Portret cu tușe de culoare: make-up artist Mirela Vescan – interviu

Noi credem că nu am putea să avem o viață la fel de veselă dacă nu am percepe culorile. Imaginați-vă doar o zi monocromatică prelungită la nesfârșit! Artiștii par să vadă altfel culorile, iar pentru ei nuanțele și posibilitățile de îmbinare sunt infinite, de aceea mirajul lor și-a făcut loc și în anumite zone ale stilului, menite să ne înfrumusețeze, precum este cea a machiajului.

Despre cum se îmbină culorile, dar și despre cum se dedică un make-up artist veritabil unei meserii atât de intense, ne-a vorbit Mirela Vescan, cunoscută deja publicului larg, tocmai datorită profesionalismului său și a proiectelor în care s-a implicat, de-a lungul timpului.

ISM: La ce vârstă v-ați descoperit interesul pentru machiaj și cum vă amintiți că decurgeau primele încercări și jocuri cu fardurile?

Mirela Vescan, make-up artist: Eram într-o tabără la mare, prin clasa a cincea când am fardat o colegă, pentru că mi se părea foarte frumoasă şi vroiam să fie şi mai frumoasă. Nu ştiam exact ce ar trebui să fac, am folosit un fard bleu sidefat şi a ieşit foarte bine. Îmi amintesc faptul că ei i s-a părut că machiajul a durat o veşnicie şi credea că am pus foarte mult fard. În realitate, era o textură fără prea mare putere de acoperire şi a trebuit să aplic în mai multe straturi.

ISM: Cum credeți că ați reușit să faceți din pasiunea dvs. o reală carieră, ați urmat cursuri, școli de specializare?

M.V: Am patru diplome de specialitate însă ceea ce ştiu am acumulat înainte și după toate şcolile pe care le-am urmat. La noi în familie toată lumea a învăţat toată viaţa şi fiecare carte sau revistă citită m-a ajutat.

ISM: Ce hobby-uri aveți în timpul liber și ce vă place să faceți când nu lucrați?

M.V: Fac foarte multe lucruri în timpul liber, citesc, mă văd cu prietenii, plimb căţeii, fac shopping. Îmi place mineralogia şi când prind o oră liberă mai învăţ ceva. Sunt dintotdeauna cinefila şi nu-mi scăpa nici un film. Merg la teatru. Sunt fericită că am reuşit să văd Egoistul.

ISM: Considerați că este necesar și un alt tip de pregătire într-un domeniu artistic, precum artele plastice, de exemplu, pentru că ulterior să poți aborda machiajul profesional? În ce sens?

M.V: Machiajul este complex şi are legătură cu tot, nu poţi să izolezi machiajul, el face parte din viaţa noastră, din arta, din desen, din istorie, din film şi din showbiz. Să practici machiaj trebui să cunoşti bine trei lucruri: culoarea, anatomia feței, alternanța texturilor. Dacă înţelegi și le stăpâneşti, poţi merge mai departe.

ISM: Care sunt particularităţile și experiențele care credeți că vă diferențiază, ca make-up artist, de alți profesioniști din domeniu?

M.V: Eu pot să vorbesc despre mine, eu am multe activităţi legate de machiaj, scriu, vorbesc, propun, predau, fac demonstraţii, lucrez mult, am şedinţe foto, prezentări de modă, filmări etc. Am făcut foarte multe activităţi pe lângă machiaj, dar toate legate de machiaj şi cred că dacă te diversifici, în timp, îţi schimbi structura de machior-tehnician şi devii make-up artist, repet, în timp.

ISM: Ați machiat multe personalități din viața publică. Ce vă place cel mai mult în interacțiunea cu acești oameni?

M.V: Încrederea pe care o simt din partea lor. Întotdeauna am stat bine la capitolul comunicare şi cred că asta m-a ajutat mult. Cum spuneam, machiajul are nevoie să fie multivalent iar un make-up artist trebuie să fie un fel de cameleon care jonglează printre stiluri şi se adaptează fiecărui personaj fardat, în parte. Cel mai mult îmi place că nu mă plictisesc niciodată.

ISM: Există un make-up artist internațional pe care îl apreciați? De ce?

M.V: Îmi place foarte mult Pat McGrath pentru că este creativă, a creat un stil şi a format o echipă bună. M-au ajutat foarte mult cărţile lui Jean Pierre Fleurimon, Kevin Aucoin şi îmi place mult stilul curat al lui Dick Smith.

ISM: Vorbiți-ne puţin despre proiectele în care sunteți implicată în prezent.

M.V.: Eu sunt make-up artist Rimmel London de 12 ani, am o colaborare cu trustul Intact pe consiliere stil, predau machiaj la Intact Media Academy, am un modul foarte bun cu o metodă foarte bună pe care am dezvoltat-o singură şi am elevi foarte buni. Acum am făcut o pauză pentru că am filmări cu Next Top Model 3 şi nu prea mai este loc de altceva. După filmări am un proiect nou, legat de machiaj, dar puțin diferit.

ISM: Cum decurg lucrurile atunci când vine vorba de a vă machia chiar pe dvs.? Vă folosiți deseori propria imagine din oglindă pentru a căuta inspirație?

M.V: Eu mă fardez fără oglindă, în două minute, dimineaţa. Dacă am filmări, atunci mă fardez chiar cinci minute, cu oglindă.

ISM: Ce părere aveți despre tendințele în materie de machiaj? În ce măsură le urmați și în ce măsură vă puneți amprenta stilistică personală, asupra lor?

M.V: Tendinţele sunt foarte importante, ele sunt rezultatul evoluţiei societăţii. Am nevoie de tendinţe, de re-tehnologizari, de noutăţi, îmi place să fiu “update”. Mă agită oamenii conservatori, fug de ei, nu mai răspund la telefon.

Pentru instilulmeu.ro – Adelina Turcu