Organizează-ţi eficient garderoba

Tentaţia de a ne cumpăra mereu haine noi vine şi din starea aceea de nemulţumire pe care o avem când deschidem uşile dressing-ului nostru. Sunt atâtea lucruri acolo, mai noi sau mai vechi şi ni se pare că, totuşi, nu avem hainele potrivite.

Din acest motiv, atunci când ajungem într-un magazin de haine unde toate articolele sunt puse pe culori, stiluri, în combinaţii potrivite ni se pare că vedem exact ce ne trebuie şi ne precipitam să le şi cumpărăm. Hainele însă ajung în acelaşi dressing, de acasă, unde se amestecă în peisaj şi se poate întâmpla, ca peste ceva vreme, să păţim acelaşi lucru.

Hai să vedem cum ne putem organiza garderoba, ba chiar cum putem să o optimizăm. În acest fel putem face şi ceva economii, putem să dăm un aer nou ţinutelor noastre, din haine pe care le avem deja şi face ordine într-un loc unde umblăm, de câteva ori pe zi.

Prima dată scoateţi absolut tot ce aveţi în dressing – fie pe pat, fie jos, pe o pătură sau direct pe covor. Astfel dressingul sau dulapul va rămâne gol şi aţi putea profita de moment să ştergeţi cu o lavetă curată şi cu un spray împotriva prafului, toate rafturile şi suprafeţele din dressing.

Scoateţi din maldărul de haine pe cele despre care nici nu vă mai amintiţi de când nu le-aţi mai purtat. Faceţi o evaluare obiectivă, dacă le veţi mai purta vreodată, probaţi-le şi daţi un verdict.

Dacă nu vă stau bine şi nu vă mai simţiţi ok să le purtaţi, puneţi-le în pungi/cutii şi fie le puteţi dona unor oameni care ar avea nevoie de ele (după ce le sortaţi, le şi spălaţi înainte de donare, donaţi haine care se pot dona, nu lenjerie intimă, nu haine de ocazie cu mult sclipici şi nici pe cele rupte, sau cu nasturi lipsă) sau dacă sunt articole pe care le puteţi valorifica pentru bugetul vostru, pozaţi-le frumos şi le puteţi vinde pe site-uri specializate.

Dintre hainele rămase, încercaţi să stabiliţi nişte categorii, în funcţie de utilizare, haine sport, haine de birou, pe care să le aranjaţi ca atare şi să le delimitaţi, un spaţiu clar de depozitare în dulap.

Hainele care trebuie călcate, este bine să le ţineţi pe un raft separat, sau într-o cutie în aşteptare, pentru momentul când veţi avea timp să le călcaţi. Dacă sunt prea mototolite, sfatul meu este să le mai spălaţi o dată şi apoi să le călcaţi.

Păstraţi-vă, pe rafturile cele mai accesibile, hainele pe care le purtaţi cel mai des, nu are sens să păstraţi vara pulovere de iarnă, pe primul raft. Vara lăsaţi tricourile pe acest prim raft şi puloverele urcaţi-le pe rafturile de sus sau chiar puneţi-le în cutii/pungi pe care le puteţi păstra şi în alte zone din casă.

Faceţi o selecţie critică şi în lenjeria intimă şi şosete/ciorapi, pe care e bine să le ţineţi în sertare separate sau în cutii. Tot ce este lărgit, uzat, rupt, îngălbenit de atâtea spălări sau decolorat, este bine să fie aruncat.

Identificaţi hainele preferate şi puneţi-le cam în aceeaşi zonă din dulap, pe umeraşe eventual – exemplu: jeans-ii preferaţi cu bluza care vă sta cel mai bine şi cureaua sau eşarfa asortată. În felul acesta aveţi şi sursa de inspiraţie pentru acele zile când nu ştiţi cum să vă îmbrăcaţi.

Profitaţi de acest moment pentru a proba diverse combinaţii de haine, încercaţi suprapuneri pe care nu le-aţi mai încercat, de exemplu clasica voastră cămaşa de birou, pe care de obicei o purtaţi cu acelaşi costum, o puteţi proba cu un maieu alb pe dedesubt, lăsaţi cămaşa deschisă câţiva nasturi, să se vadă şi maieul şi combinaţi cu o fustă colorată, într-o culoare chiar puternic contrastantă.

Adăugaţi şi un colier sau o eşarfă şi cred că puteţi descoperi o nouă ţinută. Sau dacă obişnuiţi să purtaţi cămaşa respectivă băgată în pantaloni sau în fusta, faceţi o probă cu ea scoasă şi cu o curea în talie.

Dedicaţi-vă această zi pentru teste şi probe şi sigur veţi identifica măcar trei ţinute noi, la care nici nu v-aţi gândit că le aveţi deja în dulap.

După ce aţi terminat tot, grupaţi hainele şi stabiliţi, pe fiecare raft, ce veţi pune. Pe umeraşe aşezaţi grupat cămăşi, fuste, pantaloni. Eşarfele se pot tot pe un umeraş, mai multe, pliate şi atârnând, încap cam 5-10 eşarfe pe un umeraş.
La sfârşit faceţi-vă o poză pe care să o păstraţi şi să vă motiveze să păstraţi această ordine.

Ana Maria Tătucu

Surse foto:

sheknows.com

teamsupport.com