Fie că eşti director de departament sau deţinătorul unei afaceri, fie că ai în subordinea ta o echipă, vei dori să ai pe lângă tine oameni motivaţ şi apţi de muncă în orice moment. Este practic imposibil ca o afacere să rămână în competiţie şi să aibă succes atunci când persoanele care conduc din spate afacerea au moralul scăzut şi nu au niciun chef să muncească, din diferite motive. Nefericirea la locul de muncă tinde să devină un subiect tabu. Conform unui raport din Ianuarie 2010, doar 45% din angajaţi sunt mulţumiţi cu job-ul pe care îl au. Vestea bună în toată această problemă este că există soluţii şi chiar managerii pot avea un impact moral direct, urmând numai câţiva paşi.
1.Fii accesibil pentru toţi angajaţii tăi. Este surpinzător şi deranjant cum majoritatea managerilor evită să comunice cu angajaţii. Se simt mult mai confortabil, izolaţi într-un turn, eventual fără ferestre, şi inducându-şi ideea că totul este perfect şi merge bine. Angajaţii nu sunt motivaţi de lipsa managerilor. Trebuie să vadă îngrijorarea sau bucuria mentorului lor, demonstrată zi de zi prin comunicarea bidirecţională. Dacă tu, ca lider, nu-ţi exprimi interesul, şi nu arăţi că-ţi pasă, atunci cum poţi cere angajaţilor tăi să fie altfel decât eşti tu.
2. Creează un mediu, unde este în regulă să se facă greşeli şi să se înveţe din ele. Angajaţii care sut pedepsiţi pentru greşelile pe care le fac, învaţă cu timpul să-şi ascundă urmele şi mai ales să nu-şi asume riscuri. Afacerea ta nu va prospera cu aşa o atitudine şi mai ales dacă angajaţilor tăi le este frică. Angajaţii care pot vorbi fără teamă, au o atitudine degajată, gândesc în perspectivă, pot face greşeli şi pot învăţa din ele şi sunt mult mai motivaţi şi creativi.
3. Rezervă-ţi un pic de timp şi pentru distracţie. Există destul timp şi oricum în 20 de minute de amuzament, nu vei caştiga toată piaţa. Foloseşte un joc de socializare, care-i va face pe angajaţi să se destină, şi vei vedea că îşi vor relua munca mult mai degajaţi. O atmosferă de “distrează-te muncind” este benefică şi implică latura emoţională umană.
4. Fii sigur că obiectivele organizaţiei tale sunt foarte clare, şi fiecare ştie ce are de făcut. Nu te gandi că angajaţii vor înţelege de prima dată sarcinile care le sunt date, pentru că nu e aşa. E mai simplu atât pentru ei, cât şi pentru tine, să explici cât poţi de simplu şi de clar task-urile. Pentru a avea o bază solidă, şi pentru a-i oferi organizaţiei un avânt pe piaţă, angajaţii trebuie să înteleagă rolul lor acolo şi ce au de făcut.
5. Verifică motivaţiile şi aspiraţiile personale. Dacă ţie ca lider, îţi lipseşte motivaţia, atunci angajaţii vor adopta aceeaşi atitudine vis-a-vis de munca pe care o presteză. Sincer, nu poţi cere mai mult dacă tu nu vei oferi mai mult. Ţine minte, că exemplul pe care îl oferi este mai important decât crezi. Este un exemplu de urmat.
Surseă foto: www.capital.ro
Oana Cezara Cone