Persoanele dezagreabile preferă câinii agresivi

Faptul că ai un câine agresiv nu este întotdeauna un semn al dorinţei de dominare sau delincvenţă. Un studiu efectuat de Facultatea de Psihologie de la Universitatea din Leicester a descoperit că oamenii mai tineri care sunt dezagreabili sunt mai susceptibili prefera câinii agresivi, confirmând convenţionala zicală conform căreia câinii se potrivesc personalităţii stăpânilor.

Cercetătorii au descoperit că nivelul scăzut de agreabilitate a fost cel mai bun predictor al preferinţei pentru câinii foarte agresivi, precum rasa „bull terrier” sau „boxer”. Oamenii cu un nivel scăzut de agreabilitate nu sunt interesaţi de starea de bine a celorlalţi şi pot fi consideraţi suspecţi, neprietenoşi sau competitivi.

Cu toate acestea, studiul nu a găsit nicio legătură între a placea un câine agresiv şi comportramentul delincvent sau posibilitatea de a place un câine agresiv să fie o aparenţă, pentru a ieşi în evidenţă sau a atrage parteneri romantici.

Dr. Vincent Egan, cercetătorul principal al studiului, a afirmat: „Tipul acesta de studiu este important, ipotezele nu reprezintă întreaga perspectivă. Se presupune că stăpânii câinilor agresivi (sau a celor percepuţi ca fiind agresivi) sunt evidenţiaţi ca fiind antisociali. Dar noi nu am găsit persoane care au exprimat preferinţa pentru câini agresivi şi care să fi comis mai multe acte delincvente sau să iasă în evidenţă foarte mult. Cu toate acestea, am găsit că preferinţă pentru un câine cu o reputaţie agresivă a fost legată de vârsta tânără şi de nivelul scăzut de agreabilitate (de exemplu, a fi mai puţin preocupat de nevoile altora şi a deveni cu rapiditate ostil).”

Studiul a analizat motivele pentru care unele persoane preferă rase de câini agresivi. Profesorul Egan a explicat:

„Comportamentul uman implică dorinţa de a ieşi în evidenţă şi de dominaţie şi din punctul de vedere evolutiv, acest lucru ajută la găsirea partenerilor. Personalitatea influenţează, de asemenea, o foarte mare parte din comportamentul nostru. Analizându-le concomitent, putem afla dacă fiecare dintre ele a avut o influenţă asupra atracţiei faţă de câinii agresivi sau dacă una a fost cauza celeilalte.

Am fost surprinşi că efortul de cucerire nu a avut nicio influenţă aici, dar cred că ar putea fi din cauză că am analizat un interval larg de vârste. Preferinţa pentru un câine non-agresiv poate arăta, de asemenea, un anumit tip de persoană; a placea un câine labrador pedigree sau un pudel poate arăta la fel de mult despre o persoană ca şi cel de a avea un pitbull.”

În cadrul studiului, participanţii au indicat preferinţa lor pentru diferitele tipuri de câini şi au completat teste psihologice. Câinii au fost evaluaţi independent în funcţie de gradul de agresivitate perceput de oameni. „Bull-terrierii” au fost evaluaţi ca fiind cei mai agresivi, urmaţi de „boxeri”, „retrieverii” şi „cocker spaniel” sunt rase evaluate ca fiind mai puţin agresive.

Analizând cele descoperite, echipa de cercetare a constatat că anumiţi factori de personalitate indică preferinţa pentru percepţia câinilor ca fiind mai agresivi. Nivelul scăzut de agreabilitate şi nivel ridicat de conştiinciozitate au fost identificate ca fiind legate de preferinţa pentru rasele de câini agresivi.

Surprinzător, rezultatele au indicat un efect mic, ceea ce sugerează că cei care au preferat câinii agresivi au arătat semne de conştinciozitate – a fi atenţi, grijulii şi încrezători cu privire la acţiunile lor. Acest lucru contrazice percepţia că stăpânii de câini agresivi sunt întotdeauna iresponsabili.

Dr. Egan a adaugat: „Aceste rezultate legate de conştiinciozitate au fost neaşteptate, dar efectul este unul mic şi necesită reluarea într-un grup diferit de oameni. Studiile de acest gen tind să vizeze un anumit interval de vârstă, care poate duce la exagerarea concluziilor care nu se aplică pe parcursul întregii vieţi, deci credem că un stereotip este întotdeauna adevărat, întrucat poate fi adevărat numai în anumite condiţii. Studiul nostru a vizat un interval larg de vârste.

Am fost surprinşi să găsim o mică asociere între preferinţa pentru câini agresivi şi conştinciozitate mare (de exemplu, evaluarea şi urmărirea regulilor). Oricum, câinii preferă, de asemenea, regulile şi limitele lor. Noi credem că trainingul câinilor inteligenţi ar putea fi plăcut şi benefic atât pentru câini, cât şi pentru stăpâni.”

Sursa: ScienceDaily

Iulia Bercaru

Surse foto:

imagenesygraficos.com

www.letocar.com