O relație stabilă, de lungă durată cu un partener iubitor are multe avantaje emoționale. E un lucru bun să încerci să îți protejezi relația de influențele externe. Una dintre dificultățile cel mai greu de depășit este infidelitatea.
Dacă infidelitatea îți poate distruge relația (și înșelatul e cauza primară citată în multe, dacă nu majoritatea relațiilor), ce poate fi făcut pentru a minimiza riscul?
Nu e în natură umană să caute permanent cele mai bune alternative?
Unul dintre felurile în care oamenii caută să își protejeze relațiile pe termen lung este să nu se concentreze asupra acestor alternative. Oamenii spuneau că dacă nu ești atent la membrii atractivi ai sexului opus vei avea o relație de succes.
Însă studiile mai recente indică faptul că nu e atât de simplu. Dacă circumstanțele sau situația limitează interesul unei persoane la o alternativă atrăgătoare, acea alternativă devine brusc fructul interzis.
Și odată cu asta, persoană dorită devine mult mai atractivă.
Cercetătorii numesc asta ipoteza fructului interzis și se bazează pe cercetările anterioare care au demonstrat că oamenii găsesc lucrurile mult mai atrăgătoare când le sunt inaccesibile sau interzise. Este ceva în natura umană care vrea ceea ce nu poate avea (sau ceva ce putem avea, dar odată cu niște consecințe importante).
Ipoteza se potrivește cu o altă teorie psihologică, al cărei model sugerează că suprimarea gândurilor despre un obiect va duce la o amplificare importantă a acelui lucru în psihic.
Pentru a testa valabilitatea ipotezei fructului interzis, cercetătorii au realizat o serie de teste. Participanții cărora li s-a limitat accesul la persoanele dezirabile (grupul A) au raportat o satisfacție și un angajament fața de partener mai slab decât grupul de control. Grupul A a avut și o atitudine mai deschisă asupra infidelității.
Dar subiecții a căror atenție a fost redirecționată își amintesc mai bine fețele persoanelor atractive? Cercetătorii au aflat că da, participanții a căror atenție a fost redirecționată de la persoanele atractive au memorat mai bine fețele acestora.
Este o descoperire ciudată, ne amintim mai bine când ne limităm atenția. Limitarea atenției participanților a mărit capacitatea acestora de a găsi alternative mai bune.
Totuși, studiille se referă la studenți care se aflau în relații mai scurte decât majoritatea cuplurilor căsătorite, astfel încât descoperirile cercetătorilor nu pot fi generalizate. Apoi, cercetătorii nu au verificat impactul psihologic sau schimbarea comportamentală pe termen lung.
Oricum, luând în calcul aceste descoperiri, putem ajunge la concluzia că nu te va ajuta la nimic într-o relație să nu te uiți la alternativa din față ta.
Situațiile în care unei persoane i se interzice să privească alternativele atrăgătoare, chiar și când e doar inconștient, va duce la creșterea dezirabilității acelei alternative, va deveni fructul interzis.
Adăugând acestor decoperiri literatura de cercetare pe acest subiect, cercetătorii spun că atunci când suntem motivați în interior să nu fim atenți la alte persoane de care ne-am putea simți atrași, ajungem la o relație pozitivă. Trebuie să ne limităm conștient, să vrem să ne limităm-căutarea persoanelor atrăgătoare în afara relației în care ne aflăm.
Dacă această limită este stabilită din exterior, ca prezența partenerului sau situația în care ne aflăm, atunci ne-am putea sabota succesul căsniciei și promova infidelitatea.
Oamenii de știință concluzionează că cea mai eficientă soluție pentru a îmbunătăți relația cu partenerul și pentru a nu fi atent la tentațiile care apar pe parcurs este fixarea atenției pe aspectele pozitive ale persoanei iubite. Acesta este un sfat interesant pentru majoritatea relațiilor de lungă durată și o metodă eficientă pentru evitarea infidelității.
Veronica Enuşcă
Surse foto: