În primele luni în care începem să diversificăm alimentaţia bebeluşului, este indicat să mergem pe reţete simple şi, dintr-o singură legumă la o masă, mai ales la 4 luni, putem trece la piure de morcovi, piure de dovlecei care apoi se combină cu cartofi, păstarnac, ţelină. Bebelușul trebuie să se adapteze, treptat, la meniul solid.
Carnea va intra în meniu după șase luni, dacă pediatrul nu recomandă mai repede şi trebuie pasată foarte bine.
Până la vârsta de 2 ani, un blender sau un robot de bucătărie care să poată pasa carne şi legume, este mai mult decât necesar.
Dacă nu aveţi posibilitatea să vă luaţi unul, dotaţi-vă cu o razătoare din sticlă sau din plastic, o razătoare metalică şi două- trei site, prin care să strecuraţi alimentele.
Iată o idee de meniu de junior începând de la 7 luni pentru dimineaţa şi prânz:
Pentru gustarea de dimineaţă:
– piure de fructe cu iaurt şi cereale
– un măr
– o banană
– jumătate de pară
-cereale fără lapte de la Organix, Plasmon, Humana sau Milupa, sau oricare altă marcă preferată, însă fără lapte
– un iaurt cu maxim 4% grăsime
Mărul se curăţa de coajă, cotor, banana de coajă. Mărul şi banana, tăiate cubuleţe, se pun în blender şi se pasează până se formează o pastă foarte fină. Această pastă se amestecă cu două linguri de cereale şi cu două linguri de iaurt. Se serveşte imediat bebelușului.
Pentru mai mult gust, în loc de cereale se pot pune biscuiți pasaţi tot la blender, bineînţeles biscuiţi pentru bebeluşi de la Hipp, Nestle, Plasmon sau orice altă marcă preferată de voi.
Dacă nu aveţi blender, mărul se dă pe o razătoare de sticlă şi banana se pasează cu furculiţa. Se trec apoi fructele printr-o sită.
Pentru prânz:
Piure de legume cu carne de pui
Se fierbe un piept de pui separat, timp de minim o oră, după primul clocot se aruncă apa şi se continuă fierberea, în altă apă. Se recomandă ca pieptul să fie de la un pui crescut la curte, fără hormoni de creştere sau alte concentrate.
Se fierb un dovlecel întreg curăţat de coajă, doi morcovi, o ţelina mică, o ceapă întreagă şi un cartof.
După ce fierb toate, atât carnea cât şi legumele, scoteți-le pe o farfurie, ca să vă fie uşor să continuaţi pregătirea mesei, păstraţi zeamă de la legume. Aruncați ceapa.
Carnea se pasează cât mai bine și, ca să vă fie uşor, adăugaţi un pic de zeamă de legume şi blenderul va mixa mai repede. Dacă nu aveţi blender, tăiaţi carnea mărunt, cu un cuţit foarte bine ascuţit.
Scoateţi carnea şi puneţi-o într-un castron, în blender adăugaţi legumele, curăţaţi sâmburii dovlecelului,pentru că este mai uşor de curăţat dacă l-aţi lăsat întreg la fiert. Legumele trebuie pasate cât mai bine. Trecerea prin sită este foarte necesară, dacă aţi păsat legumele cu furculiţa.
Puneţi legumele pasate peste carnea pasată şi amestecaţi tot. Dacă vi se pare prea consistentă, mai adăugaţi zeamă, de la legumele păstrată.
Mâncarea va fi suficientă şi pentru a doua zi, aşa că puneţi întâi o cantitate atât cât mănâncă bebelușul, în castronel, în timp ce restul îl puteți păstra într-o casoletă, în frigider.
Peste mâncarea din castronel, puneţi jumătate de linguriţă de ulei de măsline, extravirgin şi, eventual, cereale de orez fără lapte. Cerealele de orez vor îngroşa puţin textura şi vor adăuga un plus de gust.
Puteţi folosi cereale Plasmon de orez care au şi adaos de legume deshidratate, sau de la Organix ori Topfer.
Din morcovul fiert, puteţi păstra o bucăţică pe care să i-o daţi celui mic, să o ţină în mână şi, eventual, să încerce să mănânce din ea, sub supraveghere atentă.
Surse foto: