Tendinţele anului 2012 în materie de ceasuri bărbăteşti

Dacă în ceea ce priveşte moda, tendinţele în make-up sau coafura suntem mai familiarizaţi cu noul trend şi prezentările de sezon, trebuie să ştim că şi în privinţa ceasurilor bărbăteşti există un trend care se schimbă de asemenea de la an la an.

Cunoscut fiind faptul că cea mai mare industrie în materie de orologerie se afla în Elveţia, care după cum se vede nu este numai patria ciocolatei, poate că de acolo ar trebui să ne inspirăm şi când vine vorba despre tendinţele pentru ceasurile bărbăteşti.

Poate nu mulţi dintre noi ştim însă că în Elveţia se organizează anual cea mai importantă expoziţie mondială de bijuterii şi ceasuri, numită sugestiv Baselworld. Aşa cum deducem din titlu, oraşul care o găzduieşte este Basel, întregul complex adunând laolaltă peste 1800 de expozanţi din întreaga lume. Este lesne de înţeles de ce trendul în materie de ceasuri porneşte astfel de la Basel.

Bucurându-se de un succes răsunător chiar şi în vremuri de restrişte, industria eleveţiană de ceasuri confirma că anul 2011 a adus cele mai mari profituri, fiind de altfel anul de glorie al acestei industrii.

În aceste condiţii, nu putem decât să ne lăsăm pe mâna artiştilor aflaţi la salonul Baselworld şi să sperăm că şi pe mâna noastră vă sta unul dintre minunatele exponate, precum:

Bell&Ross Vintage BR 126, negru care aşa cum îi spune şi denumirea, este un ceas în stil vintage, cu pregnant aspect masculin, poate chiar milităresc. Brăţara este confecţionată din metal şi în ciuda senzaţiei de ceas gen army este un accesoriu ce poate fi purtat zilnic, având şi un aer sexy.

Brequet Chronometrie 10 Hz, nu este neapărat un ceas cronograf ci este apreciat pentru precizia în ceea ce priveşte indicarea orei şi calendarului. În acest model se contopesc foarte bine cele două stiluri, clasic şi ultra-modern, fiind apreciat deopotrivă de generaţii mai vechi sau mai noi.

Breitling Chronomat GMT 44 este o piesă complexă a cărui transformare s-a realizat în funcţie de cerinţele cumpărătorilor. În prezent se realizează modele de dimensiuni mai mici, având o brăţară de până la 44 mm lăţime.

Bulgari Chronosprint Endurer este un model a cărui producţie a fost întârziată câţiva ani. Face parte din colecţia Daniel Roth şi este un ceas masiv, cu brăţara metalică similară celei de pe un orologiu Audemars Piquet Royal Oak.

Devon este un ceas potrivit pentru iubitorii de mecanică, care au acum la dispoziţie acest model unde pot vedea întreg mecanismul de funcţionare. Acum există mai multe opţiuni de culoare şi se fabrică în dimensiuni mai mici.

Hamilton Pan Europ este un model masculin, cu faţă neagră şi design elegant. În anul 2011 a fost vândută varianta cu cadran albastru, succesul acesteia stând la baza modelului de anul acesta.

Hublot Classic Fusion Tourbillon este un model aparţinând unei mărci renumite, în stilul clasic elegant, pretabil unei clase sociale înalte.

Seiko Astron Watch este regele în ceea ce priveşte stilul sport, high-tech. Este un model care te va ajuta oriunde te-ai afla, fiind exact, indiferent de locaţia de pe glob, datorită semnalului de sincronizare GPS.

Zenith Doublematic este un ceas bărbătesc „pilot” cu multe funcţii, accesoriu care atrage nu datorită aspectului cât mai ales al utilităţii sale.

Chiar dacă aceste modele par inaccesibile pentru unii dintre noi, fiind vorba de mărci de ceasuri bărbăteşti consacrate cu preţuri pe măsură, ne putem ghida după stilul şi funcţionalitatea lor atunci când alegem alte mărci mai accesibile.

Tendinţa în materie de ceasuri bărbăteşti pleacă din Elveţia, modelele prezentate anterior putând servi drept sursă de inspiraţie şi pentru alţi producători sau purtători, de ce nu. Pe care l-ai alege?

Iuliana Alina Chiriac