Ochiul bionic, mijlocul orbilor de a vedea lumea

Dacă ar fi să spuneți care dintre cele cinci simțuri este cel mai important pentru om, o mare majoritate dintre voi ați alege simțul văzului pentru că, pe bună dreptate, viața fără de acest simț nu ar avea nicio formă și nicio culoare, ar fi un mister mult mai mare decât ceea ce este și am fi dependeți de anumite obiecte pentru a ne integra în societate.

Cumplită este situația în care ochii ne sunt afectați de o boală, iar metodele de vindecare nu se găsesc. Multe boli duc chiar la orbire și de acolo totul devine negru.

Însă, pe zi ce trece, lumea se mișcă, lucrurile evoluează, iar imposibilul devine posibil atunci când mai multe minți se concentrează pentru o cauză. Așa s-a născut o nouă descoperire tehnologică în domeniul sănătății, iar bolile care nu aveau șansă să se vindece au fost trecute pe lista celor curabile. Acesta este cazul ce a afectat o mare parte din populație: orbii.

Persoanele care s-au născut cu această afecțiune sau care au ajuns în acest stadiu din diferite motive, se pot bucura de aceasta nouă invenție: ochiul bionic.

Ce este ochiul bionic?

O echipă de cercetători americani a adus în atenția lumii ochiul bionic, care va reda văzul bolnavului.

Pe înțelesul tuturor, acesta este o cameră video de doar câțiva milimetri (de mărimea unui bob de mazăre) care fixează pe globul ocular și se „conectează” la sistemul nervos central. Acest implant va transmite imagini de-a lungul nervului optic la creier, restabilind astfel contactul părții vătămate de boală sau de un accident, cu creierul.

Acest dispozitiv a înregistrat un mare succes în USA și deja a fost aprobat pe piața europeană.

Rezultatele ochiului bionic

Ce părere au pacienții?

Pacienții rămân înmărmuriți când văd pentru prima dată sau după o perioadă îndelungată, ceva ce pentru ceilalți poate fi un lucru banal. Treptat, pacientul începe să identifice sursa de lumină, iar pe zi ce trece vederea, vederea se îmbunătățește.

Bucuria de pe fețele acestora este de nedescris. Atunci se vede adevărata realizare a cercetătorilor americani, când chipul celui ce și-a pus credința într-un obiect de acele dimensiuni radiază de fericire, cuprinși de emoții.

Ce spun chirurgii oftalmologi?

Aceștia recunosc că nu este o sarcină ușoară să facă implantul, însă rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare. Mulți dintre chirurgii români așteaptă ca tehnologia să fie introdusă în clinici, în următoarele luni.

Cercetătorii caută în permanență noi metode de a îmbunătății acest dispozitiv pentru ca acesta să ajungă să îndeplinească, ca un ochi normal, toate funcțiile, iar în câțiva ani acest implant va fi accesibil oricui, devenind un dispozitiv comun.

Alexandra Ghiță