Prin lume: care sunt cel mai bine plătite joburi pentru femei?

Eşti femeie şi vrei să afli în ce domeniu ar trebui să lucrezi pentru a fi în topul celor mai bine plătite joburi?

În ceea ce priveşte forţa de muncă, segmentul cu cea mai rapidă dezvoltare în ultima perioadă, este reprezentat de joburile pentru femei. În fiecare zi apar tot mai multe posturi bine plătite care sunt ocupate de femei. Simți cum te cuprinde entuziasmul? Atenție însă, aceasta este situația, la nivel internațional, în țări mai dezvoltate.

Studiile au arătat că o femeie care are un job bine plătit este recompensată şi cu un respect deosebit din partea societăţii. Mai jos se regăseşte o listă a celor mai bine plătite joburi pentru femeile din SUA, ca să poți face o comparație între situația internațională și cea din România.

Medic anestezist

Femeile care aleg să urmeze o carieră ca medic anestezist sunt pe locul întâi în topul femeilor cu salariile cele mai mari. Potrivit LocumTenens.com, atunci când femeile au început să aleagă această carieră, câştigau cu 50.000 $ pe an mai puţin decât bărbaţii care aveau acelaşi job. În 2009 femeile anestezist câştigau 310.620 $ pe an faţă de 365.062 $, cât câştigau bărbaţii anestezist. Trebuie menţionat faptul că medicii anestezişti investesc foarte mult timp şi bani în pregătirea lor profesională.

Avocat

Femeile care aleg să devină avocat ocupa locul al doilea în topul celor mai bine plătite femei, din America. Femeile avocat câştiga 77,5 % din salariul pe care îl câştiga bărbaţii avocat, cu un venit mediu anual de 124.750 $.

Manager IT

Femeile care lucrează ca IT Manager câştiga 85,4% din salariul câştigat de omologii lor bărbaţi, cu o medie salarială anuală de 112.280$, ceea ce le clasează pe locul al treilea în topul celor mai bine plătite joburi ocupate de femei.

Farmacist

Femeile farmacist ocupă locul al patrulea în topul celor mai bine plătite joburi. Femeile câştigă 84 % din salariul bărbaţilor care lucrează în acelaşi domeniu, salariul lor anual fiind estimat la 106.410 $.

Manager de Resurse Umane

Femeile angajate ca manager de Resurse Umane câştiga 67,9 % din media salarială a bărbaţilor angajaţi pe aceeaşi funcţie, cu un salariu anual de 103.920 $, clasându-se pe poziţia a cincea din topul nostru.

Inginer software

Femeile – ingineri software se situează pe poziţia a şasea a topului. Ele câştigă 87,3 % din media salarială a omologilor bărbaţi, cu un salariu anual de 94.520 $.

Analist în manangement

Ca analist în management, femeile câştigă anual 92.920 $, ceea ce reprezintă 78% din salariul unui bărbat care ocupă aceeaşi funcţie, clasându-se pe locul al şaptelea.

Preşedinte de companie (CEO)

Femeile care ocupă funcţia de CEO câştigă 80,1 % din salariul unui bărbat CEO. Cu un salariu anual de 91.570 $, femeile din această categorie profesională, ocupă poziţia a opta în top.

Logoped

În mod surprinzător, femeile logoped câștigă 100 % din salariul unui bărbat logoped având un salariu anual de 79.120 $ şi clasându-se pe locul al nouălea în topul celor mai bine plătite joburi pentru femei.

Specialist IT şi analist de sistem

Femeile cu o carieră în acest domeniu, câştiga 83,7 % din media salarială a colegilor bărbaţi şi au un salariu anual de 78.830 $, ocupând poziţia a zecea a clasamentului.

În topul celor mai bine plătite joburi pentru femei, din ultimii ani, conform unui studiu realizat de CareerBuilder.com, se mai regăsesc: medicii specialişti şi chirurgi, asistentele medicale, directorii de marketing şi vânzări, psihologii, programatorii, precum şi alte joburi din domeniul ingineriei, arhitecturii sau educaţiei.

În Uniunea Europeană, femeile câştigă în continuare, în medie, cu 16,4 % mai puţin decât bărbaţii, conform ultimelor date statistice publicate de Comisia Europeană. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, deşi tendinţele generale sunt uşor pozitive, există state membre, precum Bulgaria, Franţa, Letonia, Ungaria, Portugalia şi România, în care diferenţele de salarizare între bărbaţi şi femei continuă să se amplifice.

Cea mai mare diferenţă de salariu este în Estonia, unde femeile câştigă cu 27 % mai puţin decât bărbaţii, şi cea mai mică în Polonia, unde procentul este de doar 2 %.

Conform statisticii, în România, diferenţa este de 12,5 %. Totodată, trebuie menţionat faptul că în categoria şomerilor cu studii superioare, femeile deţin supremaţia, fiind cu 10.000 mai multe decât bărbaţii.

Diferenţele dintre veniturile bărbaţilor şi ale femeilor şi-ar putea găsi explicaţia în dificultatea de a stabili un echilibru între viaţa profesională şi cea privată: multe femei îşi iau concediu pentru creşterea copilului, sau sunt nevoite să se angajeze în regim part-time.

Într-un comunicat de presă recent, Andreea Maria Paul, consilierul premierului pe probleme economice declară: „Deşi reprezintă semnificativ peste jumătate din populaţia ţării, doar 52% dintre românce sunt active pe piaţa oficială a muncii. Nu avem date exacte cu privire la cele care lucrează în străinătate, de cele mai multe ori, în condiţii extrem de precare. Ştim, în schimb, că femeile continuă să ducă greul în gospodării şi că ele se ocupă de educaţia copiilor încă de la cele mai fragede vârste. 85% dintre concediile de creştere a copilului în anul 2011 sunt solicitate de femei”.

Iulia Ioniță

Surse foto:

zunespring.com

cliparts101.com