Te trezeşti într-o dimineaţă decis că vrei să-ţi începi propria afacere. Excelent! Bine ai venit în minunata lume a antreprenorilor! Un număr din ce în ce mai mare de angajaţi doresc să îşi părăsească locurile de muncă şi să devină proprii lor şefi.
Întrebarea care se ridică ar putea să fie: cum poți deveni un antreprenor? De ce ai nevoie ca să îți începi propria afacere și să reuşeşti?
Decizia de a deveni antreprenor este doar primul pas al unei lungi călătorii. A începe propria afacere implică planificare, pregătire şi nenumărate demersuri pentru a obţine aprobările necesare. Iată câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le ştii, ca să nu te arunci în necunoscut.
Să ştii ceea ce vei face. Când iei decizia de a începe o afacere, prima întrebare la care trebuie să răspunzi este “Ce anume vei face și în ce domeniu?” Vei intra într-un MLM? Vei vinde diverse articole pe internet? Vei cumpăra o oportunitate de afacere? Vei deschide o pizzerie? Sunt atât de multe opţiuni şi atâtea posibilităţi de afaceri, încât e foarte greu să decizi care e afacerea potrivită pentru tine.
Dan Ramsey sugerează 10 paşi pentru a decide ce afacere să începi:
1. Enumeră cinci lucruri pe care le faci cel mai bine.
2. Gândeşte-te cum ar putea beneficia ceilalţi de cunoştinţele şi de abilităţile tale.
3. Învaţă cum să le oferi oamenilor ceea ce îşi doresc.
4. Apreciază obiectiv valoarea serviciilor pe care le poţi oferi celorlalţi.
5. Afla cine mai oferă servicii similare.
6. Învăţa din succesul celorlalţi.
7. Învăţa din greşelile celorlalţi.
8. Planifică-ţi propriul succes.
9. Fă mici greşeli.
10. Bucură-te de ceea ce faci şi de cum faci.
De ce ai nevoie ca să începi? După ce te-ai hotărât ce vei face, următorul pas este să afli cum. Ai abilităţile necesare pentru afacerea respectivă?
De exemplu, dacă vrei să începi o afacere în domeniul cateringului, chiar ştii să găteşti sau poţi găsi pe cineva care să gătească pentru tine? Dacă îţi doreşti o afacere online, cunoşti conceptele folosite în acest domeniu, te descurci bine în utilizarea calculatorului?
Fă o listă cu ceea ce crezi că e nevoie pentru afacerea ta şi de ce ai tu nevoie pentru că afacerea să reuşească. E posibil să ai nevoie de informaţii despre afacerea pe care doreşti să o începi, poate ai nevoie de anumite abilităţi sau certificări sau poate e necesar să achiziţionezi anumite echipamente.
Verifică dacă ai tot ceea ce îţi trebuie (certificări, cunoştinţe etc.) şi dacă nu, planifică-ţi cum să le obţii.
Care sunt prevederile legale pe care trebuie să le respecţi? Unul dintre primele lucruri de care trebuie să te asiguri atunci când începi o afacere este să verifici dacă îndeplineşti toate cerinţele legale pentru că afacerea ta să fie funcţională.
De câţi bani ai nevoie ca să începi? Aceasta este o întrebare de bază cu un puternic impact asupra afacerii pe care o vei porni. Una e să îţi doreşti o afacere şi altceva e să ştii dacă îţi permiţi realmente să începi o afacere.
Dacă visezi să-ţi deschizi un restaurant, dar nu ai decât 5000 de lei în cont şi nu crezi că vei putea obţine un împrumut de la bancă, un membru al familiei sau un investitor, atunci e cazul să-ţi temperezi ambiţiile antreprenoriale până când situaţia ta financiară se îmbunătăţeşte.
Aşadar e necesar să cunoşti suma de bani necesară pentru a începe afacerea pe care ţi-o doreşti.
Câţi bani vei câştiga? Profitul afacerii tale va depinde de atât de mulţi factori, încât va fi foarte dificil să faci o estimare corectă referitoare la suma pe care o vei câştiga. De multe ori cifrele diferă şi nu vei putea şti decât dacă încerci.
Totuşi, dacă ai măcar nişte cifre estimative, te poate ajuta. O sumă estimată la o valoare ridicată te poate determina să te străduieşti mai mult, în timp ce o valoare modestă te poate face să înţelegi care sunt parametrii unui venit acceptabil.
De unde poţi primi ajutor? Uneori, indiferent cât de mult te-ai strădui, pot apărea momente când ai nevoie de un sfat sau de un ajutor referitor la strategiile pe care vrei să le urmezi. Mai ales dacă în afacerea pe care ai întreprins-o eşti singura persoană implicată, poţi fi foarte uşor depăşit de deciziile pe care trebuie să le iei ca mic întreprinzător.
Având pe cineva care să te sfătuiască, să te ghideze sau chiar să te introducă unor clienţi, este o adevărată mană cerească.
Cum intenţionezi să abordezi segmentul de piaţă pe care ţi l-ai propus? Cea mai mare greşeală pe care o poţi face atunci când începi o afacere, este să presupui că toţi clienţii se vor îmbulzi să cumpere de la tine.
N-o vor face şi şansele sunt foarte mari ca tu să trebuiască să munceşti din greu pentru a-ţi găsi clienţii şi a le spune despre produsul tău.
Printre micii întreprinzători de comerţ online, este cunoscut faptul că, atunci când îşi lansează un site, se aşteaptă să câştige bani chiar din ziua următoare, însă sunt dezamăgiţi să vadă că prima lor vânzare se concretizează abia după 6 luni.
Când începi o afacere, este esenţial să ştii care este segmentul de piaţă căruia i te adresezi şi cum poţi aborda potențialii clienţi. Pentru această problemă, cel mai util este să îţi întocmeşti un plan de afacere.
Cum poţi să începi? Acesta este pasul când treci de etapa de informare şi planificare şi, efectiv începi afacerea. În această etapă trebuie să verifici că ai absolut tot ceea ce îţi trebuie pentru a începe afacerea (forme legale, permise etc.)
Tot acum, stabileşti valoarea finală a preţurilor şi te asiguri că preţurile tale nu sunt mult prea mari faţă de competitori şi, totodată, că îţi acoperă cheltuielile.
Ce poţi face pentru a-ţi îmbunătăţi muncă? Tehnologia ar trebui să fie cel mai bun prieten al tău. Cum te pot ajuta calculatoarele să-ţi măreşti profitul? Sunt anumite programe care îţi pot mări capacitatea de producţie?
Fii deschis la inovaţiile tehnice şi află cum pot fi folosite în beneficiul tău.
Strategia de retragere. Nimeni nu începe o afacere cu gândul să renunţe. Să ai pregătită o strategie de retragere, nu înseamnă că renunţi, însă trebuie să ştii când e necesar să spui “adio” şi în ce circumstanţe vei spune “adio”.
A te gândi la o strategie de retragere în timpul în care îţi deschizi o afacere, nu este o dovadă de pesimism, ci este o dovadă a unei planificări inteligente.
O strategie realistă de retragere este o componentă esenţială a unui plan de afaceri.
Succes!
Iulia Ioniță
Sursa foto: