavi de comportamentul şi gândirea când suntem puşi în faţa celor care nu se aseamănă cu noi.

În 1982, o navă masivă cu o populaţie extraterestră apare în Africa de Sud. După 28 de ani, ideea de bun-venit din partea oamenilor dispare, iar District 9 devine un ghetou în care sunt amplasaţi refugiaţii extratereştri.

În 2010, o unitate militară este chemată pentru a evacua populaţia, în frunte cu Wikus. În timpul operaţiunii, acesta este expus la un produs chimic specific biotehnologiei străine şi trece de partea extratereştrilor. De aici şi războiul între cele două specii.

Chiar dacă filmul este destul de plat în finalul tipic – bătălia cu arme, District 9 a expus o poveste interesantă, care a mizat foarte mult pe teme ale segregării şi rasismului (sau mă rog, „specii-ism”). De aceea, cei mai mulţi critici lauda filmul SF, iar rezultatele în box-office au fost bunicele.

Donnie Darko (2001)

Un film SF bun şi de succes a fost şi „Donnie Darko”, cu o distribuţie interesantă: Jake Gyllenhaal, Patrick Swayze, Maggie Gyllenhaal şi Drew Barrymore. Povestea filmului ni-l aduce în atenţie pe Donnie Darko (Jake Gyllenhaal), un tânăr care nu se înţelege prea bine cu familia sa, cu profesorii sau colegii lui.

Donnie Darko, un schizofrenic cu o istorie de violenţă, îşi întrerupe tratamentul şi devine somnambul. La un moment dat, începe să-l vadă pe Frank, un iepure uriaş, ameninţător, care îi spune că lumea se va termina în 28 de zile.

Donnie Darko

În aceeaşi noapte, un motor de avion îi distruge camera, însă el este salvat de Frank, iepurele care îl va determina să comită o serie de acte de vandalism şi crime şi care îl convinge că poate călători în timp. Finalul releva tot ceea ce s-a întâmplat, ajungând la începutul poveştii.

În ciuda câştigurilor mediocre în box office, filmul a primit numeroase critici favorabile, devenind un alt film-cult al genului SF foarte apreciat de public chiar şi acum.

Idiocracy (2006)

Cum ar fi să te trezeşti într-o dimineaţă şi să afli că eşti cel mai inteligent de pe Pământ? Asta păţeşte Joe Bauers, un american mediocru, selectat de Pentagon să fie cobai într-un program de hibernare top-secret. Uitat în program, el se trezeşte după 500 de ani, în viitor, unde va descoperi o societate atât de idioată, încât el va fi cea mai inteligentă persoană în viaţă.
Filmul SF este o satiră a viitorului destul de distractivă.

Andreea Enea