O lume regăsită în culori şi forme

De câte ori nu ai fost într-un muzeu şi ai rămas uimit de ce ai văzut acolo? Poate că nu ai înţeles totul, dar ai fost impresionat şi plăcut surprins de ce ai văzut. Fie că ai descoperit o nouă lume, de care poate doar ai auzit, forme de viaţă și culturi, diferite obiecte, sau poate cadre surprinse din natură, care ți se înfățișează în fața ochilor, prin culoare.

Am întocmit această listă pe baza popularităţii muzeelor şi a operelor de artă celebre care se află în proprietatea lor. Deci, atunci când te gândeşti să îţi planifici următoarea vacanţă  sau călătorie, ţine cont şi de muzeele ce se află în acea zonă şi mergi să le vizitezi.

Muzeul Louvre, Franţa

Muzeul Luvru este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, fiind frumos nu doar pe interior, ci îşi prezintă farmecul său omniprezent vizitatorului obişnuit.

Construit iniţial ca cetate în Franţa în timpul lui Filip al II-lea, acum adăposteşte peste 35,000 de obiecte din timpuri preistorice până în zilele moderne.

Deşi este cunoscut mai mult pentru secţiunea de artă şi sculptură, muzeul Luvru, în afara faptului că a devenit casa Mona Lisei lui Leonardo da Vinci, întâlnim şi antichităţi egiptene şi din est, sculpturi romane, greceşti şi etrusce, forme islamice de artă şi altele.

Muzeul Luvru este, probabil, tot mai atrăgător pentru oameni datorită tuturor controverselor pe care le-a suportat.

Muzeul a fost revendicat de mai multe rase, inclusiv de către evrei, dar a rămas în final francezilor, în capitala lor. Cu Luvrul, stând în picioare, nu vei duce lipsă de locuri pe care să le vizitezi în călătoria ta prin Paris.

Muzeul Britanic, Londra

Găzduit în una dintre cele mai mari atracţii turistice arhitecturale din Marea Britanie, tot ceea ce se găseşte în acest muzeu reprezintă unul dintre cel mai bun procese de colectare din toate timpurile, întinzându-se de-a lungul a două milioane de ani de istorie umană.

Vei găsi artă şi antichităţi de la culturi antice şi până în prezent. Intrarea este liberă.

Muzeul Vaticanului, Roma

Muzeul Vaticanului este unul dintre cele mai mari muzee, devenit peste secole complexul celor mai mari muzee din întreaga lume deţinând una dintre cele mai importante colecţii ale lumii. Acesta este format din apartamentele papale ale Palatului Apostolic medieval.

Aici se află Capela Sixtină a lui Michelangelo, situată lângă Bazilica Sf. Petru, dar se regăsesc şi operele celor mai mari artişti ai Renaşterii.

Muzeul Guggenheim din Bilbao, Spania

Muzeul Guggenheim din Bilbao găzduieşte cele mai mari opere de artă ale secolului XX,  fiind un proiect al arhitectului american Frank O. Gehry.

Acesta a devenit cunoscut în scurt timp datorită picturilor care se află pe zidurile sale, expozițiile din cadrul muzeului se schimbă frecvent, pentru că majoritatea pieselor de artă expuse sunt din secolul XX. Este probabil, de departe, construcția cel mai ușor de recunoscut din acest oraş.

Muzeul Prado, Spania

Muzeul Prado din Spania este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Madrid, datorită colecţiei variate a operelor de artă. Colecţia permanentă ce se află în acest muzeu este una dintre cele mai mari din întreaga lume.

Aceasta este formată din aproximativ 9000 de tablouri, 1000 de monede şi medalii, 2000 de tipărituri şi aproximativ 2000 de obiecte decorative. Puteţi vedea aici operele lui El Greco, Velazquez, Goya şi Murillo.

Ermitajul, St-Petersburg

În acest muzeu, care se află în inima oraşului Sankt-Petersburg, se găsesc peste trei milioane de capodopere ale lumii. Găsim aici numeroase piese ale antichității, o colecție de opere de artă europene a perioadei clasice, printre cele mai frumoase din lume, alături de cea a muzeului Luvru, din Paris și a muzeului Prado, din Madrid.

Printre operele expuse putem admira picturi ale maeștrilor olandezi și francezi, precum şi cele ale lui Rembrandt, Rubens, Matisse și Paul Gauguin. De asemenea, aici puteţi vedea o pictură în ulei a lui Leonardo da Vinci, dar și 31 de picturi ale lui Pablo Picasso.

Clădirile ce adăpostesc muzeul reprezintă unul dintre principalele ansambluri ale centrului Sankt-Petersburgului, ansamblu ce este inclus în patrimoniul mondial al UNESCO.

Muzeul Metropolitan de Artă din New York

Aflat în centrul oraşului New York, Muzeul Metropolitan de Artă este imens, iar scopul principal al acestuia este cel de a colecta, păstra, de a studia, expune, şi de a stimula cunoaşterea şi aprecierea pentru numeroasele opere de artă care reprezintă spectrul de realizare umană în mod colectiv, la cel mai înalt nivel al calităţii, totul pentru a fi prezentat puplicului. Aici poţi vedea opere de artă din Antichitate şi până în secolul XX.

Organizarea unei vacanţe începe prin documentare, aşadar ce îţi mai rămâne de făcut în acest moment este să te decizi unde vrei să mergi şi ce muzeu, dintre acestea, ţi-ai dori să vizitezi.

Cristina Cristinescu

Surse foto:

time.com

1000lonelyplaces.com