Îngrijirea grădinii cu flori, în luna mai

Vara se apropie, deși condițiile meteo ne fac, uneori, să ne îndoim de asta. Totuși, grădina trebuie îngrijită diferit în fiecare sezon, iar cum luna se va sfârși curând, grădina va intra în luna a cincea unde va începe să prindă viață sub ochii noștri.

Sub numele popular Florar sau Frunzar, mai este luna care marchează trecerea spre sezonul festival. Vremea va aduce condițiile necesare pentru a ne petrece mai mult timp în aer liber, înconjurați de natură.

În luna mai, totul începe să înflorească, iar zilele din ce în ce mai călduroase și însorite vor fi prielnice pentru lucrările ce trebuie să se efectueze în grădină, de exemplu pentru înlăturarea buruienilor și a plantelor dăunătoare.

Mai este cunoscut și ca luna florilor. Cele mai întâlnite flori din această lună sunt trandafirii, panseluțele, petuniile, gălbenelele, cârciumăresele, bujorii etc. Îngrijite corespunzător, acestra vor da un aspect proaspăt și frumos, întregii grădini. Pentru ca acestea să reziste mai mult timp, puteți să le tratați și cu îngrășăminte bine dozate.

Puteți să mai plantați dalii, gladiole, canna.

Cât despre trandafiri, aveți mare grijă, în această perioadă sunt foarte sensibili și se pot umple ușor de purici. Mai sunt și alte plante, la fel de expuse la paraziți, asta datorită temperaturilor mai ridicate din mai. Ca să scăpați de dăunători, va trebui deparazitate de musculițe, purici și păienjeni.

Udați florile, însă aveți de grijă să nu faceți exces. Udați puțin câte puțin, prevenind astfel bălțile inestetice de apă, dăunătoare anumitor plante.

Protejați-vă plantele de vântul primejdios și de curenții de aer sau încălzire subite. Acestea pot fi uneori fatale culturii.

În luna florilor, plantele nu mai trebuie protejate de vreme rea, solul nu mai trebuie să fie acoperit cu frunze pentru protecție, oricât de mult ar scădea temperatura pe timp de noapte, deoarece se va încadra cu siguranţă în limita lor de suportabilitate.

Care sunt lucrările ce trebuie făcute în luna mai?

– continuați plantarea răsadurilor de plante anuale;

– faceți lucrări curente de îngrijire (udat, plivit etc);

– scoateți panselele, paraluțele, florile de nu-mă-uita.

Florile pot fi plantate oriunde doriți și există spațiu: printre arbuști, în parcelele cu legume, pe marginea aleei.

Însă aveţi grijă: plantele proaspete atrag melcii. Prin urmare, seara trebuie să adunaţi toţi melcii, până când florile s-au prins bine, pentru ca aceștia să nu dăuneze florilor.

Alexandra Ghiță

Surse foto:

wittybizgal.com

synovaction.com

wholeblossoms.com