Intoleranța alimentară: interviu cu dr. nutriţionist Maria Florea

Se întâmplă să auzim această formulare în multe contexte și simțim nevoia să ne fie explicat, în primul rând, ce anume este așa-numita intoleranţă alimentară. 

Maria Florea, doctor nutriționist și specialist York Test România, descrie intoleranța alimentară drept o afecţiune frecvent întâlnită în rândul populaţiei. Această afecţiune presupune o reacţie de respingere a organismului faţă de anumite alimente, pe care nu le poate digera şi asimila în mod corespunzător.

După consumarea alimentului incriminat are loc o reacţie locală inflamatorie, care repetată în timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar şi la o reacţie inflamatorie, cu repercursiuni asupra întregului organism. Conform OMS, jumătate din populaţia globului suferă de intoleranţă alimentară, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticaţi.

Depistarea intoleranţei şi adoptarea unei diete corespunzătoare sunt necesare pentru combaterea consecinţelor acestei afecţiuni şi contribuie la menţinerea stării de sănătate a fiecaruia dintre noi.

In Stilul Meu: Ce declanșează această problemă? Cum o depistăm?

Dr. Maria Florea: Cauzele au la bază o predispoziţie genetică. În anumite momente, însă, stresul, scăderea imunităţii ne poate declanşa intoleranţa alimentară. Această afecţiune se poate diagnostica cu teste serologice speciale cum este York Test, deoarece simptomatologia este nespecifică, cu debut insidios, uneori neobservată de pacient.

York Test are la baza o procedură minim invazivă şi este extrem de simplu de efectuat. Pachetul de servicii York Test presupune prelevarea unei probe mici de sânge din deget, cu un rezultat rapid din partea laboratoarelor de excelenţă din Marea Britanie (15 zile lucrătoare) şi consilierea de către echipa de medici York Test pentru abordarea unei alimentaţii personalizate şi adecvate în funcţie de rezultatul testului.

ISM: Cum se manifestă intoleranţa alimentară?

M.F.: Cele mai frecvente simptome asociate cu intoleranţa alimentară sunt: migrene, stări de oboseală permanentă, balonare, probleme ale pielii sau dificultatea de a pierde din greutate. Nedepistată şi netratată la timp, această afecțiune poate avea complicaţii, iar daca vom continua să consumăm alimentele care ne daunează, simptomele se pot agrava şi pot determina apariția bolilor cronice.

ISM: Intoleranţa alimentară te poate îngrăşa?

M.F.: Atunci când suferim de intoleranţă alimentară, organismul nostru duce o luptă permanentă cu alimentele pe care nu le poate digera, astfel că acesta nu reuşeşte să absoarbă din aliment proteina vizată. Pe lângă simptomele specifice, intoleranța alimentară poate determina și creșterea în greutate.

ISM: În cazul curelor de slăbire, ce efect are intoleraţa alimentară asupra lor?

M.F.: Curele de slăbire pot fi influențate de prezența intoleranței alimentare și nu au rezultatele scontate. În cazul începerii unui program de slăbire nu se recomandă preluarea reţetelor din auzite sau de pe internet deoarece este posibil să suferim de intoleranţă alimentară tocmai la acele alimente care sunt prezente şi recomandate în astfel de diete.

ISM: Cum poate ajuta York Test în acest caz?

M.F.: York Test ne ajută să aflăm ce alimente ne fac rău şi împiedică pierderea în greutate. Din moment ce vom exclude din alimentaţie produsele care ne afectează, dietele vor fi eficiente, cu rezultate mult mai bune. Pentru mai multe detalii, puteţi de asemenea accesa  atât site-ul cât și pagina de Facebook.

Dr. Nutriţionist Maria Florea, specialist York Test România