Îngrijirea grădinii: pesticidele organice

Îngrijirea grădinii este o muncă plăcută şi relaxantă pentru unii, însă, când vine vorba despre insectele care dăunează culturilor, nu mai este o sarcină atât ce uşoară. Înainte să începi să îndepărtezi insectele care distrug grădina, asigură-te că te-ai gândit la toate detaliile.

Tot mai mulţi oameni optează pentru pesticide organice, mult mai eficiente decât pesticidele chimice, care nu mai au acelaşi efect, insectele rezistând, tot mai mult, acestor substanţe.

Pentru început trebuie să te asiguri că problema este suficient de gravă încât să foloseşti un pesticid pentru că, altfel, rişti să distrugi grădina. Pot fi insecte benefice, dar pot fi şi insecte care îmbolnăvesc şi distrug plantele.

În ultimul caz, apelezi la un pesticid. Dacă vei opta să-ţi îngrijeşti grădina, într-un mod organic, vei avea numai de câştigat: pământul/solul pe care plantezi va fi mult mai fertil şi sănătos şi,  în consecinţă, culturile nu se vor mai confrunta cu probleme şi vor creşte frumos.

Există diverse tehnici pentru a grădinări organic şi diverse pesticide organice. Iată cele mai importante dintre ele:

Plantare de companie

Este o tehnică de grădinărit care implică plantarea a două plante, una în apropiere de cealaltă, pentru a obţine beneficii pentru grădina ta. Acest lucru poate duce la o creştere mai sănătoasă a plantelor şi la respingerea insectelor dăunătoare, cât și la atragerea celor benefice, adică pe cele care se hrănesc cu insectele dăunătoare şi nu au consecinţe negative asupra plantelor.

Este nevoie, însă, de o foarte mare atenţie când se foloseşte tehnica plantării de companie, deoarece nu toate plantele pot fi puse împreună. Spre exemplu, când anasonul e pus împreună cu coriandrul, creşterea anasonului va fi stimulată de coriandru, însă dezvoltarea coriandrului va fi inhibată de anason.

De asemenea, usturoiul este recunoscut pentru capacitatea sa de a distruge gândacii, însă va inhiba creşterea oricărei plante din familia mazărei şi fasolei, dacă vor fi alăturate.

Pentru a atrage insectele benefice, este nevoie de plante joase, care cresc greu, pentru a împiedica gândacii să ajungă la plantele înalte (exemplu: mentă, cimbru, rozmarin); flori mici pentru viespi (exemplu: fenic, coriandru, mărar etc).

Săpun insecticid

Săpunul este folosit, de foarte mult timp, împotriva insectelor. Cel mai benefic săpun împotriva insectelor şi care are efect, este cel care obţinut din sodiu sau potasiu şi din acizi graşi. Săpunul insecticid are efect benefic dacă se pulverizează direct pe insectă (în special pe cele cu corpul moale).

Avantajele folosirii acestui pesticid sunt: pulverizarea chiar şi pe recolte, nu lasă reziduuri şi nu este toxic. Dezavantajele sunt acelea că, după ce se usucă, săpunul nu mai are niciun efect şi, cel mai important, dacă e folosit la temperaturi ridicate, poate arde planta şi o poate distruge.

 Bacillus thuringiensis

Numele latin al pesticidului ne duce cu gândul direct la un produs organic. Este obţinut din combinarea bacteriilor. Bt este ca o capcană pentru insecte, sub formă de praf care este presărat pe plantă, iar după ce e mâncat de insectă acesta va elibera toxine în stomacul insectei şi o va face să nu mai mănânce şi, în consecinţă, va muri.

Avantajul folosirii Bt-ului ar fi acela că nu este toxic oamenilor, animalelor şi păsărilor. Dezavantajele sunt că are o acţiune lentă, efectele folosirii se văd după zile întregi şi, mai mult, pot să cadă în capcană şi insectele benefice plantelor despre care am vorbit.

Neem

Neem-ul este un pesticid obţinut din azadiractin. Spray-ul se pulverizează pe frunze şi impiedică insectele să se dezvolte. Pesticidul nu este toxic pentru om, însă animalele trebuie ţinute departe. Dezavantajele sunt că se duce efectul în urma ploilor şi se descompune la soare, are calitate scăzută.

Uleiul horticol

Uleiul horticol este obţinut din uleiuri minerale sau din uleiuri vegetale (bumbac, soia). El este combinat cu un agent de emulsionare care permite amestecarea uleiului cu apă şi folosirea spay-ului astfel obţinut, prin pulverizare, direct pe insecte.

Pesticidul acţionează asupra sistemului respirator al insectelor, sufocându-le. Uleiul horticol trebuie folosit numai atunci când este absolut necesar, deoarece atacă şi insectele benefice şi, de asemenea, poate arde frunzele plantelor dacă este folosit la temperaturi ridicate.

Este considerat cel mai sigur mijloc de grădinărit organic, pentru că nu este toxic pentru oameni sau animale și pentru că nu lasă reziduuri.

Alte pesticide organice:

– piretrine: pulberea obţinută din Chrysanthemum cinerariifolium are acţiune rapidă doar pentru o zi şi este toxic pentru orice insectă

– sabadilla: este obţinută din seminţe de crin de sabadilla şi acţionează asupra insectelor ca o otravă pentru stomac, fiind foarte toxic şi pentru animale

– rotenon: este obţinut din rădăcini de legume tropicale, având un efect scăzut şi descompunându-se la lumina soarelui.

– bicarbonat de potasiu

Nu uitaţi! Îngrijiţi-vă grădina cu precauţie şi folosiţi, în primă fază, pesticidele organice mai puţin toxice şi, în ultimă instanţă, pe cele toxice.

Andreea Onofriesei

Surse foto:

news.change.org

www.macwallpapers.in

alexbotonzack2000.deviantart.com