Grădinăritul pe balcon

Grădinăritul pe balcon a devenit o pasiune din ce în ce mai populară în rândul celor care locuiesc în oraşele mari, fără posibilitatea de a petrece timpul într-o curte clasică, cu grădină de flori sau legume.

Cum balconul este probabil cel mai neglijat loc din apartament,de ce să nu îl valorificăm printr-o metodă ce cu siguranţă are multe aspecte pozitive? Locuitul în mediul urban diminuează şansele de a avea o casă cu livadă, însă acest aspect nu trebuie să ne ducă la o deconectare totală de natură. Amenajarea micului balcon sub forma unei grădini este combinaţia perfectă dintre util şi plăcut. Este un hobby relaxant, sănătos, atât datorită proprietăţilor fizice ale plantelor, dar şi pentru buna dispoziţie pe care ne-o oferă.

Eu personal nu sunt încântată de gustul mirodeniilor la plic, pe care le adaug la mâncare. În mod evident lipseşte acea savoare proaspătă, prezentă la plantele cultivate în mod natural, pe care le găsim doar în grădina atent îngrijită a bunicii. Busuiocul, rozmarinul sau cimbrul sunt verdeţuri pe care le poţi creşte singur într-un spaţiu mic, nu sunt deloc pretenţioase şi cu ocazia asta gustul mâncării se va îmbunătăţii considerabil. Pentru această mini-grădină aveţi nevoie de câteva ghivece şi de seminţe de plante aromatice. Investiţia este una destul de mică, un plic costă aproximativ 10 lei, poate fi achiziţionat de la piaţa agroalimentară, de la supermarket sau prin comenzi pe site-urile de specialitate. Pentru cultivarea mirodeniilor nu este necesar un vas adânc, se pot folosi şi tăviţe, deoarece sunt mai generoase ca spaţiu. Iar sunteţi băutori de ceai, de să nu consumaţi ceva cu adevărat sănătos, preparat din menta proprie sau din simpaticele gălbenele?

Un alt avantaj al creşterii plantelor aromatice pe balcon, e acela că veţi putea ţine la distanţă micii inamici ai sezonului cald şi mă refer în special la ţânţari. Mirosul puternic de mentă, rozmarin sau cimbru te va scăpa de acest inconvenient. Dacă sunteţi iubitori de flori, şi aici fac apel mai mult la doamne, levănţica este soluţia ideală.

Legumele potrivite pentru un semenea mediu, care dau roade pe tot timpul anului sunt ridichiile (care pot creşte în voie într-un un spaţiu incredibil de mic), ardeii iuţi (o tufă mică are o productivitate foarte mare de ardei) sau roşiile cherry (acestea au nevoie de un vas ceva mai adânc) care au tufa mică şi cresc destul de rapid. Dacă vreţi să gustaţi din cea mai proaspătă salată, trebuie doar să vă cultivaţi nişte rucola, creşte foarte uşor şi face o mulţime de frunze. Dacă aveţi poftă de nişte fructe dulci şi proaspete, recomand căpşunile, sunt uşor de întreţinut.

Puteţi folosi ghivece din  lemn sau vase mai vechi, iar în ceea ce priveşte pământul îl puteţi utiliza pe acela de la florărie. Este neapărată nevoie ca ghivecele să beneficieze de scurgere, aşa că sub fiecare ghiveci adăugăm un capac umplut cu mici pietricele.

Evident balconul poate fi utilizat şi pentru creşterea de flori, dar aici e puţin mai complicat şi variază în funcţie de plantă, unele au nevoie de soare din plin iar altele de umbră.

Articol realizat de Cristina Mîrzoi

Sursa foto: pinterest.com