Pregătiţi-vă cămara pentru iarnă

Deja a venit toamna şi în curând va trebui să ne luăm rămas-bun de la fructele şi legumele cu care ne-am obişnuit în perioada verii. Pentru a putea totuşi să mai păstrăm o amintire din acestea, precum şi din bogăţia de fructe şi legume de toamnă, putem apela la metoda conservării lor. Fie că preferăm compoturile, gemurile sau zacusca, conservele de toamnă trebuie preparate cu mare grijă pentru a putea rezista pe toată perioada iernii. Mai jos veţi găsi câteva sfaturi care vă vor ajuta să preparaţi nişte conserve sănătoase şi gustoase.

1. Sterilizaţi ustensilele pe care le folosiţi pentru preparare, precum şi borcanele în care urmează să fie puse murăturile.

2. Spălaţi foarte bine legumele şi fructele cu apă rece şi lăsaţi-le la uscat.

3. Cand fierbeţi saramura sau amestecul cu oţet, e recomandat să adăugaţi în acesta frunze de ierburi aromate – cimbru, ţelină, pătrunjel, mărar şi mirodenii – cuişoare, frunze de dafin, seminţe de anason.

4. Pentru ca legumele să rămână crocante, tari, puneţi printre ele frunze de vişin sau hrean, rădăcină de hrean, frunze de viţă de vie, după ce le-aţi spălat şi lăsat la uscat.5. Aşezaţi ultimul strat de legume şi conservanţi astfel încât să le acopere saramura cu 2-3 centimetri, iar până la marginea de sus a borcanului să mai rămână 1,5- 2 cm spaţiu gol (în funcţie de mărimea borcanului). În cazul în care turnaţi saramura fierbinte, aceasta trebuie să ajungă până foarte aproape de gura borcanului întrucât după răcire apa mai scade.6. Turnaţi saramura încet ţinând borcanul puţin înclinat pentru a favoriza ieşirea aerului din el. În cazul în care turnaţi saramura fierbinte, este recomandat ca sub borcan să fie aşezată o lamă de cuţit rece pentru a evita crăparea borcanului.

Anca Antofie

Sursă foto: pinterest.com