Vintage look sau cum să realizăm un machiaj pin-up

Stilul de machiaj pin-up face referire la machiajul purtat în anii 1930-1950 de către modelele vremii. Acesta se caracterizează prin culoarea îndrăzneaţă a buzelor, conturarea evidentă a ochilor, prin care se urmărea obţinerea acelui efect de „ochi de pisică”, genele lungi şi tenul impecabil, cu aspect sănătos.

Ochii au fost punctul de plecare în realizarea machiajului pin-up, accentul fiind pus pe conturarea acestora cu eyeliner, astfel încât să pară mai mari şi mai pătrunzători. Să nu uităm că modelele vremii aveau nevoie să „flirteze” cu aparatul de fotografiat, folosindu-se pentru aceasta tocmai de ochii lor expresivi. Sprâncenele rare şi subţiri erau definite cu creion, pentru a încadra frumos privirea.

Modelele pin-up erau recunoscute după buzele lor roşii. Uneori, se foloseau şi nuanţe de roz intens, scopul culorilor îndrăzneţe fiind acela de a crea un look incitant şi sexy, pentru a atrage spectatorii, de obicei bărbaţi tineri.

În ceea ce priveşte machiajul feţei, pin-up girls preferau un ten ivoire, deschis la culoare şi obraji trandafirii. Pudrele bronzante sau alte produse în nuanţe închise nu au fost niciodată folosite, în vogă fiind acel aspect de piele palidă, neatinsă de razele soarelui. Pudra era folosită pe întreaga faţă, pentru a crea un look mat.

Întrucât machiajul pin-up a fost şi este asociat în general, cu femeia senzuală, sexi, atractivă şi puternică, vă propunem câţiva paşi pe care trebuie să-i urmaţi atunci când doriţi să realizaţi un machiaj în stil pin-up.

În primul rând, se va acorda o atenţie sporită tenului, care trebuie să fie curat, fără coşuri, pete sau alte urme inestetice. Dacă există astfel de probleme, se va folosi obligatoriu un corector pentru a acoperi toate urmele, întrucât stilul pin-up presupune un ten uniform, curat, luminos.

După aplicarea corectorului se va folosi un fond de ten, de preferat cu aspect pudrat, într-o nuanţă chiar mai deschisă decât cea naturală a pielii, pentru a reproduce cât mai exact tenul de porţelan al fetelor pin-up.

Pentru pomeţi se va folosi un blush trandafiriu, însă va fi aplicat în cantitate mică, cunoscut fiind faptul că tenul acestor modele era deseori palid, fără prea multă urmă de culoare în obraji.

În ceea ce priveşte machiajul ochilor, se începe prin aplicarea unui fard deschis, uşor irizat, pe toată pleoapă, până aproape de sprâncene. În pliul pleoapei se aplică un fard maro deschis, urmând ca în colţul exterior să se aplice o nuanţă mai închisă. Toate aceste nuanţe se amestecă foarte bine cu ajutorul unei pensule, astfel încât, trecerea de la o nuanţă la alta să nu fie vizibilă, iar aspectul final să fie uniform.

Urmează apoi aplicarea eyelinerului, care trebuie făcută cât mai aproape de linia genelor, urmărindu-se crearea acelui look de „ochi de pisică”.

Nu trebuie uitate nici sprâncenele care trebuie conturate cu un fard sau cu un creion special, astfel încât să rezulte un look tineresc şi fascinant.

Accentul cade acum pe buze, pentru machiajul cărora se vor folosi culori îndrăzneţe, vibrante. Modele pin-up foloseau rujul roşu, deci poate că aceasta ar fi cea mai bună alegere, pentru a recrea un look autentic.

Deşi, este un stil, care poate părea dificil de obţinut sau greu de purtat, nu uitaţi că există momente în care ne dorim să strălucim, să ieşim din tipare sau să impresionăm. Acest machiaj este alegerea potrivită pentru oricare dintre aceste momente, dovada fiind şi faptul că o parte dintre vedetele actuale l-au adoptat şi îl folosesc cu încredere. Exemplul cel mai potrivit este cel al actriţei americane Dita von Teese.

Iuliana Alina Chiriac