Moda viitorului – haute couture între gadgeturi şi social media

“Limita este cerul” spun idealiştii, însă în privinţa modei şi a tendinţelor viitorului, universul infinit pare să fie singura limita.

Fie că este vorba despre lentile de contact active care modifică aspectul fizic al celui de lângă tine, de haine pulverizate direct pe piele sau de cipuri încorporate în materiale care să solicite îmbrăţişări de la distanţă, moda viitorului va fi definită de tehnologii avansate şi de social media în construirea identităţii de sine.

În prezent, purtam haine pentru a arăta bine sau pentru a ne proteja de condiţiile mediului. În viitor, vom fi întâmpinaţi de cele mai avansate şi creative forme de vestimentaţie, de la pelerine invizibile la materiale ce generează electricitate, tricouri pe care le poţi auzi sau mai mult, imprimate direct pe piele.

Designerii au experimentat tot timpul materialele inovatoare: dacă înainte, material revoluţionar însemna poliester sau spandex, acum apar textile care nu îşi pierd elasticitatea, textile inteligente. Un mix extraordinar de modă ireală şi tehnologie avansată, o linie de tehnologii purtabile, dacă le putem numi aşa spunem.

Deja s-au dezvoltat astfel de produse ale modei „tehnologizate”, cei de la Adidas au lansat un pantof sport ce conţine un microcip cu rol de monitorizare a terenului de sub picioare şi astfel, ajustează nivelul absorbţiei şocului în călcâie.

Pelerine invizibile & materiale pulverizate direct pe corp

Moda „îmbracă” tehnologia de mâine. La viteza pe care o au nanotehnologia, biotehnologia, tehnologia informaţională şi cea cognitivă, ne putem aştepta ca designerii să aducă pe podiumuri materiale şi textile care să le îmbine perfect: ne putem imagina cum ar fi să putem „auzi” fibrele de material, să ne facem invizibili sau să comunicăm prin haine?

Ar trebui să ne imaginăm cât mai des, pentru că în câţiva ani, va fi posibil. Progresele tehnologice din domeniul cercetării textilelor încep să redefinească simţul modei.

Aşa prezic şi cei de la Institutul de Tehnologie din Germania, care cercetează o metodă de a face lucrurile să dispară, printr-o pelerină 3D creată din cristale fotonice stratificate ce pot devia lumina în jurul unui obiect, făcându-l invizibil din exterior.

Totul se datorează ghidării undelor luminoase în jurul obiectului.

Dar mai sunt necesare câteva studii în privinţa aceasta: deocamdată, s-a produs o invizibilitate microscopică de 100 de microni pe 30 de microni, pentru a ascunde un obiect de 10 ori mai mic! Gândind la scară largă, în viitor, moda poate să ne pregătească darul invizibilităţii.

SOS – un prototip ce detectează stresul şi permite masaj de la distanţă

SOS sau Stress Outsourced este un prototip motorizat ce permite masajul terapeutic transmis printr-o reţea de legături (peer-to-peer) şi un cip Wi-Fi încorporat în manşeta.

Când cel care poartă invenţia apasă un cip ascuns în material, un semnal de atenţionare se transmite pe un site de socializare pentru a notifica membrii care pot răspunde la acest semnal de stres şi activă de la distanţă motoraşele din spatele hainei pentru a porni un masaj terapeutic!

Bineînţeles, nu poţi cere sau oferi mereu masaje, la distanţă. Acest concept tehnologic avansat permite şi comutarea pe poziţia Off, ca un fel de invisible pe Facebook.

Rolul tuturor acestor invenţii şi tendinţe futuristice este să introducă dimensiunile afective şi fizice în stilul nostru de viaţă profund influenţat de reţele sociale; deocamdată, cercetătorii MIT Massachusetts Institute of Technology se gândesc să implementeze o astfel de tehnologie în moda ceasurilor, a braţărilor şi în pernelor viitorului.

Îmbrăţişări gratuite oferite prin senzori şi transmisie Bluetooth

Cunoaştem conceptul de free hugs, nu? Ei bine, nu cred că îl ştiau prea mulţi pe cel de îmbrăţişări de la distanţă, oferite cu ajutorul tricourilor cu senzori şi transmisie Bluetooth în material. Aceşti senzori pot măsura puterea de atingere, căldura pielii şi rata bătăilor de inimă ale celui care oferă o îmbrăţişare gratuită, iar prin Bluetooth se pot transmite toate aceste date către cel care primeşte „îmbrăţişarea”. Fără să se atingă, repet.

