Nouă motive pentru a renunța la pâine

Pâinea e nelipsită din alimentația zilnică a multora dintre noi, deși nu e unul dintre alimentele cele mai sănătoase. Mare parte din pâinea care se găsește în supermarket-uri este plină de aditivi alimentari și săracă în nutrienți. Dacă nu poți renunța complet, este bine să mănânci mai puțin și să alegi pe cât posibil pâinea integrală.

Iată câteva motive de care să ții cont dacă decizi să consumi mai puțină pâine sau chiar să o elimin complet din alimentație:

Zero nutrienți.  Unul  dintre cele mai importante motive pentru a renunța la pâine, în special la cea albă, la biscuiți și alte produse asemenea este faptul că acestea nu conțin deloc nutrienții sau fibrele atât de benefice organismului. De aceea, dacă nu poți renunța la pâine, consumă cu moderație pâine integrală.

Prea multă sare. Sortimentele de pâine din comerț pe care le cumperi de obicei conțin foarte multă sare. O felie sau un sendviș din când în când nu îți vor face rău, însă dacă obișnuiești să consumi foarte multă pâine, ar trebui să iei măsuri. Redu cantitatea de pâine consumată și, implicit, cea de sodiu. Din nou, alege pâinea integrală sau, de ce nu, încearcă să prepari pâinea acasă.

Creșterea în greutate. Pâinea provoacă sigur creșterea în greutate, mai ales dacă este consumată în cantitate mare. Carbohidrații, sarea, zaharurile rafinate, conservanții, toate se adună și-ți aduc kilograme în plus. De aceea e atât de important să acorzi atenție cantității și tipului de pâine pe care o mănânci.

Riscul de boli. Fie că preferi pâinea feliată, covrigii, biscuiții sau blatul de pizza, dacă mânănci prea mult din aceste alimente îți pui sănătatea în pericol. Sănătatea este unul dintre cele mai importante motive să reduci consumul de pâine, dacă nu chiar cel mai important. Consumul excesiv de pâine poate provoca de la diabet până la presiune arterială ridicată și boli de inimă. Ai mare grijă la cantități, chiar și atunci când vine vorba de pâinea integrală.

Lipsa sațietății. Cu cât consumi mai multă pâine albă, cu atât vei avea mai multă poftă de mâncare. Acest lucru este legat direct de lipsa nutrienților din sortimentele de pâine din magazine. În schimb, pâinea integrală oferă senzația de sațietate un timp mai îndelungat. Nu o consuma însă în cantități mari, căci kilogramele în plus nu vor întârzia să apară.

Intoleranța la gluten. Foarte mulți oameni descoperă că sunt sensibili sau au chiar intoleranță la gluten. Dacă după ce mănânci pâine te doare stomacul, s-ar putea să te numeri printre ei. Consumul moderat de pâine este indicat, însă în cazul în care simți că nu-ți face bine, renunță în totalitate. Există anumite boli asociate cu intoleranța la gluten, cum ar fi celiachia.

Numărul mare de carbohidrați. Un alt motiv pentru a renunța la pâine este acela că mai toate sortimentele conțin foarte mulți carbohidrați. Fără îndoială, organismul are nevoie de carbohidrați, însă în exces fac mai mult rău decât bine. De aceea consumul moderat sau chiar deloc este indicat, în special dacă încerci să pierzi câteva kilograme.

Dependența.  Ai observat cum atunci când renunți la pâine și cereale ai permanent  senzația de foame? Ei bine, grâul pe care aceste alimente îl conțin creează dependență. Polipeptidele pătrund în sânge și se comportă precum opioidele. Acestea din urmă, ca și heroina, creează dependență. Astfel, se explică de ce e atât de greu să renunți la pâine și la alte produse de panificație.

Stări depresive. Grâul din pâine inhibă producția de serotonimă, hormon vital pentru starea de bine e organismului. Dacă te simți abătut, obosit sau mereu înfometat, atunci ar trebui să elimini complet pâinea și alte produse din grâu din alimentația ta zilnică

Cătălina Țurlan

Sursă foto: tastedriven.blogspot.ro