Interviu cu bucătarul Petrişor Tănase: "O mâncare fără aspect, miros atrăgător şi un gust bun, este preparată degeaba"

In Stilul Meu: Ce gusturi vă amintesc invariabil de copilărie?

Petrişor Tănase, bucătar: gustul gutuilor şi cel al cornuleţelor cu rahat.

 ISM: Care era felul de mâncare preferat, pregătit de bunica?

 Bunica îmi gătea mâcare de gutui, avea deja 97 de ani, săraca, nu mai vedea aşa bine, însă cum reuşea să culegă gutuile îmi făcea o mâncare excepţională.

ISM: Când v-aţi apucat de gătit şi cum v-aţi hotărât să faceţi din asta o carieră?

P.T.: La început o ajutam pe mama în bucătărie, de multe ori bucătăria era locul în care stăteam cam toată ziua, lecţiile le făceam tot în bucătărie supravegheat de mama şi, de foarte multe ori, îmi intrupeam scrisul şi o întrebam ce a mai pus în mâncare. Prima dată am gătit pe la 14 ani, am făcut frigănele. Apoi am intrat la şcoala de bucătari a Ministerului Turismului şi de acolo a început cariera de bucătar.

ISM: Cine v-a iniţiat în arta bucătăriei?

P.T.: Primii mei maeştri au fost Gheorghe Manolescu şi Norica Caravan, asta se intampa la Restaurantul Turn din Piaţa Sălii Palatului, pe atunci era restaurantul actorilor, apoi a urmat Maestrul Ion Samoila şi Sandu Costel.

ISM: Spuneţi-mi numele câtorva celebrităţi pentru care aţi gătit, cât şi un eveniment foarte important în cadrul căruia aţi fost bucătar?

P.T.: Am gătiT pentru foarte multe persnalităţi din ţară şi din străinătate, începând de la restaurantul Turn acolo îi găteam în mod special lui Florin Piersic, maestrul venea la bucătărie de fiecare dată şi ne saluta, apoi vremea mi-a adus multe satisfacţii profesionale gătind pentru toţi presedinţii Camerei Deputaţilor – regretatul Dan Marţian, domnul Adrian Năstase, Ion Diaconescu şi pentru foarte mulţi deputaţi actuali, preşedinţi de partide (lucram la Palatul Parlamentului). Am gătit şi pentru Ion Iliescu când avea recepţii la Palatul Parlamentului apoi pentru actorul american Steven Segal şi pentru fostul preşedinte al Americii, George Bush. Cât despre evenimente pot spune că am făcut recepţii şi de 1000-3000 de persoane.

ISM: Ce a mâncat ieri, la prânz, bucătarul Petrişor?

P.T.: Prânzul pt mine este fugar trebuie să recunosc, dar am mâncat piept de pui rasol.

ISM: În ce fel de proiecte/cursuri, legate de arta bucătăriei,  sunteţi implicat în prezent şi cui se adresează?

P.T.: Sunt prins în activităţile de predare pentru adulţi, colaborez cu THR CG, cursuri de bucătar şef şi bucătar specialist şi, în curând, Maestru în Arta Culinară. Fiind şi secretar general al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, am destulă treabă (făcută în mod voluntar), particip la şedinţele Ministerului Turismului în cadrul Consilliului Consultativ, lucrăm la proiecte de dezvoltare a asociaţiei, la diferite reglementări a legislaţiei privind învăţământul profesional şi multe altele. Particip la acţiuni umanitare, anul trecut am fost în Africa de Sud.

ISM: Descrieţi-ne, pe scurt, un fel de mâncare din carne de pui, mai puţin cunoscut dar care să fie foarte sănătos şi apetisant.

Piept de pui cu dovlecei

Se taie joulien 150 g piept de pui, se sotează rapid în puţin ulei, se adaugă puţin sos de peşte, curry, sare, piper alb şi se pun dovleceii tăiaţi bare. Se sotează rapid la un foc iute. Se servesc la fel de rapid atunci când îţi este foame.

ISM: Specialităţile căror bucătării internaţionale vă plac cel mai mult?

P.T.: Îmi plac specialităţile vietnameze, în general mâncărurile asiatice însă la fel de mult îmi plac mâncărurile africane şi, nu în ultimul, rând cele romaneşti.

ISM: Cât de important vi se pare că este – aspectul – unui preparat cu un gust foarte bun?

P.T.: Aspectul unui preparat este esenţial, fără el, o mâncare nu are efectul scontat, apoi urmează mirosul şi, în ultimul rând, gustul. Fără aceste trei elemente o mâncare este preparată degeaba.

Petrişor Tănase – Maestru bucătar

Surse foto:

nedeiamuntilor.ro

realsimple.com