Moda care economiseşte energia

Dacă mulţi dintre voi sunt speriaţi de ideea unor reţele sociale chiar şi pe piele, iată că există şi moda dedicată crizei de energie. Cercetătorii de la MIT din Melbourne, Australia, lucrează de zor la un material care poate genera energie către senzori de mişcare şi emiţătoare de semnal.

Motivul este nevoia asiduă de energie în industria sănătăţii şi în cea militară, în detrimentul toxicităţii bateriilor convenţionale. Experţii în inteligenţă de la MIT se folosesc de microfibre kevlar acoperite cu oxid de zinc care, atunci când sunt periate, să inducă un efect piezoelectric, adică energie electrică rezultată din presiune.

Nu ne-ar fi mare mirarea să vedem în viitor cum se poate monitoriza respiraţia copilului în timpul somnului sau emiţătorii de semnale care vor anunţa asistentele medicale despre momentul când lenjeria bolnavilor trebuie schimbată. Cel puţin, despre aceste invenţii se discută în prezent.

Fibrele materialelor viitorului se vor face auzite

Probabil că vom avea posibilitatea să auzim fibrele materialelor, au declarat cei de la Laboratorul de cercetare în domeniul electronicelor. Dacă fibrele ar fi conectate la o sursă de alimentare şi ar fi făcute să vibreze la frecvenţe sonore, am putea auzi diferite note provocate de ele.

La baza acestor descoperiri sta tot piezoelectricitatea. Oamenii de ştiinţa caută să creeze haine cu rol de microfoane foarte sensibile, pentru a înregistra şi monitoriza funcţiile corpului, sau cu rol de senzori ce măsoară circulaţia sanguvină din capilare, ori presiunea cerebrală.

Haine pulverizate direct pe piele

Hainele „Fabrican” se referă la o linie de îmbrăcăminte care se poate pulveriza direct pe pielea noastră. Ce e mai interesant este că hainele pot fi modelate, spălate şi refolosite, iar diferenţa între o haină de iarnă şi una de vară este că prima trebuie pulverizată în strat mai gros. Astfel de modele au fost prezentate deja pe podiumuri în 2010, la show-ul Science în Style Fashion din Londra, pentru a demonstra versatilitatea acestui material futuristic.

Alte concepte deja explorate sunt jachetele cu aer condiţionat (deţin în cusătura lor orificii care permit aerisirea în zilele toride de vară), puloverele rezistente la riduri sau tricourile care conţin enzime şi vitamina E pentru a stopa îmbătrânirea pielii, acestea sunt utile şi destul de interesante, în special ideea de modă futuristă antiîmbătrânire.

Altele însă, dacă ne gândim la tricourile cu îmbrăţişări de la distanţă sau rochiile-avion construite din fibre de sticlă modelate de la distanţă, nu îşi găsesc deloc utilitatea, dar merită să fie apreciate pentru creativitate. Până la urmă, moda nu înseamnă doar confort şi simţ practic obligatoriu.

Revenind la futuristele idei care îmbină tehnologia cu moda, în câteva zeci de ani putem observa un trend special de atenţie faţă de individ: cine ştie, poate vom fi capabili să privim lumea cu alţi ochi, la propriu şi la figurat, cu lentilele de contact active care permit prelucrarea imaginii unui individ şi ajustarea ei.

Poate vom fi văzuţi în spaţiul virtual şi în viaţa reală aşa cum ne conturam noi realitatea. Şi cel mai probabil, vom interacţiona din ce în ce mai mult prin modă şi gadgeturi, medii inteligente şi virtuale, chiar şi prin machiaj inteligent care se poate schimba prin reflexii ale luminii pe ten în funcţie de contextul social şi de persoanele din jur.

Haina va face pe om ceea ce omul a făcut din haine, un mod de interacţiune puternică, folosind toate mediile posibile şi imposibile. Oare vom mai face diferenţa între realitate şi imaginar, între trecut şi viitor?

Andreea Enea

Surse foto:

girl.com.au

talk2myshirt.com

rosaxmaria.blogspot.com

engadget.com

nerdapproved.com

ballcapsandneckties.blogspot.com