Papiloamele cutanate sunt mici excrescenţe de culoarea pielii, care apar de obicei pe pielea gâtului, a decolteului şi în zona axilelor. Ele se pot înmulţi o dată cu înaintarea în vârstă, cu purtarea unor lănţişoare care ne traumatizează pielea şi creşterea greutăţii.
Papiloamele sunt de origine virală, fiind cauzate de virusul HPV (virusul papiloma uman). Ele nu sunt dureroase, dar se pot irita prin folosirea anumitor bijuterii sau haine. În unele cazuri, papiloamele se pot rupe şi pot sângera, dar acesta nu este un motiv grav de îngrijorare.
Principala problemă prezentată de papiloame este că, lăsate netratate, ele se pot înmulţi. Cea mai rapidă şi eficientă metodă o reprezintă electrocauterizarea, o procedură care poate dura chiar şi 10 minute, în funcţie de cât de mult papiloame trebuie să tratăm. Procedura se efectuează doar de către un medic dermatolog, care utilizează o anestezie locală.
În timpul unui consult dermatologic se poate face electrocauterizarea a până la 30 de papiloame, în funcţie de mărimea şi poziţia lor. Îndepărtarea papiloamelor se realizează cu ajutorul unui electrocauter, iar acestea revin mult mai greu decât atunci când procedura se realizează cu laserul. În timpul electrocauterizării pot apărea mici sângerări deoarece aceste excrescenţe tisulare sunt hrănite de câte un vas de sânge, a cărui mărime determină şi mărimea papilomului.