Food styling, un domeniu inedit: interviu Agnes Lukacs

Ştiaţi că există profesionişti care se ocupă cu un design special, cel al modului în care se prezintă mâncarea? Agnes Lukacs este unul dintre puţinii food-stylişti din România, iar misiunea ei este un adevărat răsfăţ vizual al… preparatelor culinare.

In Stilul Meu: Povesteşte-mi despre modul în care ţi-ai cultivat pasiunea pentru food-styling, în timp.

Agnes Lucaks: Dintotdeauna m-a preocupat estetica mâncării, mâncarea este materialul cel mai apropiat omului iar creierul reacţionează la frumos transmiţând fericire. Şi atunci de ce să nu legăm aceste două aspecte: mâncarea şi frumosul?

ISM: Ce hobby-uri aveai în adolescență și câte dintre acestea s-au păstrat și în prezent?

A.L.: Aş putea spune că sunt un om consecvent, pasiunile mele din adolescenţa sunt şi cele de acum, tot timpul m-a preocupat frumosul şi necesitatea de a schimba în acest sens cam tot ce este în jurul meu, poate doar modalitatea de exprimare s-a mai modificat. Pasiunea pentru fotografie m-a condus spre o facultate de artă şi design.

ISM: Ce alte job-uri creative ai mai avut/sau ai, pe lângă cel de food stylist?

A.L.: De mai bine de şapte ani “trăiesc” din design interior. Înainte să ajung să am propria mea afacere în acest domeniu am lucrat ca fotograf de fashion şi brand designer, acum paralel cu designul interior fac şi food styling.

ISM: Ce ar trebui să știe omul de rând, cel neinițiat, despre ce este domeniul food styling şi în ce constă, mai exact? Cum ar trebui promovat acest domeniu?

A.L.: Food stylist-ul “traduce” percepţia de gust/aroma într-o fotografie bidimensională. Pe de altă parte, stilistul trebuie să fie original, să caute mereu combinaţii inedite de ingrediente, să prezinte mâncarea într-un mod atractiv pentru a surprinde.

Şi cea mai plăcut parte, din punctul meu de vedere, este partea cu evenimentele: când stilistul lucrează cu un concept, este şi designer şi stilist dar şi bucătar.

Cei mai buni promotori sunt chiar consumatorii/ participanţii la astfel de evenimente.

ISM: Îţi mai aminteşti care a fost primul tău job în domeniu? Cu ce ocazie a trebuit să realizezi primul styling de mâncare?

A.L.: Primul “job” a fost chiar inventat de mine, un eveniment fictiv la care am lucrat ca şi cum aş fi fost plătită. Am făcut fotografii, le-am prezentat pe blogul meu. Cred că după al treilea sau al patrulea a apărut şi clientul “real” .

ISM: Care sunt tendințele în România, ce fel de oameni apelează la serviciile dvs.?

A.L.: Nu vreau să vorbesc despre tendinţele din România, sigur nu mă ghidez după ele. Tratez mâncarea cu acelaşi respect pe care îl acord şi celelaltor materiale pe care le folosesc, ca şi designer. Încerc să ofer prin ceea ce fac o alternativă la ce există acum pe piaţă. Mâncarea poate să fie şi simplă, pentru că este deja perfect proiectată de către Dumnezeu. E nevoie doar să-i dai o formă, pentru a spune o poveste.

ISM: Cum ați descrie, în trei cuvinte, brandul dvs. personal?

A.L.: Kek şi KokJ {simplu+sănătos+creativ}

ISM: Se poate vorbi despre inspirație atunci când faci această meserie, sau aceasta este o muncă ceva mai tehnică de atât?

A.L.: Evident că da, inspiraţia este motorul acestui job.

ISM: Care sunt elementele care fac din domeniu dvs. ceva mai mult decât o pasiune de timp liber și anume o profesie, o sursă de venit și, de ce nu, un mod atipic de exprimare?

A.L.: În momentul în care eşti plătit pentru ce faci, treci de la hobby la profesie. Însă în cazul meu food-styling-ul face parte integrantă din “meseria” mea de bază şi anume cea de designer.

Pentru ISM: Adelina Turcu