Te concentrezi mai bine ascultând muzică la birou?

Munca individuală poate fi considerată uneori o muncă în echipă, în condiţiile în care toţi angajaţii care lucrează în acelaşi spaţiu deschis trebuie să depună un anumit efort pentru a crea un mediu constructiv şi motivant, pentru ca toată lumea să îşi ducă sarcinile până la capăt, în mod eficient.

Dar cum poţi să lucrezi într-un mediu în mişcare şi uneori chiar zgomotos? Căştile au devenit un obiect nelipsit din geanta pentru serviciu a unui număr foarte mare de oameni.

De ce este bine să nu uiţi căştile acasă?

La serviciu, cu toţii avem nevoie de câteva ore pe zi fără să fim întrerupţi fie cu solicitări de ajutor din partea colegilor, fie cu întrebări despre filmul din weekend. Pentru foarte mulţi,  aşa-zisa izolare cu ajutorul căştilor este cel mai bun obicei, mai ales că s-a demonstrat că ascultarea muzicii în timp ce întreprinzi o activitate sporeşte concentrarea şi astfel, calitatea muncii tale.

Ritmul rapid al unor melodii te poate trezi, în special pe ultima sută de metri şi cheful de muncă a trecut, iar genul clasic al muzicii te poate ajuta să devii mai creativ (până şi Albert Einstein îşi găsea inspiraţia pentru complicatele teorii matematice cântând la vioară şi ascultând muzica lui Mozart).

Dar ce se întâmplă când îţi place atât de mult melodia încât uiţi de sarcinile tale şi poate, în mintea ta, începi să cânţi? Cel mai bun sfat este să asculţi fie o melodie care nu are versuri tocmai ca să nu te trezeşti fredonând, fie o melodie cu versuri într-o limbă pe care nu o cunoşti pentru a-ţi fi mai greu să fredonezi. Un efect similar al ascultării muzicii la căşti la serviciu are loc şi în cazul melodiilor care nu îţi plac.

Când asculţi ceva ce nu îţi place sau ce îţi place şi, pe deasupra, mai ştii şi versurile, concentrarea la sarcinile de la serviciu scade datorită mutării atenţiei către stimulii auditivi. De aceea este foarte important să descoperi melodiile care te ajută să îţi îndeplineşti sarcinile cât mai bine. Iar pentru deadline-urile în munca individuală, muzica poate fi cel mai drag coleg!

Dacă muzica nu te ajută

Muzica nu are însă acelaşi efect pentru toţi oamenii şi în toate situaţiile de la serviciu, iar în acest caz cea mai bună soluţie sunt căştile care reduc zgomotul din jur.

Căştile cresc productivitatea în timp ce situaţiile în care îţi este distrasă atenţia sunt minimizate, zgomotul din jur fiind redus aproape în totalitate. Astfel, poţi fi doar tu cu gândurile tale, într-un mediu confortabil şi controlabil ca intensitate a sunetului.

Pentru unii oameni, zgomotul reprezintă şi un factor de oboseală aşa că purtarea căştilor te poate ajuta să pleci de la serviciu mai puţin obosit. Nu trebuie să uiţi însă că, după ce îţi dai căştile jos, vei constata faptul că pentru câteva minute vorbeşti mai tare decât de obicei, auzul având nevoie de un anumit timp pentru a se acomoda cu noul mediu.

Ce facem cu colegii de serviciu?

Înainte de a-ţi pune căştile, este important să nu uiţi de cei din jurul tău. La serviciu, se întâmplă deseori ca un coleg să aibă nevoie de ceva de la tine, poate să aibă o propunere pentru tine sau pur şi simplu să îţi împărtăşească ceva,  aşa că uneori poate fi un factor de stres pentru ei dacă nu răspunzi la timp.

În aceste condiţii cel mai bine este să stabileşti cu colegii un anumit cod prin care ei să îşi dea seama că eşti disponibil să vorbeşti (poţi să laşi o singură cască la ureche) sau să stabileşti ca ei să nu te deranjeze în acel interval din zi când te simţi cel mai productiv. Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este dorinţa şefilor.

Dacă foarte mulţi dintre ei nu consideră căştile o problemă, încercând să creeze un mediu cât mai de ajutor pentru toţi angajaţii, indiferent de mijloacele la care aceştia vor să recurgă, există şi situaţii în care şefii nu sunt întocmai de acord cu purtarea căştilor.

Cel mai bine este să te consulţi cu el înainte să utilizezi căştile, putând exista aceleaşi probleme ca şi în cazul colegilor de serviciu.

Pentru foarte mulţi oameni, căştile reprezintă un obstacol în dezvoltarea relaţiilor sociale la serviciu, colegul disponibil să asculte şi să comunice fiind primul întrebat în caz de ceva, cei care poartă căştile răspunzând deseori mai târziu.

În zilele noastre, cu avalanşa de informaţii şi de imagini pe care le întâmpinăm nu numai la serviciu, dar şi în celelalte medii, focalizarea pe o singură activitate şi atenţia pentru detalii au devenit tot mai dificile.

Căştile, indiferent că sunt folosite pentru crearea unui fundal cu muzica preferată sau pentru a reduce zgomotul din jur, sunt într-adevăr un ajutor pentru a-ţi duce sarcinile de la serviciu la bun sfârşit cât mai rapid şi cât mai bine.

Bianca Radu

Surse foto:

polepositionmarketing.com

jokestation.org